Skocz do zawartości

osiągnięcia i porażki naszych muzeów

jacenty2004

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ten z pod Redy większej ilości jaboli nie załatwił dla swoich zdobywców.Takie to były durne czasy że alu nic nie było warte ino stal.I z tego co wiem to poszedł przy okazji jakiejś melioracji.
Oksiu tak pod Helem nie ma skrzydła czyli mówimy o tym samym.
Pozdrawiam
  • Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
czesć,ze względu na poruszony temat ju-87 mam pytanie.czy jest mozliwość ustalić mięjsca kraksy zestrzelonych we wrześniu stukasów-konkretnie płn.wsch. ćwiartka Polski.w zeszłą zimę pokazano mi bagienko w którym pokazujący go człowiek widział statecznik pionowy w latach 65-70.przeszukaliśmy to zamarznięte bagno na 4 wykrywacze ale nawet piknięcia.pozd.marek
Napisano
opowiesci o zakopanych, czy tez zatopionych w bagnach czolgach, podobnie jak i o samolotach sa w zdecydowanej wiekszosci wyssane z palca ( dawno, dawno temu)i powtarzane przez kolejne pokolenia.Sęk w tym, ze trudno je lekcewazyc, bo nawet jezeli jest jedna szansa na 1000 to warto sprobowac.
Poza tym, bardziej jest prawdopodobne znalezienie takich czolgowo-pancernych okazow w miejscu udokumentowanych walk lub bitewnych przepraw niz wojennych oaz spokoju...
W czasie wzglednego spokoju" niemieckie lub ruskie sluzby inzynieryjne mialy dosyc czasu, by taki sprzet wydobyc i naprawic,natomiast czas przetaczania sie frontow to zupelnie cos innego..
Dziwi mnie, ze jak dotad zadne z muzeow nie zorganizowalo akcji przeszukiwania Zalewu Wislanego.Pisalem juz o tym na forum, ze w zimie 1945 przez lod prawadzila tam droga zycia dla wycofujacych sie do Gdanska wojsk niemieckich z Prus Wschodnich, ludnosci cywilnej rowniez.
Ruscy Iłami-2 urzadzali prawdziwe krwawe polowania i masa ludzi i sprzetu poszlo pod lod...Watpie, by jezdzily tam czolgi, ale transportery opancerzone na pewno.Ciekawe ile tego lezy pograzone w piachu na niewielkich glebokosciach...O dziwo część takich fantow mozna latwo wypatrzyc.Sam pamietam jak w latach 70-tych jezdzilem regularnie na Polwysep Helski i plywajac w morzu od strony Zatoki Gdanskiej widzialem sporo drobnego wojennego zelastwa.Wystarczylo wziasc maske i spojrzec pod woda.Miejsce fantow zdradzala smużka rdzawej wody unoszaca sie nad fantem.Wyciagalismy tam kawalki pociskow i bomb lotniczych.
Poza tym duza role w poszukiwaniach odgrywa archeologia lotnicza.Latalem ze znajomym na jego motolotni.Z gory swiat wyglada lepiej..Np. widac linie dawno zasypanych umocnien i okopow...Dobra, dosyc wymadrzania sie.Pozdrawiam.
Napisano
Drzonów plus ujemny
Jakieś dwa lata temu nieopodal działek w Ochli k Zielonej Góry znaleziono gwiazdowy, niemiecki silnik lotniczy. Teren lądowiska Narodowo-Socjalistycznego Korpusu Lotniczego. Napisała o tym Gazeta Lubuska zjawili się ludzie z muzeum w Drzonowie, którzy zawezwali do pomocy żołnierzy. Ci tak się zaopiekowali znaleziskiem że zaginęło. A może sie mylę?
Napisano
Jeżeli chodzi o porażki naszych muzealników, to uważam że największą jest brak zainteresowania współpracą [wymianą] z muzealnikami rosyjskimi. Tam na wschodzie mają w swoich zbiorach naprawdę wiele cennych pamiątek po naszej przedwrześniowej armii - jakich nie uświadczy u nas, a my mamy z kolei eksponaty które ich interesują. I co? I nic! Ale jak pada hasło wymiany jakiegoś zabytku na zachodzie to zaraz ustawia się kolejka chętnych zrobić machniom".

balans
Napisano
jak dla mnie mistrzostwo świata złoty medal!!! za to :
http://www.skansenpilicy.pl/galeria.php?id=1
http://www.tomaszow-maz.pl/muzeum/muzeum_rossi.htm

czekam na to, czy ktos bedzie lepszy ????
pozdrawiam panzerhrabia
Napisano
do postu powyżej, prosze zaraz nie pisać ze w rosi olej wycieka a w lufciku śruby i liczniki są nie oryginalne!!! zawsze coś można zrobić lepiej ale jak narazie od nich nikt lepszej roboty nie odwalił i prosze o słowa uznania dla nich a nie krytyki!!!
pozdrawiam panzerhrabia
Napisano
wojtekA - Ten niekompletny Spit stoi przed Muzeum Narodowym W Watszawie. Jest to paźdiernik 1945 roku, samolot jeszcze nie złożony. A przy okazji z jakiej strony jest to zdjęcie, bo mam tą fotkę w swoich zbiorach i tylko raz ją udostępniałem, kiedy pisano materiał pt. Spitfire w Polsce".

Mówiąc o porażkach watro pamiętać o oddaniu Holendrom Fokkera Spina i pozostawieniu w stałym depozycie" samolotu Taube (lub podobnego) w muzeum w Berlinie w zamian za wyremontowanie dwóch (?) innych samolotów dla muzeum w Krakowie.
Inną porażką jest pozostawienie w opłakanym stanie samolotów w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie. Nie wiem czy gdzieś o tym pisano, ale MWP miało także także Po-2 przerobione z CSS-13. Jak mi opowiadano najpierw jeden, a potem drugi zgnił i odpadły mu skrzydła. Cóż tak to jest z samolotami trzymanymi pod chmurką".
Warto też pamiętać, że samoloty z MWP miały trafić do Krakowa, był nawet na to urzędowy papier"(jak znajdę to wstawie).
Napisano
jak-9P,ił-2, ił-10 ,PE-2 i TU-2 jako jedyne w Polsce (oprócz złomu jaka w Gdyni)powinny natychmiast pojechać do Krakowa zanim rozlecą się pod chmurką do końca. Rury i całą resztę współczesnego złomu można zostawić i trenować na nich nowe rodzaje szpachli i farb.
Napisano
rwd,
fotke znalazlem gdzies na forum dws.org.pl
zgooglowalem spitfire+Muzeum Wojska" i na na 3- 4 stronie byl link..

http://www.dws.org.pl/printview.php?t=3386&start=1075&sid=b5f3e42367f4317f98bc6522a1c6e006
Napisano
Nie rozumiem jednego... jesteśmy w NATO, mamy dobre stosunki z zachodnimi sąsiadami, to dlaczego nie prowadzimy z nimi zadnej wymiany. Takie T-34, może maja tego trochę ale na pewno dużo mniej niż w Polsce, czy jakiś radziecki sprzęt powojenny. Moglibyśmy się wymienić. Już chodźby wymiana za jakiegoś starego Centuriona czy francuskiego AMX czy angielskiego Chieftain'a czy byle co, co dla nich jest niczym, a czego nie ma w Polsce. Zawsze w gre może też wejsć jakiś PAtton których jest w Niemczech jeszcze pod dostatkiem, już nie mówię o rzadszym Chaffe. Dla nich wszystko co ma literkę T" przed nazwą jest sowieckę atrakcja. Trzeba myśleć z wyprzedzeniem.

Pozdrawiam
Napisano
ladne byly tam eksponaty...Moze jeszcze gdzies w zakurzonych magazynach muzeum ten Nebel sie uchowal...moze..
Pamietajmy, ze po wojnie nastaly jedynie sluszne" czasy, gdy nawet niewinnych ludzi wyrzucano na smietnik, skazujac ich na smierc.

swoja droga ciekawe, ze w tej atmosferze uchowal sie Goliath..
  • 3 months later...
Napisano

Nie bardzo wiedziałem gdzie wstawić to zdjęcie, a ponieważ w tym wątku przewijał się Ju-87 z 1939 roku zestrzelony nad naszym wybrzeżem, to może tu...

balans

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie