Skocz do zawartości

Pancerne ciekawostki 5

bodziu000000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 19.03.2021 o 17:04, Edmundo napisał:

na przykład 36 pz ze składu 8 DZ miał cyfrę "3" w rombie, inny z pułków tejże dywizji "3" w "kwadracie" 

Czy ktoś wie, kto się ukrywał pod wizerunkiem żółtego wiatraka ?

• Odpowiedzi 518
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
5 godzin temu, ptasznik napisał:

Czy ktoś wie, kto się ukrywał pod wizerunkiem żółtego wiatraka ?

Też mnie to ciekawi, dawno, dawno temu widziałem troszkę Starów 660 z zabudową "specjalną" z tymże wiatrakiem namalowanym na kabinie od strony kierowcy.

Napisano

To chyba jakaś łączność była. Widziałem na poligonie drawskim i toruńskim, a zgrupowanie było artylerii 4DZ, może coś ponad dywizyjnego z ŚOW ?

Napisano
14 godzin temu, ptasznik napisał:

To chyba jakaś łączność była. Widziałem na poligonie drawskim i toruńskim, a zgrupowanie było artylerii 4DZ, może coś ponad dywizyjnego z ŚOW ?

Kurcze, ŚOW nie za bardzo pasuje, widziałem te wozy w Polsce północno-wschodniej. Ale wszystko możliwe.

Napisano
W dniu 17.05.2021 o 00:08, Edmundo napisał:

Kurcze, ŚOW nie za bardzo pasuje, widziałem te wozy w Polsce północno-wschodniej. Ale wszystko możliwe.

Ciotka Viki mówi, że to 16. DPanc. , ale samego wiatraka nie pokazuje.

Napisano
7 godzin temu, ptasznik napisał:

Ciotka Viki mówi, że to 16. DPanc. , ale samego wiatraka nie pokazuje.

I to by najbardziej pasowało.

Napisano
W dniu 19.05.2021 o 22:56, ptasznik napisał:

Czyli miałem sen, rok po roku. Mniej więcej taki, na GAZie 66 z budą.

Nie wiem czy sen czy też jawa? ale Stary 660 z zabudową specjalną (jakiś warsztat bo na pewno nie wóz łączności) z tymi wiatrakami (i właśnie żółtymi) stały sobie około 20 lat tamu (a może i ciut więcej) za płotem pewnej jednostki w Polsce północno-wschodniej. Może gdzieś po drodze z poligonu na poligon się wzięły i s.....y albo była po prostu rotacja sprzętu pomiędzy jednostkami. Pewnikiem jest że nie był to sen i dalej nie wiem cóż to za oznaczenie taktyczne, a chciałbym wiedzieć, nie daje mi to spać, po prostu?

Napisano

zapytałem o ten emblemat na innym forum , dostałem taką odpowiedź :

"To była prawdopodobnie 16 Kaszubska Dywizja Pancerna. Ale ona została rozformowana w 1989r. "

Napisano

Widziałem pojazdy z tym oznaczeniem "na bank" tak pomiędzy 1999 a 2001 rokiem, może "wiatraki" nie były zamalowane, może doszło do "roszady" sprzętu pomiędzy jednostkami, może stały na "ZN" a może szły do złomowania, tego nie wiem, na pewno były to Stary 660 z zabudową taką jak "warsztaty". Ale mam jeszcze takie malutkie skojarzenie, jeżeli Kolega ptasznik widział Gazy-66 z tym oznaczeniem i widział także inne pojazdy należące do artylerii i to 4 DZ a nie 16 DPanc. a z kolei ja też je widziałem w innej części Polski to z czym wam się kojarzy namalowany "wiatrak" i do tego w jednostkach artylerii ? Mi się kojarzy z "meteo", więc może to było oznaczenie wozów  meteorologicznych czyli "rozpoznania pogody"? a takowe były zdaje się w artylerii. Ate to tylko moje domniemanie, jakie jednostki nosiły te oznaczenie, nadal nie wiem.

Napisano
W dniu 21.05.2021 o 13:47, Edmundo napisał:

za płotem pewnej jednostki w Polsce północno-wschodniej

Edmundo , a jaka to była miejscowość ?

Bo jednostki 16 DPanc były rozlokowane w kilku miejscowościach Polski północno-wschodniej.

Napisano

Ooooo ptasznik, co do foty "monidła"? Stara 660, tak to mniej więcej wyglądało, może "wiatrak" był troszkę niżej, tak mi się wydaje, ale na 100 % nie pamiętam, latka minęły.

13 godzin temu, Cypis napisał:

Edmundo , a jaka to była miejscowość ?

Łomża, stały sobie takie Stary za ogrodzeniem jednostki, wraz z innymi pojazdami, widoczne dla  przechodniów. Tylko że w latach 1999-2001 ówczesne 1 Rejonowe Warsztaty Techniczne nie podlegały pod 16 DZmech. (ta była "spadkobiercą" 16 DPanc.) tylko pod 1 DZmech. Moim zdaniem mogli te wozy tam ściągnąć" celem zezłomowania, bo nie były w najlepszej "kondycji" co było widać nawet z kilkunastu metrów.

• 5 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie