wars98 Napisano 20 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 20 Lipiec 2007 Witam! Miło mi poinformować, że w dniu 20 lipca 2007 r. pod szyldem Sekcji Historyczno-Eksploracyjnej Towarzystwa Przyjaciół Sopotu - www.eksploracja.eu - przez ekipę Marcina Pietrzaka oraz ekipę Mariana Balińskiego została przeprowadzona akcja wydobycia szczątków wraku niemieckiego działa samobieżnego Sturmgeschütz IV /StuG IV/ (Sd.Kfz. 167 - Sonderkraftfahrzeug 167) dla Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu. W wyniku prac pozyskano przód pojazdu (w tym koła napędowe), 2 chłodnice, płytę z przedziału silnikowego, latarkę (z zachowaną baterią, żarówką i szkłem), kilka ogniw gąsienic pojazdu, kilka łusek po pociskach kal. 75 mm, tłumik, rurę wydechową (czyżby model J"?) i różne drobiazgi. W styczniu 1945 r. pojazd wpadł do rowu przeciwczołgowego i został zniszczony przez załogę (został wysadzony). Najprawdopodobniej był to pojazd z Dywizji Grenadierów Pancernych Brandenburg" - tej samej do której należał StuG IV z Grzegorzewa odległego o około 15 km. Po wojnie (w latach 40. lub 50.) to co z niego pozostało zostało pocięte przez wojsko. To co pozostało wydobyliśmy my. Natrafienie na ten wrak cieszy, gdyż jest to 3 znany StuG IV (a raczej szczątki) na świecie i wszystkie 3 są w Polsce - 1 w Muzeum im. Orła Białego w Skarżysku-Kamiennej, a 2 nasze w Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu. Piszący te słowa miał swój udział w tym niecodziennym wydarzeniu zdobywając wszelkie niezbędne pozwolenia. Pozdrawiam wars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 Witaj :)Gratuluje - ale masz nerwy zakładając wątek :)Zacznie się :)Rzucisz jakieś fotki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 20 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 20 Lipiec 2007 Jutro - u mnie szaleje burza jak cholera! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 :))U mnie właśnie przeszła - ale z gradem było :)Pozdrowienia.dla Jaro też :)))))))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 Gratulacje i czekamy na dalszy ciąg Grzegorzewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 A tam kawałki wysadzonego Stuga, fuj, fe.Gratuluje.Narcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poldek Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 Proszę o przekazanie pozdrowień szefowi akcji Panu Marcinowi.Melioracje trzymają kciuki za stan wody w Rgilewce .Niestety tego roku bardzo wysoki :-(Pozdrawiam.Poldek.ps. Do zobaczenia w Wielkopolsce na.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 a czy latarka działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 Gratuluję!Zdjęcia, zdjęcia!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 A czy sie da zlozyc z tych trzech jednego? I to takiego jezdzacego?Mozna prosic o fotki latarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grubas Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 Nie z Krzewatej tylko z Krzewaty! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 Wow jak na cały świat 3 StugiIV a polski:D brmi pięknie, ale co dalej... czy to Stug z grzegorzewa?? zamotanie... sensacja?? Znowu Poznań się kłania, i widac na czym można polegać:)Pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 No tak.Przepraszam ze zabieram głos.Miło mi poinformowac że kol Wars jak zwykler medialnie przesadził.Miło mi poinformowac że skoro nie mogłem byc a ktoś dał dupy i ściągnął telewizję oraz inne słuzby a sam nawet nie ubrudził rąk(sorry ja też nie dojechałem ale to było niezależne ode mnie a TV nie zaprosiłem a Ludzie się natyrali)(zostałem jako mający dostęp do forum poproszony o wyjaśnienie temata).W krzewacie wyszedł zrzyn od czegoś co było na podwoziu panzer IV.Kawałek przedniego pancerza z kołami napędowymi .Tylko czemu znowu słuchac o stugu IV ?To nawet ekipa wydobywajaca nie wie co to było.Pozostawmy to w sferze domysłów.Było coś są dwa koła napedowe i kawałek blach z przodu.Piotr następnym razom(oby była następna raza) zastanów sie zanim coś napiszesz.PozdrawiamP.S.Ani Marcin ani nikt inny nie napisał a Piotruś nie zdzierzył.