Jump to content

Rekonstrukcja taczanki wz. 36

Recommended Posts

Chciałbym poinformowac szanownych forumowiczów, że dzieki pozyskanej dokumentacji z CAW rozpoczęła się juz rekonstrukcja taczanki. Gotowe są już koła a teraz trwa wyginanie ramy. Niestety nie mam jeszzce zdjęć, ale pod koniec stycznia wrzucę na polonie militaris cały duży fotoreportaż:-).
prosba jest taka - jeśli macie jakiegolwiek zdjęcia, któe moga pomóc - prosze wrzućcie na forum.
taczanka na 100% zostanie zaprezentowana podczas dwuboju kawaleryjskiego w Lesznie, w maju 2006, a potem rzecz jasna na Bzurze 2006.

• 2 months later...
Witam

Mam wśród swoich szpargałów sporą skrzynię, która jak mi się wydaje, pochodzi od pojazdu typu taczanka/biedka. Postaram się zrobić jej zdjęcia i zamieścić na Forum. Może ktoś będzie wiedział od jakiego konkretnie typu pojazdu pochodzi ?

Pozdrawiam
TKS

zgodnie z zapowiedzią - owa skrzynia w całej okazałości.

skrzynia jest drewniana, obita metalem (kątowniki)malowanym minią w charakterystycznym, przedwojennym pomarańczowym kolorze, a całość - zarówno drewno jak i metal - na zielono. wymiary skrzyni:

długość - 96 cm
szerokość - 79 cm
wysokość - 38 cm

skrzynia ma na bokach sporo różnych haczyków i coś co wygąda na parę zawiasów (fot. bok_3). od spodu widać trzy podłużne ślady po czymś co było do niej przykręcone (czy też do czego ona była przykręcona).

obiekt podjęty ze stodoły znajdującej się we wsi, obok której została rozbita (według przekazu na widok zmotoryzowanego patrolu niemieckiego - porzucona - ale mam nadzieję, że to nieprawda) kolumna polskiego sprzętu, m.in. ciągniki C2P holujące armaty (nieustalonego wzoru i kalibru - dla miejscowych armata to armata), ciężarówki i inne pojazdy - w sumie ok. 20-30 + porozrzucany drobny sprzęt. być może moja skrzynia to nie fragment taczanki, ale element biedki pod ckm ?

jeśli ktoś ma jakieś wiadomości, być może zechce się nimi w tym miejscu podzielić.

pozdrawiam
TKS

• 3 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information