Skocz do zawartości

Niemiecka kurtka mundurowa wz.36

robo01

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 298
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Prośba do was panowie: czy moglibyście opisać umundurowanie/przynależność żołnierza niemieckiego w wątku. http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=410700

z góry dzięki za pomoc
Napisano
Berlin – obawiam się, że będzie to prawie niemożliwe – zdjęcie jest za słabej jakości, żeby można było coś konkretnego powiedzieć o widocznym na nim żołnierzu. Z tego co widzę ma on na sobie standardową bluzę M36 i jest uzbrojony prawdopodobnie w karabin Mauser 98k (wnioskując po kształcie kolby). O przynależności do konkretnej jednostki trudno mówić (chyba, że na podstawie kontekstu zdjęcia). Więcej pomóc nie będę mógł – może inni koledzy coś dodadzą.

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
:):) tylko się zastanawiam czy kolor cyfr był w kolorze barwy broni.Na naramiennikach GRH Pionier 39 widziałem że są białe
Napisano
porównałem w domu naramienniki oryginalne/te szare/ Sturma które miałem przy mundurze z tymi od Maćka i nie jestem z nich zadowolony są inaczej szyte/te szare są jak oryginalne/,są szersze od tych szarych i nie robią dobrego wrażenia,sam wyszycie cyfr jest OK wzór jak na oryginałach.Jutro zrobie fotki obydwu to sami ocenicię.
Napisano
Moim zdaniem ten Szewron jest do niczego- w domu bym sobie lepszy zrobił :-)
Pi pierwsze krzywo wycięty, po drugie taśma nieprawidłowo przyszyta...
Napisano
Jest wycięty prosto tylko do fotki tak jakos sie ulozyl/sukno jest bardzo delikatne/Co do taśmy masz rację zle przyszyta tez to zauwazyłem ale juz nie bede tego przerabiał.

Tak więc z patek i orła BEVO jestem bardzo zadowolony z szewronu trochę mniej najgorsze są naramienniki
Napisano
Dzieki za fotki! Szewron jest troche marnie zrobiony, tasmy powinny byc na dole zszyte do wewnatrz a nie nachodzic na siebie. Jesli chodzi o naramienniki pionierow to cyfry(czarne) byly poprostu dookola obszywane biala przerywana nitka...zeby mozna bylo odroznic, gdyz inaczej zlewaly sie z ciemnozielonym podkladem, takze wystarczy jak obszyjesz cyfry. Jutro jak nie zapomne to wstawie fotke jak to powinno wygladac. Pozdarwiam
Napisano
A odpowiadając w prost na Twoje pytanie Robo01 i uzupełniając myśl Alberta - numery i emeblematy jednostek wyszywane były rzeczywiście w barwach ich broni (do 1942 roku - potem zrezygnowano w ogóle z wyszywania numerów). Przydała by Ci Robo01 się jeszcze para oryginalnych guziczków z numerem kompanii (takowe używane były do grudnia 1941 roku) i byłoby idealnie.
Napisano
:) zgadujesz moje myśli Hindus:kolega z grupy kupił lub ma kupić guziki z nr kompanii tak żebyśmy wszyscy w grupie mieli ten sam nr kompanii.

Do Alberta:jak odległośc była między linią przerywaną obszycia nr batalionu i jaką miała dlugośc sama linia,i oczywiścieliczę na fotkę Twoich naramienników

pozdrawiam Lothar GRH SGO Narew
Napisano
Horst---pokaż sie jak wyglądasz w swoim mundurku? bo z tego co tu wyczytałem to franek ma złe,hero ma złe,jakaś firma ma złe,jeszcze ktoś ma złe--tylko koza ma najprzecudowniejsze mundury na świecie--a może on Ci płaci za reklamowanie jego czegoś tam (zwanego mundurami?)hmm?--podeśli tu fotke--popatrzymy jak wygląda najwspanialszy człowiek w najwspanialszym uniformie od wszystko wiedzącego,najwspanialszego krawca maćka k..
Napisano
hecer Maciek K.z tego co wiem to nie szyje mundurów tylko sprowadza z Niemiec tylko dla niego krawiec szyje obszycia/zresztą niezbyt dobre:)/

A poza tym nie bij Stary piany bo to będzie kolejny wątek który sie przerodzi w durną pyskówkę
Napisano
W chwili obecnej Maciek ma najlepsza ofertę, bo za 450zł ma kurtkę z obszyciami.
Czemu go reklamuję? Żeby ludzie nie wtapiali i nie kupowali szmiry u yanika!!!

Co do mnie... miałem kurtkę hero, miałem kurtkę sturma - nie odpowiadały mi i je pogoniłem. Są dobre, ale nie idealne. Szukam lepszego rozwiązania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie