Skocz do zawartości

wasze motocykle wojskowe

zoltar92

Rekomendowane odpowiedzi

Motocykl o który pyta db to prototypowa wersja póżniejszego BMW R75 z dolnozaworowym silnikiem od R71, dyfrem o zupełnie innej budowie niż wersja produkcyjna i ogólnie jedynie nakreślającym koncepcję motocykla z napędem wózka. W czasie prób silnik przegrzewał się przy małych predkościach, wykazywał niedobory mocy i liczne wady, które spowodowały przyjęcie koncepcji napędu z Zundappa KS750. Rosjanie na początku lat 50 tych w oparciu o tą konstrukcję oraz rozwiązania z R75 stworzyli prototypy TMZ 53, który też nie doczekał się prodyukcji seryjnej. Jednak powstałe nieco póżniej MW750 było udoskonalonym kontynuatorem tego typu pojazdów.

• Odpowiedzi 210
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
szukałem R72 o nic takiego nie znalazłem, a na TMZ i zdjecia tu zamiesdzczone mozna trafic, co do prototypowego charakteru konstrukcji ze zdjecia to wydaje sie najbardziej prawdopodobna. Ciekawe ze silnik R71 który miał byc rozwinieciem słabszego R61 tu sie nie sprawdził, a w emach chulał na całego i sie sprawdzał. Prosze zwrócic uwage na wady i stopien skomplikowania górnego" 750 BMW/Zundapp oraz jednoczesne stosowanie dolnej" io słabszej R12.

Witam.Lubie rosyjskie boxery i opowiem ciekawa historie motocykla M72.Jak to bywa wiekszosc rosyjskich zaprzegow przyjechalo do nas zza buga,ostatnio w masowych ilosciach.Moj wieloletni znajomy kupil kiedys taka emke,ktora byla uzytkowana za wschodnia granica.Pojezdzil troche nia w polsce i uznal,ze nalezy jej sie remont generalny,gdyz powszechnie wiadomo,ze kultura techniczna naszych wschodnich sasiadow stoi na bardzo niskim poziomie.Po rozkreceniu motocykla na podzespoly i rozkrecenia samego serca motocykla okazalo sie,ze w silniku brakuje POMPY OLEJOWEJ!!! Pompa ta nie byla po prostu zamontowana w chwili montazu silnka w fabryce.Ciekawym jest fakt,ze pompa po prostu nie jest niezbedna w prawidlowym dzialaniu silnika motocykla M 72.

A tu z koszem jest akurat Zundapp a solówki to NSU."

Solówki to na 100% nie NSU. Z tego co rozpoznaję to są Triumph-y (widoczne charakterystyczne przetłoczenie na zbiorniku), prawdopodobnie dwusuwowe 350-tki (nie pamiętam oznacenia modelu).

a ta podkładka pod silnikiem? zupełnie jak pod moja emka. Nie to zeby ema była zaniedbana, tylko jest ona w oryginalnym stanie zachowania. Pokapuje wiec bidna, ale za to ma ciagle swieży olej w silniku

• 4 weeks later...
  • 1 month later...

witam,
ponawiam temat i przy okazji mam zagatke. co to za ema? zwracam uwage na tłumiki, pałąk tylnego błotnika i wzmocnienia tylnej czesci ramy. pozdr.db.
Przy okazji prosze włascicieli M72 aby dodawali zdjecia tylnych lampek jakie mają w motocyklach z podaniem rocznika, oczywiscie o ile sa oryginalnie zamontowane lub zgodne z oryginałem zdaniem włascicieli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie