Skocz do zawartości
  • 0

kurica wz. 43

motyl71

Pytanie

Napisano
witam wszystkich, od pewnego czasu pragnę pozyskać do kolekcji orła wz. 43, tzw kuricę", niestety nie mogę znaleść na jego temat żadnych informacji, spotkałem już kilka odmian i rodzajów różniących się sposobem wykonania. jak można je rozróżnić aby nie trafić na kopię.

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wykonanie orła z blachy miedzianej nie świadczy o nieoryginalności,zamieszczam zdjęcie w 100 procentach oryginalnego znaleziska właśnie z miedzi.

Napisano

Jestem szczęśliwym posiadaczem tego orła powyżej. Orzełki wykonywane własnoręcznie przez żołnierzy, tym co mieli pod ręką w warunkach polowych, zawsze są niepowtarzalne i przez to najcenniejsze. Tak wygląda po czyszczeniu w gablotce.

Napisano
Raczej nie,chociaż kiedyś słyszałem o partii tych orłów z sztyftem i nakrętką bardziej estetycznie wykonanych (być może oficerskich)one mogły mieć sygnatury na nakrętkach.W tej materji powinien się wypowiedzieć jakiś``orłowy`` specjalista,z dużym kolekcjonerskim stażem i zasobem wiadomości.
Napisano
Orzeł ze śrubą(bez nakrętki) jest opisany w katalogu wystawy``Orzeł-Znak Zołnierza Polskiego``która odbywała się na zamku w Malborku w latach 1981-83.Oczywiście śruba mogła być dolutowana indywidualnie przez właściciela.
Napisano
Zasłyszałem kiedyś opowieść starszego pana, który w jakimś muzeum widział sztandar z kuricą, ale z 1920, że niby przyszykowany dla przyszłej polskiej armii.
A w ogóle to chyba twórca tego wzoru wzorował się na orzełku z grobowca Wł. Hermana...
Napisano
witam wszystkich, od pewnego czasu pragnę pozyskać do kolekcji orła wz. 43, tzw kuricę", niestety nie mogę znaleść na jego temat żadnych informacji, spotkałem już kilka odmian i rodzajów różniących się sposobem wykonania. jak można je rozróżnić aby nie trafić na kopię.
Napisano
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=472352#472352

To jest moja sam wykopałem ;D przepłukałem lekko ją ma nawet resztki jakieś brązowawej tkaniny ;)
Napisano

co do allegro to wiem że tam ciągle pojawiają się nowe orzełki, sam ostatnio kupiłem tego ze zjęcia, ale ciągle nie wiem czy jest oryginalny - wojenny, czy już powojenny

Napisano
Kuric" było pięć wersji używanych do 1945 ale najgorsze jest to, że były też produkowane po wojnie na użytek filmowy i te często sprzedaje się jako orginały.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie