bjar_1 Posted September 7, 2003 Author Posted September 7, 2003 Mam prośbę ,wczoraj wykopałem kb wz.98 i chciałbym na 100% wiedzieć jaki to jest. Mam do niego też komplet okuć.I teraz pytanie - czy niemieckie kb wz.98 miały w kolbie babkę do rozkładania zamka? Czy babka taka była tylko w polskich karabinach? Mój ma babkę. W takim razie jest to polski czy niemiecki karabin? Może napiszcie czym sie różniły.Proszę o pomoc.pzdrbjar_1
polsmol Posted September 7, 2003 Posted September 7, 2003 Niemieckie miały babkę. Polskie prawdowdopodobnie też chociaż niektórzy sądzą inaczej.
polsmol Posted September 7, 2003 Posted September 7, 2003 Polskiego można rozpoznać po biciach i kiepeskiej jakości wykonania (prod. bez dokumentacji). Pozatym są identyczne.
pomsee Posted September 7, 2003 Posted September 7, 2003 E Polsmol nie przesadzasz? RAdomski mauser kiepsko wykonany?
bjar_1 Posted September 7, 2003 Author Posted September 7, 2003 A gdzie były na polskim i niemieckim kb bicia?Czy w tych samych miejscach co np. przy kbk wz.29 ,a na niemieckim w tych samych co przy kbk 98k?bjar_1
polsmol Posted September 7, 2003 Posted September 7, 2003 pomse Ja nie o radomskim tylko o pierszych kb wz. 98. kbk wz. 98 z radomia to zupełnie inna rzecz. FB Radom to klasa sama w sobie.
bolas Posted September 7, 2003 Posted September 7, 2003 Kb wz.98 ma babke i wydaje mi sie ze powinna byc ona identyczna jak w w innych polkskich kbk - generalnie po samej babce mozna poznać czy to polski czy niemiecki. Wsadz zdjecie - postaram sie wtedy powiedziec. Radomskie mausery były wykonane zajebiscie precyzyjnie. Nie wydaje mi sie zeby były robione gorzej od niemieckich.
bjar_1 Posted September 7, 2003 Author Posted September 7, 2003 Bolas ,ze zdjęciem to na razie cieniutko! A czym różniła sie babka polska od niemieckiej?pzdrbjar_1
bjar_1 Posted September 8, 2003 Author Posted September 8, 2003 fajnie ,dzięki za wskazówki jednak najlepiej jest odczyscić trofeum i zobaczyć bicia. W moim przypadku to :- z boku komory nabojowej W98"- na komorze : WARSZAWA 192...(?)"- koło magazynka znaczki kontroli : * 8 P 98"A wiec polski!!! ,na magazynku z prawej strony oksyda!Zdjęcie jak wywołam to zamieszczę.I jeszcze jedno : polskich karabinów wz.98 wyprodukowano według literatury około 22000 sztuk. Niedużo!Jak fart to fart ,a już bałem sie ,że to niemiec.Znaleziony na miejscu potyczki z '39 i walk w '45 ,ciekawe czy używali go Niemcy ,czy ukrył go nasz żołnierz w 1939...pzdrbjar_1
polsmol Posted September 8, 2003 Posted September 8, 2003 bjar_1Gratuluję znaleziska. Jaką metodą czyścisz?
bjar_1 Posted September 8, 2003 Author Posted September 8, 2003 Dziekuję za zainteresowanie. Jak tylko dorwę cyfrówkę ,to obfotografuję go ze wszystkich stron. Tylko kiedy to nastąpi? Jedno zdjęcie wykonane standardowym aparaciwem już w drodze :)pzdr wszystkichbjar_1
bjar_1 Posted September 8, 2003 Author Posted September 8, 2003 Polsmol ,najpierw obstukałem delikatnie z rdzy ,a później miejsca ,gdzie są bicia przeleciałem papierem ściernym. Zamek zaś i magazynek zamoczyłem na noc w nafcie. Zamka jeszcze nie ruszyłem ,co ciekawe śrubki od magazynka odkręciły sie tak ,jakby je ktoś wczoraj przykręcił. Na magazynku po prawej stronie oksyda ,karabin leżał właśnie na prawym boku. W magazynku nie było amunicji.Karabiny te produkowano w PFK w W-wie w latach 1923 (9600szt.) i 1924 (12000szt.).bjar_1
bjar_1 Posted September 20, 2003 Author Posted September 20, 2003 Wrócę jeszcze do tematu i zapytam : w którym miejscu na polskim Mauserze był numer broni?Może ktoś wie?pzdrbjar_1
bjar_1 Posted September 20, 2003 Author Posted September 20, 2003 No i fotka mojego kb wz.98 zrobiona na drugi dzień po znalezieniu.pzdrbjar_1
bolas Posted September 22, 2003 Posted September 22, 2003 Numer broni na polskich mauserach standardowo bity jest w 4 (jak dobrze pamietam) miejsach:- komora zamkowa po lewej stronie z boku- lufa zaraz za gwintem po lewej stronie (jak wkrecona w komore to praktycznie obok tego na komorze)- trzewik- rączka zamkowaPraktycznie na kazdej innej czesci luznej jest koncowka tego numeru (np.039 z numeru 340039)
szary Posted December 2, 2007 Posted December 2, 2007 Babaka w kolbie muzera wz 98 I ws byla bardziej ostajacatak samo jak w polskim wz 29.Niemieckie 98k , tez sie nieco roznily ostatnie 98 k po 42roku byly strasznie uproszczone i robione tandetnie co wyranie widac po okuciach i po zamku .wz29 z Warszawskimi biciami to duza zadkosc .Gratuluje
dect Posted December 2, 2007 Posted December 2, 2007 Podziwiam zaangazowanie i kopanie w tak starych watkach, ale bjar juz sie tego pewnie po 4 z gora latach dowiedzial :)))
szendzielarz z. Posted December 9, 2007 Posted December 9, 2007 mialem kiedys mauserka ,identyko z polskim wz29 ,taka sama kolba ,muszka ,celownik ,jednak zero bic na komorze ,jedyne oznaczenia to mala lit z w koleczku ,z lewej strony komory zamkowej ... Zabrala go granatowa policja pamietnego lata 2006 :/pzdr pik
mowglyn Posted December 9, 2007 Posted December 9, 2007 Szendzielarz z.!Po rękach powinieneś ich CAŁOWAĆ! W 1946 r. miałbyś za tego mauserka" czapę jak nic! Jak byś jeszcze trochę pofikał to powiesiliby Cię publicznie (jak Orła" w Zabłudowie!!!).WiN czuwa! Pozdro!
jacenty2004 Posted December 9, 2007 Posted December 9, 2007 Tia...a jak byś był kobietą to mogli by Cię jeszcze zgwałcić !
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.