Skocz do zawartości

Post mortem.Katyń - A Mularczyk

tm/39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Myślę że wątek będzie gorący . Książkę nabyłem i już czytam.
Najbardziej się cieszę że wszystko jest w odpowiedniej kolejności najpierw książka ,póżniej film .
Może już ktoś przeczytał ?
  • 4 weeks later...
  • Odpowiedzi 121
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
No cóż czekałem coś około dwóch tygodni i nikt się nie odezwał.
Faktycznie temat może nie jest wakacyjny , ale film ma premierę we wrześniu więc niema wyjścia .
Ja przeczytałem i naprawdę inaczej wyobrażałem sobie opowiadanie które w przyszłości posłuży za scenariusz do filmu poruszającego temat mordu katyńskiego.
To spojrzenie na temat z perspektywy oczekujących kobiet na powrót syna,męża i ojca po przeczytaniu wydało mi się nawet ciekawe.
Naiwność wprost proporcjonalna do wieku im starsza tym gorzej , czy może to tłumaczyć miłość matki , a może pokolenie ???
Napisano
Na początek chcę obejrzeć film, potem przeczytam książkę. Premiera filmu już niedługo - jesienią.
Napisano
Ostatnio Wajdzie nic specjalnie nie wychodziło czekam na ten film z nadzieją, że będzie wybitny bo jego temat jest naprawdę epickiego wykonania.
  • 5 weeks later...
Napisano
Eeee serio plakat filmu mi się podoba. Acer nie wiem czemu się krzywisz ... ;)

Ciekawe czy stylizacja KATYN na KATYИ (można odczytać katuj") jest zamierzona ?
Napisano
Panowie , premiera już blisko jeszcze raz ponawiam apel o czytanie książki.
Każdy z pewnością wie, że odpowiednia kolejność to najpierw książka później film.

Zwiastun jest super .
Krótko , a wszystko powiedziane !!!
Pozdrawiam.
Napisano
Odpowiednia kolejność ?
Kwestia wyboru chyba zależy od czytelnika/widza a nie od jakiejś odpowiedności" ...

Mnie ten film bardziej interesuje pod kątem tła jakim jest dramat Katynia, a nie pod kątem wierności adaptacji książki p. Mularczyka :)
Napisano
Do kol. bolas : A ja już chciałem pożyczyć koledze książkę .

Wiadomo ,każdy wybiera kolejność indywidualnie .
Moje zdanie jest jak wyżej z prostej przyczyny .
Czytasz książkę działa Twoja wyobraźnia.
Oglądasz film to wyobraźnia reżysera , dostępność środków - ogólnie tzw. wizja.
Pozdrawiam.
Napisano
Może nie na temat, ale chyba dobrą ekranizacją były Młode Lwy". Piszę chyba, bo nie czytałem tej księgi Shawa. A z kolei nie przeczytałem, bo do dziś mam przed oczami Marlona, Deana Martina i chyba odruchowo patrzyłbym na powieść, przez pryzmat świetnego skądinąd filmu.
Na szczęście przy Cienkiej czerwonej linii nie popełniłem tego błędu. Księga jak wiemy wspaniała, a film, cóż, podobała mi się jedynie gra Seanna Penna, ( który notabene w filmie, w porównaniu z powieścią jest tam grzecznym chłopczykiem ), krajobraz i muzyczka w tle. Ale o gustach się nie dyskutuje.
  • 3 weeks later...
Napisano
Propo filmu Wajdy - zauważyliście że masa oficerów chodzi w rozpiętych płaszczach ? Zawsze zdawało mi się że w WP, szczególnie wśród korpusu oficerskiego płaszcze noszono jedynie zapięte. Noszenie z rozpiętymi guzikami, czy w ogóle na luźno z rozwianymi połami uważano za niechlujstwo ... natomiast w filmie Wajdy (na zdjęciach) widać nagminne noszenie rozpiętych ...
Napisano
Już są zwiastuny:

http://film.onet.pl/zwiastuny/0,2652965,267,1,filmy.html

http://film.onet.pl/zwiastuny/11044,2590316,267,filmy.html

http://film.onet.pl/zwiastuny/11044,2207822,267,filmy.html

zapowiada się naprawdę bardzo dobry film
Napisano
mnie uderzyło to, że wszystkie mundury, płaszcze, czapki są... czyste. po tygodniach walk we wrześniu i miesiącach pobytu w obozie, mundury wyglądają jakby wyszły z fabryki. nie są przybrudzone, znoszone, poprzecierane i niekompletne. faktycznie, może rekonstruktorzy byliby lepsi ;)
Napisano
Witam, dziś w Trójce" słyszałem ballade z tego filmu, pt.Ostatni list" .
Całkiem Ok, klimatyczna". Niestety nie pamiętam kto śpiewa.[?]
Napisano

To że mundury są czyste i noszone perfekcyjnie nie powinno spejcalnie dziwić. To było bardzo ważne, żeby pokazać czytość i wyższość sylwetki nad Rosjanami. Czesto można spotkać sie z opiniami że jeńcy, szczególnie oficerowie wyglądali o wiele,wiele lepiej od Rosjan. W tym filmie, a w sumie w udostępnionych przed premierą rażą mnie raczej niedociągnięcia - rozpięte mundury, coś noszonoe niechlujnie itp ...

Dla przykładu wrzucam fotkę z jakiegoś Offlagu w Niemczech, grupa żołnierzy polskich wraca z pogrzebu swojego kolegi. Spójrzcie na szyk i prezencje - połowa wojny, mundury po kampanii wrześniowej i cieżkich warunkach, dodatkowo noszone jako jedyne w niewoli - a jak to wygląda. Jak święto w czasie pokoju.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie