Skocz do zawartości

Mają zabierać uprawnienia kombatancki komunistom walczącym w Brygadach Międzynarodowych w Hiszpanii

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

No i? Balans? I co z tego, że Niemcy popierali Franco? Czy to powoduje, że druga strona była tą dobrą"?

Poczytajcie sobie ile krwi na rękach mają anarchiści w Hiszpanii. Bardzo się zdziwicie. I to nie krwi żołnierzy przeciwnej strony, ale krwi normalnych ludzi - cywili, zakonników, księży. Tam było mnóstwo śmierci i to śmierci zadawanej w torturach.

Nie zmienia to wcale faktu, że Polska nie jest i nie była nigdy zobowiązana do nagradzania ludzi walczących w wojnie domowej w innym państwie.

Będziemy też nagradzać najemników w Angoli, w Kongu, a może też wyższe emerytury wszystkim członkom Legii cudzoziemskiej?

Pozdrawiam
Krzysiek

• Odpowiedzi 72
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Panowie – zacznijmy od tego, że cała ta „afera” została wywołana przez skądinąd znany i lubiany hiszpański dziennik „EL PAIS” (ten od wiodącej roli Polski i Polaków w Holokauście i większych kłopotów sprawionych Niemcom przez powstańców z warszawskiego Getta, niż przez całą polską armię w 1939).

Wczoraj hiszpański Senat przyjął uchwałę w tej „dramatycznej” sprawie – ostatecznej treści jeszcze nie znam, choć podobno nie różni się ona od projektu, czyli: Konserwatywny rząd polski chce usunąć z historii swojego kraju pamięć o członkach Brygad, (...) których określa jako zdrajców i przestępców. (...) Chce im odebrać ich prawa i emerytury, jak już wcześniej usunął ich imiona z nazw ulic i szkół".

Oburzenie na „polski cynizm” wyraziło już MSZ Rosji. Oburzona jest też włoska lewicowa prasa.

Do kompletu brakuje jeszcze jakiejś reakcji z Niemiec (może coś przeoczyłem).

Nikogo nie obchodzi, że żadnego skierowanego przeciw „Dąbrowszczakom” projektu prawa w Polsce nie było i nie ma, a swoje emerytury stracić mogą jedynie z powodu pracy w UB. Tak samo, jak ci żołnierze AK czy NSZ, którzy zostali UB-kami, a przecież i tacy się zdarzali.

Skądinąd można by się zastanowić, kto powinien o los weteranów z Brygad Międzynarodowych zadbać.
Czy na pewno Polska, która w konflikt ten była zaangażowana o tyle, że broń rządowi republikańskiemu po cichu sprzedawała?
Czy Włochy – w końcu to z włoskimi „ochotnikami” brygady najcięższe walki toczyły, więc tak w ramach jakiejś rekompensaty może?

A Rosja? W końcu uznaje swe następstwo prawne po ZSRR, a o roli Sowietów w tworzeniu i działaniu Brygad chyba nie trzeba przekonywać.

A może jednak powinna ten obowiązek wziąć na siebie Hiszpania? Jak by nie było, była to w końcu hiszpańska wojna domowa! Przecież wszyscy weterani Brygad uzyskali – i słusznie, bo walczyli po stronie legalnego hiszpańskiego rządu - prawo do hiszpańskiego obywatelstwa!

Szczerze mówiąc uważam, że dotychczasowy brak pomocy materialnej Hiszpanii dla ludzi uznawanych nie tylko za swoich obywateli, ale i za bohaterów, jest prawdziwym skandalem.

Ale o tym „El Pais” i cała reszta z pewnością się nie zająknie.

O odpowiedzi na cyt. No i? Balans? I co z tego, że Niemcy popierali Franco?"

Ano tylko to, że ci legioniści, których zobaczysz na zdjęciu, parę miesięcy później maszerowali ulicami Warszawy. I jeszcze to, że głosili że my Polacy jesteśmy narodem podludzi i naszą rolą jest być niewolnikami narodu panów.

balans

I jaki to ma związek z komunistycznymi najemnikami polskiej narodowości w Hiszpanii i tym, czy przysługują im wyższe emerytury czy nie?

A członkom Ruchu oporu we Francji, polskiego pochodzenia, też powinniśmy wypłacać emerytury?

Brygady, to były polskie oddziały? To było Wojsko Polskie, które udało się tam na polecenie legalnego polskiego rządu?
Pozdrawiam
Krzysiek

krzysiek masz rację...ciekawa rzecz że w miarę kiedy argumenty za odebraniem przywilejów zyskują przewagę druga strona zaczyna albo rozmywać temat (bagatelizować go)ew. wyśmiewać wypowiedzi, kierować temat na inne tory.....gdzieś już to było praktykowane przed 1989 i jest nadal (GW...?)ale to już chyba stała praktyka internacjonałów...uzdrawiaczy jedynie słusznego systemu...

Najgorzej jak człowiek się wda w dyskusję z fanatykami jakiejś idei. W tym przypadku z ludźmi, którzy wszędzie widzą komunistów, a pewnie nigdy nie widzieli prawdziwego komunisty na oczy. Chociaż może się mylę, bo z wypowiedzi jednego z nich jasno wynika, że znał osobiście Lenina...

Jako wnuk ochotnika z 1920 roku i syn żołnierza Armii Krajowej, sam będąc trochę potarmoszony" przez SB w latach osiemdziesiątych [na co mam kwity i zdjęcia, część z nich zamieszczałem na forum] nie zamierzam bawić się w adwokata kilkunastu 90-paro letnich dziadków, być może faktycznie byłych komunistów. Tu jedna uwaga, w brygadach międzynar. w Hiszpanii walczyli nie tylko komuniści, bo obalony przez Franco, a legalnie wybrany rząd, był socjalistyczny. Ale uważam, że właśnie z uwagi na ich wiek to trochę wstyd przed światem, no i oszczędności pewnie niewielkie. Bo ileż posłanek IV RP będzie się mogło opalać w samych stringach na plażach Egiptu za te pieniądze? Pewnie niewiele.

I na koniec, macie tu koledzy tak ode mnie gratis jeszcze jedno zdjęcie dzielnych legionistów walczących w Hiszpanii z komuną. Niech się Wam przyśnią w nocy...

balans

Obawiam się że ww. członkowie brygad międzynarodowych, mają już poważne kłopoty z kontrolowaniem własnych odruchów fizjologicznych, może ledwie jeszcze żyją, albo nie wiedzą już że żyją, bo ponad 90, a tutaj jakieś sądy nad nimi, komu zabierzemy, komu nie -
Niepoważne, ze względu na wiek to tych ludzi powinno zostawić się w spokoju, i tak zapomniani są od kilkudziesięciu lat.

Ps. Też jestem wnukiem ochotnika z 1920 r.

balans...żałosne są twoje odzywki...ale to już chyba twój styl niestety...niestety nie trawię przyszłych zbowidowców z Solidarności a na takiego się kreujesz po ostatniej wypowiedzi...nie różnisz się chyba bardzo od takich jak Mazowiecki z jego grubą kryską"...
Wstyd mi za ludzi którzy kiedyś czuli gumę na plecach byli poniżani a teraz wszystkim i SB-kom i dziewiedziesięcioletnim dziadkom" na około wybaczają....co się z wami dzieje...komu chcecie wybaczać proponuję jeszcze raz przeczytać .... by zrozumieć temat postu...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Brygady_Mi%C4%99dzynarodowe

...co mają jakieś chore zdjęcia, prezentowane tu przez ciebie z tematem postu??? Pokaż lepiej tych ohaterów" z czerwonej strony....
...miłosierdzie tak ale nie komuś kto całe życie walczył i katował ludzi by trwał taki ustrój jak PRL czy ZSSR..i nie czuje się winny niczego i nikomu...

Ja Cię chyba zalman rozumię, gdybym sam tyle wycierpiał z rąk komuny co Ty, a pewnie spędziłeś wiele lat w jakimś łagrze gdzieś za kołem podbiegunowym w kopalni uranu, albo wycinałeś tajgę gdzieś na Syberii, to też bym im nie darował. Ale ja tak dramatycznych przeżyć jak Ty na szczęście w swoim życiu nie miałem. I jeszcze jedno,nie jestem żadnym styropianowym zbowidowcem", bo po pierwsze - byli znacznie lepsi ode mnie, a po drugie z Solidarnością zerwałem w 1992 roku - bo ie otake Polskie chodziło". A co do tych dziadków to wybaczenie mi łatwiej przychodzi nie tyle dlatego, że wychowałem się w katolickiej rodzinie, ale właśnie dlatego, że za młodu te dziadki walczyły z tymi właśnie legionistami, których zdjęcia zamieszczam. I tyle w tym temacie.

balans

Chłopina się zagubił ...pomyliło mu się ie otake Polskie chodziło".. z Franco.... wspomnienia dziadka ochotnika z 1920 roku i syn żołnierza Armii Krajowej....z 90-laktami komunistami z Hispanii....
coś ostatnio moda na dziadków jak nie z WH to z......
...aż takich przeżyć nie mam mimo twoich szcerych chęci mi przypisywanych...problemy z wybaczaniem to problem z którym sam sobie musisz poradzić.... albo iść do specjalisty...wiara niewiele akurat w tym temacie ma wspólnego. I tyle w tym ...temacie.

zalman

Hiszpania ma swoje dzieje, Polska ma swoją historię... trudno zrozumieć się.
Problem Dąbrowszczaków" zniknie z przyczyn naturalnych już niedługo i właściwie można by było dać spokój sprawie, ale właśnie wybiło u nas szambo i zalewani jesteśmy dokumentami dawnego reżimu, lektura których nie jest przyjemna.
Rozmawialiśmy już na ten temat. Wymieniłem kilka biogramów Dąbrowszczaków" z ogólnodostępnych zasobów sieci. Spotykamy osoby, które w Polsce działały w UB, robiły kariery partyjne, w gospodarce, często nie posiadając kwalifikacji zawodowych; byli też tacy, którzy siedzieli w stalinowskich więzieniach, jak zdarzyło się niektórym komunistom w tych czasach.

Balans, odpuść... zalman i jemu podobni maja żal do świata, że nie urodzili sie na tyle wczesnie aby wraz prawdziwymi nordykami" wyruszyć na krucjatę antybolszewicką. Teraz sie za to spełniaja wysmienicie-może im IV" RP nada uprawnienia kombatanckie za internetowa walke z gadami przydupasami NKWD".
Żenada...

Czytając posty zalmana - dobrze powiedziane powyżej.

Ponadto Krzysiek napisał ..dlaczego RP ma wyróżniać w jakiś sposób ludzi walczących w innym państwie, wbrew ówczesnym interesom Rzeczpospolitej" - a jaki interes RP miała w tym, czy w Hiszpanii będzie demokratyczny rząd (lewicowy czy nie), czy prawicowa pół-dyktatura? Taki, że twórcy sanacji raźniej się czuli widząc naokoło także inne faszystowskie lub półdyktatorskie niedemokratyczne rządy?... Tak na marginesie, znając obrót wydarzeń w 1939, niewątpliwie każda walka osłabiająca potencjał wojskowy Niemiec była obiektywnie zgodna z interesem Polski.

Jakie żródła podajecie.. do takich się odwołuję....
AKMS daleko ci do pierwowzoru niestety......(ale slepakami (takimi argumentami) możesz nadal strzelać...:)
aż dziw że żaden z was łacznie z następnym ... Mi.Der... nie opublikował zdjęcia min.Becka jak wita się z Hitlerem ... albo oficjalną delegację niemiecką na pogrzebie Marszałka Józefa Piłsudskiego...albo H.G. na łowach.... no chyba że to trzymacie na koniec...przepraszam że zabrałem wam zakończenie...

,,,,Ty lepiej Zalman zabierz swoje poglądy dla samego siebie i szanuj poglądy innych...Na razie to pracujesz na kolor,,,,,
Acer..jedno pytanie. Czy w tym temacie tylko ja kogoś obrażam poglądami??????... za wyjatkiem chyba ostatnich rozmówców do których raczej nic nie dociera. Co to jest DNO wg. balansa (balans to równowaga podobno)???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie