wars98 Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 A ja wcale bym się nie zdziwił gdyby - za jakiś czas - w MPW pojawiły się: PaK 40, StuG, SdKfz 251 (Szary Wilk"), Hetzer (Chwat") oraz Panthera... ;)A pomysł z Liberatorem niezły, pytanie jak wykonanie, ale to się wkrótce obaczy.
jacenty2004 Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 Whatfor jeżeli temu muzeum nie chodzi o zbieranie pamiątek to po kiego grzyba cała ta akcja zbierania powstańczych fantów? Gdzie to wszystko jest? bo jeżeli muzeum to nie interesuje ,bo będą tylko puszczać filmiki, piosenki i recytować wiersze ,to kto na tym wszystkim co przynieśli ludzie położył łapę?
jazlowiak Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 Wars - z całym szacunkiem - Chwat na pewno się nie pojawi, bo został przetopiony na złom. Natomiast jeśli Warszawa zacznie skupować niemeickie pojazdy na świecie, żeby je wstawić do MPW to uznam to za conajmniej wyrzucanie polskich pieniędzy. Dośc jest polkich zabytków, które należy ratować.
whatfor Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 jacenty, wybacz, ale to pytanie raczej powinieneś skierować nie pod moim adresem...
wars98 Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 Aha... A więc nie mamy ratować ani polskich, ani żadnych innych zabytków (a szczególnie niemieckich!), czy tak mam rozumieć Twoją wypowiedź kolego Jazlowiak?Toż to jakiś czysty kretynizm... :/Pozdr. wars98
jacenty2004 Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 fakt ,że to raczej było skierowane do Polsmola :)
Darda Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 Wars98 – jak zrozumiałem Jazłowiaka, to chodziło mu o to, by nie KUPOWAĆ za granicą zabytków niemieckich w sytuacji, gdy za przeznaczone na to pieniądze można by kupić POLSKI zabytkowy sprzęt. Zwłaszcza ten, którego w kraju prawie, albo całkiem nie ma. Więc gdzie tu kretynizm?
wars98 Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 Darda. A czy ja gdzieś napisałem o kupowaniu, a tym bardziej za granicą? Pokaż mi gdzie?!Poza tym ile tej polskiej broni było w Powstaniu użytej? Większość to niemieckie okazy, więc w czym rzecz?Broń polska to raczej w Muzeum Wojska Polskiego powinna się znaleźć. Zresztą MWP chce się zajmować tylko bronią polską, więc to chyba jak najbardziej...Pozdr. wars98
jacenty2004 Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 No to widzę ,że już sobie MWP znalazło furteczkę do handlowania wszystkim co nie polskie :) Jak będą sprzedawać tureckie sprzęty z Wiednia to się piszę.
jazlowiak Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 Drogi kolego Wars. Niepotrzebnie się unosisz. Ja osobiscie mam nadzieję, ze jednak nasi decydenci mieniący się prawymi i sprawiedliwymi Polakami dojdą kiedyś do wniosku, że ważniejsze od Liberatora czy radzieckiego Po-2 jest Łoś a od Pantery 7TP. Oczywiście nie umniejszam zasadności posiadania przez Polaków Liberatora czy Pantery, ale uważam, że najpierw nasze a potem obce. W przypadku MPW zbieranie niemieckiej broni pancernej jest mało oczywiste, zważywszy jak niewielką rolę odegrała broń pancerna w polskich rękach w powstaniu. Były to chwalebne incydenty, ale to nie niemieckie czołgi i transportery zadecydowały o trwaniu oporu powstańców. Co do możliwości pozyskania w Polsce wymienionych przez Ciebie okazów niemieckiej broni pancernej - bo rozumiem, że stawiasz tezę, ze w banku ziemskim jest jeszcze wiele pojazdów - to myślę, że jest to niemożliwe. Osobiście stawiam tezę, że lepiej dla tych pojazdów jest, aby wydobyte zostały przez osoby prywatne, znające się na rzeczy i dbające o swoje kolekcje. Ja osobiście mam bardzo dobre zdanie zarówno o muzeach jak i osobach prywatnych - bez ich zaangażowania i wielu lat pracy nie miałbym na Bzurze pojazdów, o których nawet mi się 5 lat temu nie śniło. Sam w niewielkim stopniu pomagam im jak mogę i naprawdę nisko sie kłaniam przed Lewym, Koprem, Hartmanem, Patrykiem, Handmetem i Patronem oraz wieloma innymi. To własnie Ci ludzie czynu, a nie gadania ratuja za własne pieniądze zabytki polskie kultury i zabytki innych kultur , których pozostałości znajdują sie na ziemi polskiej. Dzięki nim usłyszec można stukot silników, krtóre po raz ostatni grały tu wiele lat temu.pozdrawiam
ChrisFly Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 Spróbuje Panów pogodzić i dopowiem wprost to czego wars98 nie dokończył. Rozwiązaniem sporu kolego jazlowiak jest odpowiedź na pytanie:Czy istnieją jakieś racjonalne przeciwskazania aby sprzęt poniemiecki stojący na dziedzińcy MWP nie stanął w hali MPW jako Magda", Chwat" i np. Starówka"? Nie trzeba daleko jeździć czy szukać w ziemi czy wydawać milionów. Oczywiście trzeba trochę wysiłku by z tego hetzera zrobić Chwata" ale to wcale nie jest niemożliwe.Magda" będzie kosztowała najwięcej ale jeszcze w tej chwili nie ma problemów by z tego co znajduje się w granicach RP, na powierzchni ziemi, zrekonstruować kompletną Panther Ausf. G. Piszę to na podstawie tego co sam dotykałem lub widziałem na zdjęciach z prywatnych szrotów znajdujących sie w Polsce.
wars98 Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 Witam!Kolego Jazlowiak. Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale zadam Ci proste pytanie: Co ma piernik do wiatraka, czyli co ma Łoś, czy 7-TP do Powstania Warszawskiego?Chyba historii nie znasz.Nijak mi one pasują do MPW. Prędzej do MWP - to tak, to się zgodzę.Więc nie chrzań głupot z łaski swojej. To jest wątek o MPW, a nie MWP. Niby literki te same, ale jednak inna kolejność... :]Pozdrawiamwars98
michalczewski Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 ChrisFly da sie zrekonstrulowac Pantere? Rozumiem ze sugerujesz ze Polsce w prywatnych rekach widziales np wieze Pantery.A co do sdkfz 251 to po co sie rozdrabniac? Sciagnac dwa i zrobic Szarego Wilka" i jeszcze Starowke"...Rozmiem wstawic tam jakis niemiecki pojazd i napisac ze taki a taki typ uzywanny przez Niemcow zostal rowniez zdobyty przez powstancow, jednak robienie wydumanych podrobek" Szarego Wilka" czy tez Pudla" jest conajmniej dziwne.
ChrisFly Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 @michalczewskiDlaczego podróbki i to zaraz wydumane? Gdzie Ty widzisz problem? O jakim ściąganiu piszesz?Celowo nie napisałem, że Starówka" a nie Szary Wilk" żeby mi zaraz fachowcy nie zarzucili, że to nie ta wersja, nie to wnętrze itd. Starówka" jest bardziej wdzięczna z conajmniej trzech powodów: gotowy pojazd już stoi, dokumentacja powstańczych oznaczeń jest najlepsza z możliwych a i same oznaczenia są bardzo atrakcyjne po to by je pokazać.Z Szarym Wilkiem" też możnaby sobie poradzić, odtwarzając wygląd zaraz po zdobyciu, czyli tak jak wyglądał w rękach niemieckich.Pisząc o panterze, wiem co mówię, wierz mi na słowo. Może to być najprawdziwszy Pz.Kpfw. V Panther" Ausf. G wczesnej wersji, dokładnie taki jaki jeździł po Woli w pierwszych dniach sierpnia 1944 r. (po muzeum nie musi jeździć).Jestem też pewien, że nie jest to kwestia aż takich pieniędzy, o których tu wyżej była mowa ale odpowiednich ludzi. Zaznaczam, że nie zajmuję się rekonstrukcjami/renowacjami pojazdów ani zawodowo ani hobbistycznie ale kontakty, które zdobyłem przy zupełnie innej okazji pozwalają mi sądzić, że jest to zupełnie realne przedsięwzięcie. Główne koszty sprowadzają się do transportu, odpowiedniego sprzętu i miejsca aby wszystko złożyć razem.Dużo więcej na temat mają do powiedzenia z pewnością Ci, którzy z racji choćby zainteresowań siedzą w tego typu tematach po tak zwane uszy.Na koniec zwierzę się tylko z jednego marzenia związanego z tym tematem: Chciałbym zobaczyć Pana Witolda stojącego obok Magdy" w MPW. Spełnienia tego marzenia życzę sobie i wszystkim innym czytającym ten wątek.
panzergrzes2 Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 Wars ale ty znawca jesteś!!!!!!!!!!!!!
tadek80 Napisano 28 Kwiecień 2006 Autor Napisano 28 Kwiecień 2006 Panowie to ma być Muzeum Panzer Army czy Powstania Warszawskiego ... w takiej wylicznace to ja jeszcze moge dodać możdzierz Karl przydał by się flak 88 mm, mozer, pociąg pancerny, panzer IV ja bym się ucieszył jakbym mógł zobaczyć powstaneczego KUBUSIA" i basta
kutno Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 Ależ Panowie !! mnie osobiście cieszy sam już fakt , że ktos wogóle wpadł na taki pomysł , zrobienia takiego muzeum , a już sam fakt że to działa i ma się całkiem nie źle ..noo za to to nagroda Nobla dla ego człowieka ;D;D;D
akagi Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 Tadek, ja się niechce mądrzyć, ale ... Kubuś, ten prawdziwy to stoi w Muzeum Wojska Polskiego w Al. Jerozolimskich w Warszawie.To jaki problem go zobaczyć?
tadek80 Napisano 28 Kwiecień 2006 Autor Napisano 28 Kwiecień 2006 akagi moknie a nie stoi :) ale przy najmniej nie utlenia sie jak FAMO na czerniakowie. Co by sie stalo jakby go przenieśli do MPW?
jazlowiak Napisano 29 Kwiecień 2006 Napisano 29 Kwiecień 2006 Ja byc może nie znam historii, ale ta sama Warszawa, która ma pod swoimi skrzydłami MPW ma równiez Muzeum Historyczne miasta stołecznego Warszawy. Powiedz mi Wars, dlaczegóż to w nim nie moge zobaczyć nie tylko 7TP, który bronił Warszawy, ale nawet najskromniejszego pojazdu wojskowego, który znajdował się na wyposażeniu Wojska Polskiego w 1939 roku. Ot choćby prostych pojazdów 21 p.p. - taczanki wz. 36 i biedek piechoty? Albo kopii polskiego samolotu z przedwojennego Pola Mokotowskiego? Dalej będziesz tłumaczył, że miejskie muzea mogą więcej niż finansowane z budżetu państwa? Dlaczego jedne muzeum opływa forse a inne, któr opowiada o ciut dłuższej historii miasta nie? Czemu mamy finasowac wystawę niemieckiej broni pancernej w MPW, albo kolejne niby powstańcze wozy, czy makiety amerykańskich samolotów, kiedy nie mamy odbudowanych pojazdów i samolotów II RP? W czym gorsze są przedwojenne warszawskie pojazdy i samoloty od niemieckich czy amerykańskich? Szanuje każdego kto odbudowuje jakiekolwiek pojazdy, bez względu kiedy i komu te pojazdy służyły. Uważam jednak, ze wobec mizerii finasowej Państwa Polskiego powinniśmy najpierw myśleć o naszej technice, a potem o obcej. Jak już w MWP czy w MMsW będzie wszystko, wtedy zajmiemy się odbudowa pojazdów innych armii.
wars98 Napisano 29 Kwiecień 2006 Napisano 29 Kwiecień 2006 Jazlowiak. Ty mnie chyba pomyliłeś z Prezydentem m.st. Warszawy lub Panem Bogiem! :DSkargi i zażalenia to do nich kieruj. Twierdzę jedynie, że Łoś i 7-TP nijak się mają do MPW. Teraz zamiast MWP wyjezdzasz z MMstW? Zobacz na topic! To jest wątek o Liberatorze i to w MPW!Na sam koniec zapytam się Ciebie: A co szkodzi by ratować i jedno i drugie? W czym zabytki prod. niemieckiej są gorsze od zabytków prod. polskiej? Dla mnie zabytek to zabytek. Nie robię różnicy.Pozdr. wars98
akagi Napisano 29 Kwiecień 2006 Napisano 29 Kwiecień 2006 Mówiłem ci Pawł, że szkoda czasu na rozmowę z kolegami o niedokońca pełnej świadomości. Teraz masz dowód.
wars98 Napisano 29 Kwiecień 2006 Napisano 29 Kwiecień 2006 Znalazł się uświadomiony inaczej... :/Powtarzam raz jeszcze, że nie jest moją winą, że w Powstaniu nie brały udziału Łosie, Karasie i 7-TP.Pozdrawiamwars98
polsmol Napisano 29 Kwiecień 2006 Napisano 29 Kwiecień 2006 Komuś chyba świąteczna atmosfera do głowy uderzyła. MMstW ma odbudować 7TP? Może jeszcze Łosia albo jakiegoś PWS bo przeleciał kiedyś nad miastem. No ale kaczor jest fe bo nam nie chciał sprowadzić do muzeum historycznego ORP Warszawa ha ha ha ha ha dobre :)))))) Tak to jest ja się nie ma do czego przyczepić.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora polsmol 21:44 29-04-2006
jazlowiak Napisano 29 Kwiecień 2006 Napisano 29 Kwiecień 2006 Sam siebie poprawiasz? Stary, poczytaj sobie o 7 TP i dowiesz się jaki miały udział w obronie Warszawy w roku 1939, to przestaniesz się dziwić. Podobnie w obronie Warszawy brało udział wiele innych przedmiotów polskiej kultury technicznej, łącznie z samolotem SUM - więc chyba Warszawa powinna dbać i o ten fragment historii? Idź sobie do MHMST i zobacz jak niedoinwestowana jest ta instytucja i jak ukazana jest tam obrona Warszawy. No ale cóż, w MPW nei ma nawet wszystkich pamiątek polskiego uzbrojenia będącego w rękach powstańców, więc o czym tu mówić. Co by człowiek nie napisał, to urazi wszechwiedzących.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.