Skocz do zawartości

Jagdpantera z bagna wyziera....

herring

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby odpowiedzieć na takie pytanie - trzeba dokładnie ustalić z jakim gatunkiem mamy do czynienia na zdjęciach - wiele co prawda to nie widać.
Niemniej ogólny plener wskazywałby moim zdaniem na gatunki liściaste jeżeli chodzi o drzewa tuż przy sadzawce - raczej Olchy. Krajobraz drugiego zdjęcia wskazuje nam na planie pnie większej pierśnicy, proste, i niewykluczone, że i miast Olch mogą być także i sosny.

Między sosną i olchą w rozwoju - krótko mówiąc różnica jest ogromna - Olcha wymiary i pierśnicę 80-90 letniej sosny osiąga w wieku 50-60 lat;

Przyjmując za Olchę ten badziew rosnący z brzegów - no jest tam różnie, jak to bywa na bagnach - najgrubsze z egzemplarzy to w zależności od grubości 20-25 do i 60 lat lat;

Trochę inaczej sprawa wygląda na drugim zdjęciu -

i tu naprawdę z samego zdjęcia trudno wyciągnąć wnioski co do gatunku ;

Wziąwszy jednak pod uwagę widoczny nalot ewidentny dla gat. liściastych, przyjmijmy że mamy do czynienia z Olchą.
Mając wskazówki co do wymiarów w postaci np. grubości lufy pojazdu, zaryzykowałbym twierdzenie że olcha na stromym brzegu może mieć spokojnie 60 lat, tu do myślenia daje i przewrócony (przegnicie korzeni w związku z wilgocią zapewne) pień, wg. olchy.

Pokrój widocznych gałęzi też skłania mnie do twierdzenia że są napewno nie iglaste.

• Odpowiedzi 176
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Tyle że proszę panowie nie przyjmować tego co napisałem za absolutnie pewne - musiałbym widzieć dokładnie zdjęcia i korony żeby powiedzieć bez takich marginesów i zastrzeżeń.

Znacie Panocku rozwiązanie :) ;)

Na serio - ja nie wiem, drzewa różnowiekowe są i były wszędzie, i mogło to mieć miejsce w Ardenach, Prusach Wschodnich, Węgrzech, Austrii.

Witam. Jak dla mnie jest to ładna dioramka zrobiona z modelem i w bardzo ładnie w komponowana w tło. Ale mogę się mylić, wątpie żeby to było jakieś współczesne zdjęcie bo po tylu latach tego pojazdu już by nie było widać w tej sadzawce. Pozdrawiam.

Jak zobaczę jak tworzono tą dioramę, i więcej to pogratuluję twórcy - tylko jak ktoś zamieszczał te foty na poważnym forum po co się bawił i kasował zdjęcia - zamiast się pochwalić całością, zebrałby wiele aplauzu ?

Nie bardzo rozumiem, chyba że to miała być jakaś prowokacja, - tylko przecież już kiedyś pisano w Odkrywcy o takim pojeździe tam gdzieś w bajorze, że kierowca wjechał tam, zostawił i poszedł normalnie do domu swojego niedaleko

Dość dziwnie on tam wjechał (ciekawe jak?) Lód się pod nim zarwał czy co? Taka nienaturalna ta pozycja jest - jakby ktoś chciał czołgiem zamiast najkrócej przez rzekę, to po rzece... (?). I te fotki... na siłę takie maciupeńkie :/ ale widać, że współczesne mimo, że również na siłę stylizowane na jakieś retro i na pewno kiedy powstawały te fotografie to obiekt by już nie istniał w takim stanie. Czy to uwzględniając człowieka czy naturę.

Makietka to napewno nie jest ta woda jest zbyt naturalna, I napewno ta jaghtpanter nie lezy w stawie to jakas rzeczka nie wykluczone ze to fotmontaz ale jesli to musiałby byc wielki profesjonalista jesli na zdjeciu jest odbicie pnia drzewa w lustrze wody. Krajobraz jak w Polsce ten snieg spora ilosc. radziłbym przepatrzec wszystkie rzeczki w okolicach gdzie pojazdy znajdowały sie. Teren pagórkowaty troche las napewno lisciasty to widac nawet po tych młodych drzewkach rosnących wszedzie iglaste wygladaja inaczej stawiałbym na południe polski podłoze napewno nie piaszczyste. ta rzeczka jest mała na zdjeciu jak widac jest zasilana wodami roztopowymi co daje jej specyficzne zabarwienie moze jast to jakies podłoze lessowe które sie udziela dajac wodzie ten kolor

To wszystko napisałem wcześniej, tyle że kolego, drzewa liściaste rosną także na północy, a taki pagórkowaty teren wcale nie sugeruje jednoznacznie południa.

Poza tym, takie pojazdy jak pisali tu eksperci ds. Panzerwaffe, nie walczyły na południu Polski, a tylko na północy.

Na południu owszem walczyły, ale na Węgrzech, Austrii.

Poza tym panowie - odbicia na tafli wody. Za piękne jak na diorame, chyba że jak również napisałem 1:1.

Poza tym dlaczego go nagle widać w bajorze - a nie mogło być tak że był już po podciągnięciu" lekkim za tył
z bajorka ?

Bardzo bym chciał wierzyć, że gdzieś w leśnej głuszy jest pewne sekretne miejsce gdzie ów Jagdpanther śpi, ale:

1. Osłona jarzma na zdjęciu pierwszym od góry ma zupełnie zły i nieprawdziwy kształt, szczególnie chodzi tu o płaską, dolną powierzchnię wnęki, zdeformowany kształt kołnierza. Proponuję porównać ze zdjęciami oryginałów. W końcu trochę ich się zachowało.

2. Ten JP ma jeszcze to do siebie, że się ... porusza.
Proszę porównać zdjęcie 2 i 3. Pojazd jest widoczny pod tym samym kątem natomiast teren?
Zwróćcie np. uwagę na miejsce skąd drzewko wystaje z lodu przed pojazdem. To jest jeden z kilku szczegółów, którymi różnią się oba zdjęcia.

Ech, oczy mam już zmęczone więc może mi się tylko tak wydaje ...

Zmiana położenia powalonego pnia - kłody, nie jest argumentem moim zdaniem na nie - takie odbicia drzew w tafli wody - czy jest to tak możliwe na dioramie w małej skali ???

Jeżeli to faktycznie jest diorama - to naprawdę musiałby być m i s t r z wśród ekstraklasy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie