@ndrew Napisano 8 Czerwiec 2010 Share Napisano 8 Czerwiec 2010 rzut z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 8 Czerwiec 2010 Share Napisano 8 Czerwiec 2010 przekrój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 8 Czerwiec 2010 Share Napisano 8 Czerwiec 2010 No to świetnie! Podejrzewam, że fotki pochodzą z niemieckiej instrukcji. Gratuluję operatywności. Nareszcie w temacie kwietników (doniczek) posunęło się coś konkretnego do przodu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 8 Czerwiec 2010 Share Napisano 8 Czerwiec 2010 Mój rysunek flaka Schneiderki (wykonany jakiś czas temu - może trochę pokraczny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Czerwiec 2010 Share Napisano 8 Czerwiec 2010 A wiadomo w jakiej skali Niemcy wykorzystywali ex-francuskie 75-tki jako armaty przeciwlotnicze? Znana jest liczba takowych znajdujących się na uzbrojeniu Wehrmachtu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Czerwiec 2010 Share Napisano 8 Czerwiec 2010 I czy były to asowe" ex-francuskie Canon de 75 mm contre-aéroplanes sur plateforme mle 1915, czy polówki" doraźnie wykorzystywane jako artyleria plot.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 8 Czerwiec 2010 Share Napisano 8 Czerwiec 2010 DasK: - szacuneczek za rysunek-b. porządna robota :)Bjar_1: dane liczbowe są nie pełne ale powolutku, powolutku...nie wiem na ile Schneider był modyfikowany, podejrzewam ze nie dużo: zdjęto koła,przyrządy celownicze pewnie oryginalne zostawili, no zapomniałem: ucięli ogon!Myślę ze działa były wzoru 1897-tak mówią dokumenty.Jest jeszcze parę kwestii do wyjaśnienia np. inne rodzaje śrubunków (prawdopodobnie 20ki i 37ki) oraz nie kwadratowe a 5-kątne podstawy i dopiero na tym doniczka.Generalnie idziemy do przodu - rzekłbym: 'Wypruwam z siebie Flaki' ;)To co jeszcze zaprząta mi uwagę to schemat baterii dla takich dział, tzn wiem jak wygląda ale szukam dokumentu który to definiuje...Kwestia dalmierza i stanowiska (schronu?) kierowania ogniem baterii...Pzdr.@ndrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 Kolejne zachowane fundamenty,zostały tylko dwa w tym jeden już w stanie agonalnym - Starachowice(świętokrzyskie).Pzdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mozets Napisano 19 Czerwiec 2010 Share Napisano 19 Czerwiec 2010 Cytuję RPS: /// Nie było festung Stalowa Wola". Było miasto i STAHLWERKE BRAUNSCHWEIG G.m.b.H WERK STALOWA WOLA produkująca uzbrojenie. Jako ważny obiekt wymagała ochrony przed nalotami ......... dzielnica niemiecka przy ówczesnej Goethestrasse (dzisiaj Narutowicza).///********************************************Mam zdjęcie tejże podstawy pod uzbrojenie plot , która stała jeszcze do lat 70-tych przy obecnej ulicy K.Wyszyńskiego - dawniej Obrońców Stalingradu. Od wspomnianych przez RPS bloków dzielnicy tzw. dyrektorskiej ( urzędniczej) było to około 200m. Jeśli uda mi się zmienić format na JPG - zamieszczę. Jest na niej widoczny blok nr 19. Którego w czasie IIWW nie było. Istniała cała sieć tych cokołów , które otaczały miasto i Hutę w sporej odległości od ich granic. Istotnie obrona plot była pomyślana jako obrona Zakładów Południowych ( tak się wtedy nazywała HSW) i OZETU ( zakładów energetycznych - Elektrowni. )I tutaj mam wiele sprzecznych informacji. 20 lat wcześniej nieżyjący już obecnie pracownicy ówczesnych ZP mówili mi,że te stanowiska plot istniały jeszcze przed wybuchem wojny. I że były przygotowane pod podwójnie sprzężone 20mm karabiny (działka dzisiaj - nomenklaturowo) największego kalibru. (Dzisiaj mówimy - wielkokalibrowe). I znowu sprzeczne dane . Mówiono mi o:-20 mm nkm wz.38 FK A-13,2 mm najcięższy karabin maszynowy Hotchkiss wz. 30-a nawet 20 mm OerlikonJuż nie mówię o 40mm Boforsie.Nikt z nich jednak nie mówił o armacie 75 mm Schneidera.Podobno lotnisko Okęcie było także wyposażone w baterie 20 mmm nkm. Na takich samych betonowych stendach. Co Niemcy montowali na nich także nie wiem. Nie mogę dotrzeć do żadnej dokumentacji zdjęciowej czy planów obrony plot ZP z tego okresu. Że takie istnieją ( -ły) - jest pewne. Tylko gdzie i kto ma do nich dostęp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 27 Październik 2010 Share Napisano 27 Październik 2010 Taka prośba o pomoc. Kiedyś na forum był link do instrukcji polskiej polowej Schneiderki. szukałem ale nie udało mi się znaleźć. Może ktoś pamięta i pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 27 Październik 2010 Share Napisano 27 Październik 2010 Działoczyny ?http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=652229#857512 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 28 Październik 2010 Share Napisano 28 Październik 2010 Tak. Dzięki za link. Niestety skan już nie rezyduje pod podanym linkiem:( Może ma go ktoś zapisanego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 28 Październik 2010 Share Napisano 28 Październik 2010 powinienem mieć bez tej feralnej strony...popatrzę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RPS Napisano 16 Luty 2011 Share Napisano 16 Luty 2011 Mozets foto dla Ciebie z 1939r. (przepraszam za jakość skanu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RPS Napisano 16 Luty 2011 Share Napisano 16 Luty 2011 A to fragment foto z 1942r. osiedla ieurzędniczego" na której zaznaczyłem lokalizację podstawy z mojej pierwszej fotografi. Mozets w tym miejscu wychowałem się (1963). Miasto i jego historię znam dobrze, pytałem tylko o szczegóły techniczne. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RPS Napisano 17 Luty 2011 Share Napisano 17 Luty 2011 Jeszcze ujęcie z GEOPORTALU. Niestety to co jest pod drzewami geoportal wycina :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 17 Luty 2011 Share Napisano 17 Luty 2011 A ten koło trójki stoi jeszcze? Nieźle zachowane stanowiska były za hutą od strony Jelni. Podmurówki ze śrubami otoczone wałami ziemnymi. Ciężki flak raczej tam by się nie zmieścił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RPS Napisano 17 Luty 2011 Share Napisano 17 Luty 2011 Chyba nawet go widać. Będę w okolicy to zrobię foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 17 Luty 2011 Share Napisano 17 Luty 2011 Taka prośba do Administratorów. Może połączyć wątki o niemieckich flakach w jeden? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RPS Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 Ten koło 3" najbardziej zniszczony. Jeden od zawsze zasypany, może jakieś łuski zostały :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RPS Napisano 7 Marzec 2011 Share Napisano 7 Marzec 2011 I obok starostwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoVoX Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 Witam,Do kompletu wrzucam jeszcze fotki trzech kwietników" znajdujących się na Wzgórzu Lasoty w Krakowie.PozdrawiamCoVoX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoVoX Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 Kraków - podstawa Flak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoVoX Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 Kraków - podstawa Flak 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoVoX Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 Kraków - podstawa Flak 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.