bjar_1 Napisano 7 Wrzesień 2003 Autor Napisano 7 Wrzesień 2003 Mam prośbę ,wczoraj wykopałem kb wz.98 i chciałbym na 100% wiedzieć jaki to jest. Mam do niego też komplet okuć.I teraz pytanie - czy niemieckie kb wz.98 miały w kolbie babkę do rozkładania zamka? Czy babka taka była tylko w polskich karabinach? Mój ma babkę. W takim razie jest to polski czy niemiecki karabin? Może napiszcie czym sie różniły.Proszę o pomoc.pzdrbjar_1
polsmol Napisano 7 Wrzesień 2003 Napisano 7 Wrzesień 2003 Niemieckie miały babkę. Polskie prawdowdopodobnie też chociaż niektórzy sądzą inaczej.
polsmol Napisano 7 Wrzesień 2003 Napisano 7 Wrzesień 2003 Polskiego można rozpoznać po biciach i kiepeskiej jakości wykonania (prod. bez dokumentacji). Pozatym są identyczne.
pomsee Napisano 7 Wrzesień 2003 Napisano 7 Wrzesień 2003 E Polsmol nie przesadzasz? RAdomski mauser kiepsko wykonany?
bjar_1 Napisano 7 Wrzesień 2003 Autor Napisano 7 Wrzesień 2003 A gdzie były na polskim i niemieckim kb bicia?Czy w tych samych miejscach co np. przy kbk wz.29 ,a na niemieckim w tych samych co przy kbk 98k?bjar_1
polsmol Napisano 7 Wrzesień 2003 Napisano 7 Wrzesień 2003 pomse Ja nie o radomskim tylko o pierszych kb wz. 98. kbk wz. 98 z radomia to zupełnie inna rzecz. FB Radom to klasa sama w sobie.
bolas Napisano 7 Wrzesień 2003 Napisano 7 Wrzesień 2003 Kb wz.98 ma babke i wydaje mi sie ze powinna byc ona identyczna jak w w innych polkskich kbk - generalnie po samej babce mozna poznać czy to polski czy niemiecki. Wsadz zdjecie - postaram sie wtedy powiedziec. Radomskie mausery były wykonane zajebiscie precyzyjnie. Nie wydaje mi sie zeby były robione gorzej od niemieckich.
bjar_1 Napisano 7 Wrzesień 2003 Autor Napisano 7 Wrzesień 2003 Bolas ,ze zdjęciem to na razie cieniutko! A czym różniła sie babka polska od niemieckiej?pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 8 Wrzesień 2003 Autor Napisano 8 Wrzesień 2003 fajnie ,dzięki za wskazówki jednak najlepiej jest odczyscić trofeum i zobaczyć bicia. W moim przypadku to :- z boku komory nabojowej W98"- na komorze : WARSZAWA 192...(?)"- koło magazynka znaczki kontroli : * 8 P 98"A wiec polski!!! ,na magazynku z prawej strony oksyda!Zdjęcie jak wywołam to zamieszczę.I jeszcze jedno : polskich karabinów wz.98 wyprodukowano według literatury około 22000 sztuk. Niedużo!Jak fart to fart ,a już bałem sie ,że to niemiec.Znaleziony na miejscu potyczki z '39 i walk w '45 ,ciekawe czy używali go Niemcy ,czy ukrył go nasz żołnierz w 1939...pzdrbjar_1
polsmol Napisano 8 Wrzesień 2003 Napisano 8 Wrzesień 2003 bjar_1Gratuluję znaleziska. Jaką metodą czyścisz?
bjar_1 Napisano 8 Wrzesień 2003 Autor Napisano 8 Wrzesień 2003 Dziekuję za zainteresowanie. Jak tylko dorwę cyfrówkę ,to obfotografuję go ze wszystkich stron. Tylko kiedy to nastąpi? Jedno zdjęcie wykonane standardowym aparaciwem już w drodze :)pzdr wszystkichbjar_1
bjar_1 Napisano 8 Wrzesień 2003 Autor Napisano 8 Wrzesień 2003 Polsmol ,najpierw obstukałem delikatnie z rdzy ,a później miejsca ,gdzie są bicia przeleciałem papierem ściernym. Zamek zaś i magazynek zamoczyłem na noc w nafcie. Zamka jeszcze nie ruszyłem ,co ciekawe śrubki od magazynka odkręciły sie tak ,jakby je ktoś wczoraj przykręcił. Na magazynku po prawej stronie oksyda ,karabin leżał właśnie na prawym boku. W magazynku nie było amunicji.Karabiny te produkowano w PFK w W-wie w latach 1923 (9600szt.) i 1924 (12000szt.).bjar_1
bjar_1 Napisano 20 Wrzesień 2003 Autor Napisano 20 Wrzesień 2003 Wrócę jeszcze do tematu i zapytam : w którym miejscu na polskim Mauserze był numer broni?Może ktoś wie?pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 20 Wrzesień 2003 Autor Napisano 20 Wrzesień 2003 No i fotka mojego kb wz.98 zrobiona na drugi dzień po znalezieniu.pzdrbjar_1
bolas Napisano 22 Wrzesień 2003 Napisano 22 Wrzesień 2003 Numer broni na polskich mauserach standardowo bity jest w 4 (jak dobrze pamietam) miejsach:- komora zamkowa po lewej stronie z boku- lufa zaraz za gwintem po lewej stronie (jak wkrecona w komore to praktycznie obok tego na komorze)- trzewik- rączka zamkowaPraktycznie na kazdej innej czesci luznej jest koncowka tego numeru (np.039 z numeru 340039)
szary Napisano 2 Grudzień 2007 Napisano 2 Grudzień 2007 Babaka w kolbie muzera wz 98 I ws byla bardziej ostajacatak samo jak w polskim wz 29.Niemieckie 98k , tez sie nieco roznily ostatnie 98 k po 42roku byly strasznie uproszczone i robione tandetnie co wyranie widac po okuciach i po zamku .wz29 z Warszawskimi biciami to duza zadkosc .Gratuluje
dect Napisano 2 Grudzień 2007 Napisano 2 Grudzień 2007 Podziwiam zaangazowanie i kopanie w tak starych watkach, ale bjar juz sie tego pewnie po 4 z gora latach dowiedzial :)))
szendzielarz z. Napisano 9 Grudzień 2007 Napisano 9 Grudzień 2007 mialem kiedys mauserka ,identyko z polskim wz29 ,taka sama kolba ,muszka ,celownik ,jednak zero bic na komorze ,jedyne oznaczenia to mala lit z w koleczku ,z lewej strony komory zamkowej ... Zabrala go granatowa policja pamietnego lata 2006 :/pzdr pik
mowglyn Napisano 9 Grudzień 2007 Napisano 9 Grudzień 2007 Szendzielarz z.!Po rękach powinieneś ich CAŁOWAĆ! W 1946 r. miałbyś za tego mauserka" czapę jak nic! Jak byś jeszcze trochę pofikał to powiesiliby Cię publicznie (jak Orła" w Zabłudowie!!!).WiN czuwa! Pozdro!
jacenty2004 Napisano 9 Grudzień 2007 Napisano 9 Grudzień 2007 Tia...a jak byś był kobietą to mogli by Cię jeszcze zgwałcić !
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.