Skocz do zawartości

Karabin Mauserb wz.98 - pytanie

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam prośbę ,wczoraj wykopałem kb wz.98 i chciałbym na 100% wiedzieć jaki to jest. Mam do niego też komplet okuć.
I teraz pytanie - czy niemieckie kb wz.98 miały w kolbie babkę do rozkładania zamka? Czy babka taka była tylko w polskich karabinach? Mój ma babkę. W takim razie jest to polski czy niemiecki karabin? Może napiszcie czym sie różniły.
Proszę o pomoc.

pzdr
bjar_1
Napisano
A gdzie były na polskim i niemieckim kb bicia?
Czy w tych samych miejscach co np. przy kbk wz.29 ,a na niemieckim w tych samych co przy kbk 98k?

bjar_1
Napisano
Kb wz.98 ma babke i wydaje mi sie ze powinna byc ona identyczna jak w w innych polkskich kbk - generalnie po samej babce mozna poznać czy to polski czy niemiecki. Wsadz zdjecie - postaram sie wtedy powiedziec. Radomskie mausery były wykonane zajebiscie precyzyjnie. Nie wydaje mi sie zeby były robione gorzej od niemieckich.
Napisano
fajnie ,dzięki za wskazówki jednak najlepiej jest odczyscić trofeum i zobaczyć bicia. W moim przypadku to :
- z boku komory nabojowej W98"
- na komorze : WARSZAWA 192...(?)"
- koło magazynka znaczki kontroli : * 8 P 98"
A wiec polski!!! ,na magazynku z prawej strony oksyda!
Zdjęcie jak wywołam to zamieszczę.
I jeszcze jedno : polskich karabinów wz.98 wyprodukowano według literatury około 22000 sztuk. Niedużo!
Jak fart to fart ,a już bałem sie ,że to niemiec.
Znaleziony na miejscu potyczki z '39 i walk w '45 ,ciekawe czy używali go Niemcy ,czy ukrył go nasz żołnierz w 1939...

pzdr
bjar_1
Napisano
Dziekuję za zainteresowanie. Jak tylko dorwę cyfrówkę ,to obfotografuję go ze wszystkich stron. Tylko kiedy to nastąpi? Jedno zdjęcie wykonane standardowym aparaciwem już w drodze :)

pzdr wszystkich
bjar_1
Napisano
Polsmol ,najpierw obstukałem delikatnie z rdzy ,a później miejsca ,gdzie są bicia przeleciałem papierem ściernym. Zamek zaś i magazynek zamoczyłem na noc w nafcie. Zamka jeszcze nie ruszyłem ,co ciekawe śrubki od magazynka odkręciły sie tak ,jakby je ktoś wczoraj przykręcił. Na magazynku po prawej stronie oksyda ,karabin leżał właśnie na prawym boku. W magazynku nie było amunicji.
Karabiny te produkowano w PFK w W-wie w latach 1923 (9600szt.) i 1924 (12000szt.).

bjar_1
  • 2 weeks later...
Napisano
Numer broni na polskich mauserach standardowo bity jest w 4 (jak dobrze pamietam) miejsach:
- komora zamkowa po lewej stronie z boku
- lufa zaraz za gwintem po lewej stronie (jak wkrecona w komore to praktycznie obok tego na komorze)
- trzewik
- rączka zamkowa
Praktycznie na kazdej innej czesci luznej jest koncowka tego numeru (np.039 z numeru 340039)
  • 4 years later...
Napisano
Babaka w kolbie muzera wz 98 I ws byla bardziej ostajaca
tak samo jak w polskim wz 29.Niemieckie 98k , tez
sie nieco roznily ostatnie 98 k po 42roku byly strasznie
uproszczone i robione tandetnie co wyranie widac po okuciach i po zamku .wz29 z Warszawskimi biciami to duza
zadkosc .
Gratuluje
Napisano
Podziwiam zaangazowanie i kopanie w tak starych watkach, ale bjar juz sie tego pewnie po 4 z gora latach dowiedzial :)))
Napisano
mialem kiedys mauserka ,identyko z polskim wz29 ,taka sama kolba ,muszka ,celownik ,jednak zero bic na komorze ,jedyne oznaczenia to mala lit z w koleczku ,z lewej strony komory zamkowej ...

Zabrala go granatowa policja pamietnego lata 2006 :/

pzdr pik
Napisano
Szendzielarz z.!
Po rękach powinieneś ich CAŁOWAĆ! W 1946 r. miałbyś za tego mauserka" czapę jak nic! Jak byś jeszcze trochę pofikał to powiesiliby Cię publicznie (jak Orła" w Zabłudowie!!!).
WiN czuwa! Pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie