Skocz do zawartości

Spotkanie na szlaku :)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 396
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kol acer , na mojej dzialce gdzie nie wbiję szpadla to turkuć , moze jakaś ostoja ?
No i w tym roku wysypało szarakami , jutro jadę to zdjęcia porobię .
Niestety motyle krzewy kiepsko zniosły zimę a zazwyczaj skrzydlatych było zatrzęsienie na nich...
Napisano
Turkuć to owad właściwy dla gleb luźnych, torfowych, gdzie można ryć.

Kiedyś mówiło sie o zagrożeniu szkołek, sadownictwa przez niego, zachemizowano i owad prawie znikł.

Jeżeli jest zdrowa gleba, las, musi być turkuć, to normalne.

Jak chcesz możesz wykopać dołek, napełnić go gotowanymi burakami, zasypać - turkucie zejdą się jak do restauracji....
Napisano
Wystarczy ze na zimę przykryłem piaskownice dla chrześnika , na wiosnę kupa kretowin a w nich turkucie.
PS wczoraj na 500 metrah 6 zajęcy ,ze trzy piekne koguty bazantra i łania pasąca sie w wysokich trawach za płotem . Koziołki szczekały przez cały wieczór , aż miło słuchać . No i świerszcze grajace jak cykady..
Tymczasem w domku na kazdym oknie gniazdo os.
Napisano
Teraz najgorsze na szlaku to...spotkanie z komarami. Nie ma na to plage siły. Żadne offy i takie tam. Ewakuacja i tyle, chyba że ktoś lubi iniekcje w dużych ilościach :)))
Napisano

Panowie mam pytanie, czy pod Kołobrzegiem można spotkać orły? Widuję tam ogromne ptaszyska i po prostu nie jestem pewien :)
Na zdjęciu moi neodymowi pomocnicy ;) wskakiwały za magnesem ^^
pozdrawiam

Napisano
to Cię muszę zdziwić, bo jednak żyją naturalnie w polskim klimacie, tak się trochę składa że interesuję sie wieloma rzeczami (tylko nie szkołą, i rodzice nad tym ubolewają).
Sam jak o polskich modliszkach przeczytałem to się trochę zdziwiłem. Jak znajdę jakąś stronkę o modliszkach to ci link prześlę.
Napisano
ŁAŁ! miłe zaskoczenie! Całe życie człowiek się uczy :-) Lepszy chyba ze mnie militarysta niż terrarysta- biedni moi podopieczni hyhyhy

Pozdrawiam, Łukasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie