janek_toruń Napisano 23 Listopad 2003 Autor Napisano 23 Listopad 2003 Witam serdecznie.Zastanawiłem się ostatnio od jakiego typu broni są te postumenta - wydaje mi się że to coś z obrony przciwlotniczej.Czy może ktoś to spotkał gdzieś na swoim terenie?Moze to cywilne instalacje ?
Red alf Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 Czesc KazikTa podstawa z Redlowa jesli sie znajduje w pobliżu BAS 11 to jest to pod cwiczebne działo 130mm i cos takiego tez mozna obejrzeć na Helu przy BASie 13 tez 8 śrubunków.Co do podstaw pod radary to takowe mozna zobaczyc w Babich Dołach przy zejściu na plaze nr1 na przeciw orpedowni". mają one forme graniastosłupów nieforemnych.
Red alf Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 A co powiecie na ta podstawe podobno pod reflektor od baterii 105mm przeciw desantowej z Helu
efes Napisano 29 Lipiec 2004 Napisano 29 Lipiec 2004 A to już zupełnie inna historia.Ale też prawdopodobnie związana z obroną plot.pozdr efes
miggi1 Napisano 23 Listopad 2003 Napisano 23 Listopad 2003 było to stanowisko plot z reflektorami tak że podstawa ta mogła być raczej pod ruchomy reflektor lub pod karabin plot chociaż jeżeli u ciebie jest to pierwszo wojenne to stawiał bym na reflektor gdyż w I wś nie było aż tak rozwinięte lotnictwo to po pierwsze a po drugie to na twojej fotce jest raczej z konstrukcją żelbetonową co sugeruje II wś. miggi1
Gunship! Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 Czy niemcy na terenie polski używali 128mm Flaczku??
Red alf Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 A jak został poruszony temat podstaww Kolibkach to moze wstawie schematychme rysunki tych podstaw a wiec 105mm
Red alf Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 i 128mm wymiary moga byc troche nie dokładne gdyz nie udalo mi sie jej całkiem odsłonic z darni i krzaków(róża:(
Grzesio Napisano 8 Styczeń 2004 Napisano 8 Styczeń 2004 Tak, twoja ulubiona, ta z postu z 2003.12.31. I twardo obstaję przy swoim.Dlaczego uważasz, że to Flak 18, bo ma lufę z jednoczęściową rurą rdzeniową??? To czym według Ciebie różni się 8,8 cm Flak 18 od 36???PzdrGrzesiu
beaviso Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 Tak. Ze znanych mi lokalizacji: na pewno Lubjewo pod Świnoujściem i tylko prawdopodobnie w jednym miejscu k/Gdyni. Były to baterie Kriegsmarine pełniące także funkcję zaporową.
Alkali Napisano 29 Lipiec 2004 Napisano 29 Lipiec 2004 Bocian 1 - Twoja teoria o postumencie na reflektor jest fajna ale w przypadku podstaw Efesa oraz tych z Wrocławia, Krakowa, Torunia i Warszawy nie znajduje potwierdzenia. Tam średnica wieńca śrub wynosi ok. 710 cm natomiast u Ciebie ok. 1 m. To zbyt duża rozbieżność.Ta podstawa w K-K jest bliższa raczej tej jaką można zobaczyć w Gdańsku na Wroniej Górce - zobacz mój post w tym temacie z 19 stycznia, są tam dwa zdjęcia. Średnica wieńca śrub gdańskiej podstawy to 101 cm czyli bardzo podobna do Twojej. Jednak jest mały niuans, u mnie odstep pomiędzy szpilkami to 39 cm. Dobrze zmierzyłeś ? Może miało być 37 cm a nie 27 jak wynika ze szkicu ?Pzdr. Alkali
janek_toruń Napisano 16 Grudzień 2003 Autor Napisano 16 Grudzień 2003 he he nie kopałem, tak się poskładało ale pokopię,, tam,, bunkier Jacha he he , a wiesz skąd ta nazwa ?o bateriach i tobruczkach wie najwiecej chyba Staś, będzie w sobote,
efes Napisano 6 Maj 2004 Napisano 6 Maj 2004 Takie same .Tylko wgłębienie w środku jest inne.U ciebie walcowe ,u mnie Stożek ścięty.pozdr efes
Gość Napisano 27 Listopad 2003 Napisano 27 Listopad 2003 Witam: do przedmówcy.zapalniki do flaka były aluminiowe i mosieżne sam zapalnik był wkręcony do głowicy w której był mechanizm odbezpieczający pod wpływem dużej prędkosc i siły odśrodkowej odbezpieczał się .Były też pełne i smugowe moim zdaniem skoro były przewożone samochodem ,odzielnie były zapalniki i skorupy z ładunkiem ze względu na bezpieczeństwo.pozdrawiam
kazik Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 Cześć Red AlfCzy na tej fotce są te podstawy pod radar o których wspominasz? Druga podstawa jest 20m dalej. Myślałem że te pozostałości miały bezpośredni związek z TWP. Czy masz jakies dodatkowe info na potwierdzenie przeznaczenia tych podstaw? Byłoby miło gdyby w Babich Dołach pojawiły nam się dwa Y-Peilery"Na Helu identyczna betonowa kolumna z śrubunkiem znajduje się na wsch od baterii nr. 21. pozdrawiam
janek_toruń Napisano 22 Grudzień 2003 Autor Napisano 22 Grudzień 2003 a flak 12,8 cm model 40 wygląda jak wyżej tak ? jezu kur.. masz racje to pierwsze zdjęcie to też 12,8 cm
jack61 Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 Efes wymiary twojej podstawy sa prawie identyczne jak moje patrz wyzej rys i zdj z 07- lutego jest to prawdopodobnie flak 3,7
beaviso Napisano 20 Grudzień 2003 Napisano 20 Grudzień 2003 Gunship! --> Masz ładniejszą fotkę - z holenderskiego skansenu militarnego. Czyż nie piękna sztuka? :)
Szefo Napisano 11 Styczeń 2004 Napisano 11 Styczeń 2004 fakt, machnąłem się przy pisaniu ( muszę się wreszcie oduczyć robić 10 rzeczy na raz bo później takie efekty), nikt nie jest doskonały,
beaviso Napisano 15 Marzec 2004 Napisano 15 Marzec 2004 Nowe wieści: Informacja o lokalizacji stacji radarowej Rossberg" w Sołtysowicach jest jednak błędna. Znajdowała się ona na południe od Wrocławia. Żadna inna stacja radarowa w czystym tego słowa znaczeniu w Sołtysowicach nie stacjonowała.pozdr,M
Voucur Napisano 15 Grudzień 2003 Napisano 15 Grudzień 2003 I jak poszło? Na bunkrze Jacha łusek nie znalazlem, a na Barbarce tylko karabinowe Mausera...Czy ktos zna dokladna liczbe baterii plot. w Toruniu?
janek_toruń Napisano 26 Grudzień 2003 Autor Napisano 26 Grudzień 2003 parę linków flaczanychhttp://www.gustave-roosen.de/bilder-HH.htmhttp://www.kontext-gmbh.de/exploremag/skand00/ska0008.htmhttp://www.sspanzer.net/www/armyflak.htmhttp://www.missing-lynx.com/library/german/flak2_dmourtizsen.htmlhttp://www.wargamer.com/Hosted/Panzer/flak-panzer.htm#mobelhttp://www.skalman.nu/third-reich/gallery-flak.htmbeaviso a szukamy fotki flaka na podstawie betonowej
jack61 Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 Alkali wszystkie wieksze podstawy sa obudowane a jest ich okolo 10. Wykluczam na 100 % powstanie tych murków po wojnie .Postaram sie jeszcze w tym tygodniu zrobic obmiary jak i szkic takiej obudowy ,oraz zrobię dodatkowe fotki.
janek_toruń Napisano 26 Grudzień 2003 Autor Napisano 26 Grudzień 2003 Grzesio a , co to jest za flak?
Pytanie
janek_toruń
Witam serdecznie.
Zastanawiłem się ostatnio od jakiego typu broni są te postumenta - wydaje mi się że to coś z obrony przciwlotniczej.
Czy może ktoś to spotkał gdzieś na swoim terenie?
Moze to cywilne instalacje ?
203 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.