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 Tamta część z Grzegorzewa czeka na wyeksplorowanie.W sumie mają co zazdrościć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 Tak, czy owak - GRATULACJE! W Poznaniu się nie zmarni, nawet jeżeli to tylko zrzyn [czy zachowało się na tym kawałku kamo?]. No i dołączam się do prośby o fotki.balans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grubas Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 To może tak: Rzeczywiście w Krzewacie wydobyto dziś kawałek przedniego pancerza.Po wydobytym elemencie trudno na tą chwilę określić czy pochodzi on z czołgu panzer IV czy też od StuGa IV. Jednakże wśród okolicznych gospodarstw można natknąć się na wiele drobnych elementów z tego pojazdu, które wskazują iż pojazdem tym był StuG IV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 Jednakże wśród okolicznych gospodarstw można natknąć się na wiele drobnych elementów z tego pojazdu, które wskazują iż pojazdem tym był StuG IV".mógł ale nie musiał :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 Mam nadzieję ze Marcinie za to zdjątko mnie nie zjesz.Oto Warsa stug z Krzewaty.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemeryt Napisano 21 Lipiec 2007 Share Napisano 21 Lipiec 2007 Witam.Jak dla mnie to kawał Historii a nie zrzyn, ale to tylko moje zdanie. Gratuluję !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 21 Lipiec 2007 Share Napisano 21 Lipiec 2007 no i znowu sie rozprężyłęm:-))))) no to mnie jest niezmiernie miło poinformować że wczoraj widziałem dwa inne stugi IV jak ten ze zdjęcia( kilka kółek i parę złomików) oraz jednego stuga III , też w podobnym stanie, ale gospodarz chciał 200 zł za te POJAZDY" i uznałem że nie warto.bueheheeeeeeeee...warsiu ty to jednak masz obsesję ... ale to sie leczy spokojnie .PSa tak nawiasem mówiąc proszę bardzo kogoś o uwiarygodnienie informacji warsa 98 że kawałek z grzegorzewa znajduje sie na dzień dzisiejszy w Poznaniu , bo coś mi sie wydaje że nie do końca tak jest ale może sie myle... PATRON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 21 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2007 Witam!Wieś zwie się Krzewata, więc z odmianą może być ciężko. :)Szczątki wraku z Krzewatej (będę obstawał przy tej formie) to ewidentnie coś na podwoziu Pz. Kpfw. IV.Z opowieści miejscowych wynika, że pojazd nie miał obracalnej wieży. Wniosek jest chyba dość oczywisty - działo samobieżne/niszczyciel czołgów.Śladów farby/kamuflarzu nie ma. Pojazd po wysadzeniu palił się. Wiele części nosi śledy poddania wysokiej temperaturze i ciśnieniu.Pozdr. wars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 21 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2007 Miało być: ślady. Najmocniej przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 21 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2007 Patron, co Ty się tak martwisz o StuGa z Grzegorzewa. Nie został opchnięty za kilka marnych Euro. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 21 Lipiec 2007 Share Napisano 21 Lipiec 2007 Panowie po co ten szum? Wydobyto kawałek pojazdu, owszem ale chyba powinno to cieszyć, że ujrzał światło dzienne i w ogóle coś się dzieje jeżeli chodzi o pozyskiwanie II wojennych pamiątek. Przyjdzie czas i na spektakularne odkrycia (mam nadzieję) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 21 Lipiec 2007 Share Napisano 21 Lipiec 2007 jaca a nie masz fotki od drugiej strony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.