AK77 Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 K.O.P. cos ci się chyba czołgi pomyliły. W tym bagnie to raczej takiego czołgu to nie ma.Pzdr
yoony Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 czyli klasyka wiem nie powiem wy sie domyslajcie zgadujcie a ja sie posmieje kto bedzie odpowiedzialny za akcje zeby znowu czegos nie rozje...
balans Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 6 września 1939r. 10 Brygada Kawalerii Zmotoryzowanej straciła koło Wiśnicza jednego Vickersa. Pewnie to ten, jest tam trochę podmokłych łąk to może się coś faktycznie zachowało - oby tak było. Pozostaje życzyć powodzenia, tylko po co te tajemnice? balans
Cronos Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Tajemnice sa pewno po to żeby potem nie było ... a nie mówiłem, trzeba było siedzieć cicho" Co by nie zrobić i tak będzie źle:P
balans Napisano 16 Grudzień 2006 Napisano 16 Grudzień 2006 Dopiero teraz klikłem na link zapodany przez Kol. Pokemona i widzę, że Ameryki nie odkryłem z tym Wiśniczem. Sorry.Nie mogę się już doczekać stycznia, chociaż zimy nie lubię...balans
sten Napisano 16 Grudzień 2006 Napisano 16 Grudzień 2006 o Kurczaki!!Patron czy chcesz zebym dostal pulpitacji serca??? BOMBASTIK!!Takiego zajefajnego prezentu na Swieta,to ja juz dawno nie dostal.Dzieki tobie i twej ekipie.Zycze powodzenie i zeby Vickersa jak najwiecej bylo.Moze jeszcze pare Fotek z innej perspektywy??Pzdrsten
jaca2003 Napisano 16 Grudzień 2006 Napisano 16 Grudzień 2006 Po pierwsze primo :Na beret było w ogóle cos pisac.Po drugie primo: Na beret było opisywac lokalizacje oraz co tam jestPo trzecie primo: Spróbujcie teraz nie wydoby albo choc porysowac lakier....Pozdrawiam
greg1 Napisano 16 Grudzień 2006 Napisano 16 Grudzień 2006 Ta wieża chyba lepiej wygląda niż ta:http://149.156.142.12/fotki/kasina/g54.htm (?)Pzdr
piters Napisano 18 Grudzień 2006 Napisano 18 Grudzień 2006 Ja tez się bardzo cieszę z tej wieży PATRONA, oczywiście Kasina blednie ale mysle że w razie czego da się naprawić :) Mam tylko pytanie: dlaczego fotki są do góry nogami i nie widać całości? to znów jakaś tajemnica? (proszę tego nie brać do siebie)Będe ogromnie rad jak gdzieś kiedyś wypłynie chociaż 1/4 vickersa, a co dopiero cały...pozdrawiam i życzę owocnych pracPS. koncepcja wiśnicko-bocheńska" odn. zatopionego vickersa zamotała mi inną koncepcję - ale to mój sekret :)
piters Napisano 18 Grudzień 2006 Napisano 18 Grudzień 2006 ... a, i zgadzam się że ta kaczka do gazety to był niewypał. oby nie rozwalił imprezy.
balans Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 Według zapowiedzi miał być wydobyty w styczniu, styczeń właśnie mija. Czy są jakieś przecieki" w tym temacie?balans
PATRON Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 nigdy nie padło słowo o wydobyciu w styczniu o ile dobrze pamietam, PATRON
balans Napisano 1 Luty 2007 Napisano 1 Luty 2007 Było, było [no może pośrednio]. Cyt. za Dziennikiem Wschodnim Sikorski czeka teraz na zgodę konserwatora zabytków w Krakowie, żeby pod jego nadzorem na początku STYCZNIA wyruszyć na przygodę życia". Ale faktycznie nie jest ważne czy do wydobycia dojdzie teraz czy np. w maju, ja tylko chciałem zapytać czy potwierdziła się sensacyjna informacja, że ta relikwia [nie wstydzę się patosu] się zachowała i nie był to tylko kolejny mit.Pozdrawiam balans
kubulek Napisano 2 Luty 2007 Napisano 2 Luty 2007 http://www.youtube.com/watch?v=8kKLbKHNquEŻeby wyszedł z ziemi jak ten t 34.
GE Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 Dzisiaj rozmawiałem z red.Sikorskim na temat Vickersa sprawa jest w toku.Mają drugiego świadka jak i namiary na sporo drobiazgów z Vickersa.
Begin Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 Żal bierze, oglądając wierzyczkę czołgu Vickers na pomniku w Kasinie Wielkiej.Co za wandal powycinał palnikiem takie dziury.To przecież unikat, dlaczego nikt tego nie ratuje przed złomiarzami.Tak cenny eksponat, powinien znajdować się w muzem w Warszawie czy Poznaniu.
Boruta Napisano 5 Luty 2007 Napisano 5 Luty 2007 To nie wandal, tylko artysta, w sumie różnica często niewielka.Pozdrawiam
satron1200 Napisano 5 Luty 2007 Napisano 5 Luty 2007 Witam . Wieżyczka jak wygląda każdy widzi , ale jaki byłby jej los gdyby nie trafiła na pomnik ? Pozdrawiam .
blackdog Napisano 7 Luty 2007 Napisano 7 Luty 2007 hmm, mój ojciec pochodzi z Kasiny, ten czołg niedaleko koło jego rodzinnego domu został unieskzodliwiony - dosłownie jakies 50 metrów :)ojciec opowiadał, ze przez wiele lat wrak stał a ludzie rozbierali go po kawałku na częsci - kazdy brał oc mu sie mogło przydac - ojciec w dzieciństwie miał z kolegami cos ala siłownie zrobiona z kół :) takie realia były - do tej pory gdzies u wujka w domu pewnie znalazłbym jakies czesci z tego czołgu, a w domu rodzinnym u ojca obił mi sie o oczy hełm niemiecki :)co do histori dokładnej czołgu musiałbym sie popytac dokładnie ojca - on jest juz powojennym człowiekiem, ale ma przedwojenne rodzeństwo i po za tym jego dom rodzinny stał moze jakies 50 metrów od miesca unieszkodliwienia czołgu.jedno jest pewne - załoga czołgu spoczywa na cmentarzu w Kasinie Wielkiej, a wieżyczka została przerobiona na pomnik - ale podejrzewam, ze masa częsci z tego czołgu pelęta sie gdzies po domach u ludzi - ja z dziecinstwa pamietam, ze wujek który mieszka w poblizu tego miejsca miał w warsztacie jakies czesci z tego czołgu jeszcze :)
piters Napisano 7 Luty 2007 Napisano 7 Luty 2007 blackdog:z tego co ustalili koledzy, czołg od wieży" ugrzązł w potoku. jeżeli twój ojciec pamięta taki co stał w polach to może chodzi o drugi, który miał zostać tam zniszczony (nie mam na razie o nim pewnych informacji). byłbym wdzięczny gdybyś miał jakąś relację na ten temat - możesz pisać na priv.czy wolno spytać, z której roli (osiedla) pochodzi twój ojciec?widziałeś może zdjęcia tankietki z Kasiny? są w wątku http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=214410#216695a co do cmentarza to wszyscy tam polegli są z 24 p.uł. - ale lista strat pułku z Kasiny jest większa niż liczba mogił.pozdr.
blackdog Napisano 12 Luty 2007 Napisano 12 Luty 2007 qrcze, szkoda, ze dziś dopiero zerknąłem w ten wątek z powrotem, bo ojciec był przez weekend w domu, to bym mu pokazał zdjęcia i się dopytał dokładnie - za tydzień jak wróci do domu to go wymęczę i się dowiem - a jak będę na miejscu kiedyś to się spytam wujka bo on to może pamiętać jeszcze z dzieciństwa. sprawa mnie osobiście ciekawi bardzo, jak byłem małym szczylem, kilkanaście lat temu, to mi wujek jeszcze pokazywał u siebie w warsztacie jakąś część czołgu, tego, który był u nich koło domu rodzinnego rozwalony, ale teraz to nawet nie jestem w stanie sobie przypomnieć co to było. obiecuje, ze będę badał sprawę, bo mam troszkę rodziny ze strony ojca - dokładnie rzecz biorąc to całe jego rodzeństwo jest sprzed wojny i w tamtym okresie jeszcze mieszkało w Kasinie.
piters Napisano 12 Luty 2007 Napisano 12 Luty 2007 Blackdog czy mogę prosić Cie o kontakt?piter@pcim.pl lub 504713589
KluKlucznik Napisano 13 Luty 2007 Napisano 13 Luty 2007 Piękna ta wieża Vickers'owa. Patronie piękna jest :)Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.