Jump to content

Extra

michalczewski

Recommended Posts

Posted
Niezle zwlaszcza to o saperce .Wychodzi na to ze zamiast o RUDYM 102 powinni nakrecic film o zolnierzu radzieckim i jego saperce.Pozdrawiam.
Posted
Pychotka !!!

A jak żołnierz nie dostanie innego rozkazu to wykopie tunel do znienawidzonej Ameryki i zrobi jednoosobowy desant podziemny :))

www.ack.republika.pl/

Naprawdę warto !!!!!!!!
Pzdr
Rufus
Posted
Co wy chcecie, gostek to małolat, ma dopiero 15 lat...
Dorośnie to zmądrzeje!
jankos
Posted
No fakt autor strony to małolat na oczy nie widział BWP -1 bo informacje zerżnął z jakiejś cywilnej książki pewnie. Naliczyłem kilka błędów, ale ogólnie to nieźle się napracował nad tą stronką.

pozdrawiam
d007
Posted
gość odwalił kawał roboty , a to że są błędy to cóż gdzie ich nie ma , przeglądam od czasu do czasu wydawnictwa o tematyce militarnej i tam są dopiero błędy i to popełnione przez utytuowanych autorów
Posted
Gość jest młody i jak ma takie zainteresowania to nic tylko się cieszyć i popierac , wiecie jakie zainteresowania ma teraz młodzież. A że błędy - no cóż gdzie ich nie ma , większych ,mniejszych. Ja popieram.
Natan
Posted
1. W bliskim starciu kolba służyła jako maczuga rozłupując czaszkę wroga razem z jego hełmem." - radziecki zolnierz mial jednak krzepe, nie to co niemiecki, prawie jak w filmie Ostatni Mohikanin ;)
2. W niektórych oddziałach wprowadzano: granatniki automatyczne typu AGS-17 Palmaja(rozłamujące i czyszczące okopy)" - czyscili okopy ale chyba z niemieckich zegarkow.
3. Piechota radziecka w oddziałach do 12 osób idzie a raczej biegnie bezpośrednio za czołgiem lub jeśli ma na wyposażeniu BMP jedzie w nim do miejsca docelowego." - Rosjanie biegli az do Berlina, najdluzszy nowozytny maraton;)
To takie 3 perelki.
Posted
Saperki, mongernsterny, maczugi, kastety etc. - szczególnie w walkach na froncie górskim. Pełno tego typu eksponatów w każdym muzeum I wojny.
Posted
Każy może pisać bajki, ale powinien uprzedzić, że sobie z ludzi żary robi. Większych bzdur to nawet Miller nie wymyśli. To co tam wiadać to albo owoc jakiejś propagandy albo poprostu wyobraźni dziecka.
Posted
Karaś1979: to nie wiesz jakie są zastosowania saperki ???

Służy do okopywania i do walki wręcz. To nic nowego i nic dziwnego. Do dzisiaj piechota jest szkolona w walce wręcz saperką. Apropos można ładnie leb sciąć jak się zna chwyty saperką.
Jest jeszcze jedno zastosowanie a mianowicie wtykając saperkę za pas przygotowując ją jednocześnie do ewentualnej walki wręcz ochrania nam ona serce i kawałek klatki piersiowej co może powtarzam może nam uratowac życie w niektórych sytuacjach. Więc chłopak miał sporo racji w tym co napisał może trochę poprzekręcał i ubarwił.

Pzodrawiam
d007
Posted
A ja tam wolę do walki wręcz łopatę saperską.
Pozdrawiam
Posted
No żeby ochronić serce to musi byc bardzo duża saperka albo trzeba miec pas glówny na wysokości prawie że pach :). Wiadomo jaką bronią może być saperka. Specnaz do dzis szkoli sie w walce saperką (rzucona może bardziej zadzialac na psychike niż kula karabinowa) i chodzi mi tylko o jezyk jakim to jest napisane. Widzieliście galerię:
http://www.ack.republika.pl/acgaleria.html
Ten chlopak ma nieźle poprzestawiane w głowie. On chyba nie wie czym jest komunizm ze wschodu! Niby on interesuje sie glownie grami. Ale czy jak ja sie interesuje historia to moge bisac takie banialuki o biochemii?
Posted
Widzialem w pewnym kaju, w pewnym wojsku, jak chlopakowi wlasnie tak wlozona za pasek saperka przy upadku na ziemie wbila sie w klatke piersiowa, a poniewaz jest tam wiele robactwa i duza wilgotnosc to ledwo go przetransportowali do szpitala.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information