Skocz do zawartości

StuG IV z Krzewatej

wars98

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Jeżeli można coś zasugerować, to myślę że 2-3 fotki na Forum Odkrywcy nie zaszkodzi sprawie. A i nie należy się zbytnio przejmować opiniami, że takie zrzyny całymi tonami poniewierają się po naszych wioskach, jak i pewnie postem, który się niebawem pojawi, że bateria w latarce się rozładowała bo popełniono błąd przy wydobyciu...
NIECH KAŻDY ROBI SWOJE, A MOŻE BĘDZIE KIEDYŚ W TYM KRAJU NORMALNIE.

balans

Witam!
Zdjęcia i krótki filmik dostępne są na stronach:

TPS - http://www.eksploracja.eu/forum/viewtopic.php?p=27899#27899
i
DWŚ - http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?p=1278441#1278441.

Pozdrawiam
wars98

oj, widzę, że tylko na weekend wyjechałem o kol. Wars pojechał po bandzie"... hihihihi
Dobre, trzeba przyznać.

Ale podsumujmy
Co wyciągnięto? kawał zrzyna z pojazdu, na pewno niemieckiego, na pewno na podwoziu czołgu zwanego w skrócie Pzkfw IV. I tyle wiadomo.
W sumie waży to jakieś 300 kg, czyli ułamek masy pojazdu.
Poza tym sam znalazca" twierdzi, że pojazd wysadzono, pocięto, po prostu zniknął z tego padołu jakieś 50 lat temu...
Czyli go nie ma.

Pisanie, że odnaleziono kolejnego StuG IV jest... , kurde, nie wiem, .... przeinaczeniem, wyolbrzymieniem znaleziska, niech czytelnik sam sobie dopisze.

No bo gdyby tak było jak pisze Wars, to Polska a i nie tylko byłaby usiana wrakiami StuGów IV - jakieś odpryski lakieru zachowały się w błocie na Białorusi, tutaj jakaś blaszka, tam kółko, a jeszcze gdzie indzie ... niedopałek papierosa dwoódcy załogi - to też nazwiemy wrakiem StuGa.
Czyli idąc tym samym tropem myślenia świat, a Europa Wschodnia na pewno, usłany jest wrakami StuGów IV i żaden znajdujących w Polsce nie jest wyjątkiem.
Czy to prawda?
Oczywiście , że nie. Bo gdyby tak było to tożsamym byłoby stwierdzenie, że pomiedzy Piotrkowem Tryb. a ujściem Pilicy leży porzuconych 50 szt. czołgu 7TP.
i tyle.

W tym miejscu chciałbym serdecznie pozdrowić Oksia, z którym dane mi było się widzieć i długo rozmawiać na imprezie wczoraj w Kosakowie - po tej rozmowie wyczyny Pitrusia zwanego Warsem nabrały dla mnie nowego, jakże wyrazistego odcienia - parcie na ekran" , tak to jest właściwe stwierdzenie.

pozdrawiam

JaH

ps. Patron, wieża jest w Poznaniu , tak twierdzi Tomek Ogrodniczuk. Chyba wie co mówi. :)))))

ps. Do administracji - Ja wiem, że jestem kanalia, ale jakbym na swoim forum zobaczył najpierw czyjś pean na ogromne osiągnięcie, a potem stwierdzenie, że zdjęcia będą ale nie tu, bo u innym forum (innym medium) to bym się zaczął zastanawiać czy warto trzymać ów pean wbrew własnym interesom.
Ale na szczęście to nie moje forum :))))))))

Rzeczywiście niewiele zostało i nie ma podstaw do pisania, że to jest byłym pojazdem, a jedynie kawałkiem czegoś co było kiedyś czołgiem, bądź działem samobieżnym.

Z resztą wydobywanie takich kawałków, według mnie jest conajmiej bezzasadne i nieprzynoszące praktycznie żadnych korzyści, no ale to tylko moje skromne zdanie

Kolego akagi jesteś w błędzie owy zrzyn nie warzył jak twierdzisz 300 kg tylko grubo więcej(błędne informacje) ponieważ musieliśmy właściwie Marcin dzwonił po dźwig, pancerze były nad sprzęgłami 50mm a spodni grubo ponad 80mm sami byliśmy zdziwieni.
Koparka nie dała rady podnieść jednej strony w pionie tego zrzyna popękały przewody olejowe tyle to warzyło jakby było 300kg to 8 chłopa wsadziło by to na lawetę. Na lawecie koła prawie tarły o podwozie.

Natrafienie na ten wrak cieszy, gdyż jest to 3 znany StuG IV (a raczej szczątki) na świecie i wszystkie 3 są w Polsce - 1 w Muzeum im. Orła Białego w Skarżysku-Kamiennej, a 2 nasze w Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu".

no o ile o tym zrzynku można mówić, że to szczątek to odnośnie StuGa z MOB określenie szczątek" jest raczej niewłaściwe... :D

Nie wiem jak nazwać pana działania megalomanią czy chęciom zaistnienia?
Czy nie zadaje sobie pan sprawy że lansując się na różnych forach robi pan więcej szkody niż pożytku. I to nie sobie (bo spływa to po panu jak po kaczce) ale ludziom takim jak pan Kapitan czy pan Marcin.
To dzięki panu w ramach tak zwanej odpowiedzialności zbiorowej czytamy infantylne artykuły o stugu a raczej jej go baszcie . Jak mi powiedziano pan Zbigniew robił w tym miejscu pomiary i wykazało 500 kg może troche wiecej,widocznie oni wierzą w fizyką a pan w legendy.
Przykro mi to pisać ale takie są fakty jak to mówią w ulubionym przez pana środku przekazu.
Poldek
ps.Zapewne pana znajomi robiąc następną akcje z lękiem będą się rozglądać czy w krzakach nie siedzi pan Wars z TVN-em

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie