Skocz do zawartości

ford gpa z wisly

zlywujek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 386
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
jest to skansen w mniszewie niedaleko warki i studzianek.
sprzety tam stojące do lat 80 wyglądały jako tako bo ktos o nie troche dbał (były pieniądze) tak samo zrobione tam linie umocnien i ziemianki. teraz sprzet jak na fotach z wyjatkiem dział. te z racji grubosci sie trzymaja lepiej.
okopy są w czesci zawalone, a do ziemanek zakaz wstepu.
te pojazdy z fotek to wyglądają jak by lezały w wisle przez 60 lat. miejscami blache mozna palcem przebić. i są to skorupy. miałem gdzies fotki wszystkich sprzetów stojących tam.
i w tym wypadku wychodzi znowu brutalna prawda.... jak ktos w łay prywatnie nie wezmie, to szlag to trafi w ciagu roku dwóch.
z piszczałka nie ma co chodzic bo teren czysty.
pozdro
Napisano
Zgadza się. Nie chciałem podawać lokalizacji bo nie wiadomo kto to czyta i kto pojedzie sobie coś wykręcić. W każdym razie skansen póki co warto zobaczyć.
Napisano
:-))))) No to daliście teraz Warsowi pole do popisu ...może pisać listy do konserwatorów i śledzić kazdy krok gospodarza obiektu i wszystkich wsadzić za kratki ......ciekawe czy to też będzie wina Kęszyckich i Lewego"...może i mnie się dostanie za obrażanie urzędników tak jak to miało miejsce kilkanaście postów powyżej ....a tak swoja drogą to chyba skansen w Mniszewie ucieszyl by się gdyby mu Kęszyccy przekazali wylowionego GTA ....postawili by sobie go obok tego ruskiego i była by atrakcja da turystów......
Mają zezwolenia , strukturę, zaplecze konserwatorskie ...no i na PEWNO cały ten sprzęt ZOSTANIE W KRAJu ....bueheheheheheheheheheh

dawaj Wars ...do ataku ....

PZDR PATRON
Napisano
Jak tak czytam posty co poniektórych to mam wrażenie, że Polsce w ogóle nie są potrzebne muzea. Najlepiej wszystko co mamy to oddać, sprzedać, ukraść albo wywieźć bo u nas się tylko marnuje, zgnije, zerdzewieje, ukradną albo sprzedadzą. A poza tym bilety tanie można sobie polecieć do dowolnego miejsca w Europie i pooglądać pięknie odrestaurowane maszyny, więc po co cokolwiek trzymać u nas?
Panowie Kęszyccy to dobrodzieje bo ratują co się da,jeżeli to oni faktycznie stoją za Panterą Littlefielda to nie wiem czy te trochę posowieckiej techniki na panzerfarm i OT-810 to faktycznie powód do dumy, jeżeli się miało w ręku taką perełkę. A co z ich stugiem 3? Dalej zalega w tym samym miejscu w krzakach jak na wszystkim znanym zdjęciach. Jeżeli tak to czym to się różni od rdzewiaków z MWP? I skoro te GPA to takie powszechne maszyny (w sumie wyprodukowano zastraszającą ilość 12 788, inne źródła mówią o 12 785 sztukach) to po co ten hałas. Wystarczy 75 000 $ (taka cenę podał mietek) i już sobie można takie cacko nabyć w stanie doskonałym więc po co tak się rwać do podobno rzeszota i narażać na przykrości ze strony jak widzę według niektórych niespełna rozumu Warsa98?
Napisano
No to dym będzie.Armia wiadomych agentów napewno już ruszyła!Kurde poszedłem po piwo a tam dwóch gości już za mną(a byli w kapeluszach i prochowcach, mieli ciemne okulary tylko jakoś tak głupio maskowali się w śniegu).Ja Cię nie mogę i jeszcze w sklepie gdy zamawiałem piwo powiedzieli Mijasz sie z prawdą i ile jeszcze PAPIERKÓW Panu brakuje aby w pełni legalnie to piwo kupic?"Ale odbiegłem od tematu.Kilka razy w roku przejeżdzam tamtedy(fakt dawno tam nie byłem więc zdjęć nie poznałem)Kiedyś toto było ładne....Czy nie warto by kogoś zgodnie z tendencją podać do prokuratury za taką dewastację?I gdzie szły moje pieniądze na kształcenie takich prawników którzy widza a nic nie robią w tym kierunku?Czy lepiej zajmowac sie sprawami rozwodowymi lub zostac syndykiem jakiejś masy niż zgodnie ze slubowaniem(bo chyba jakieś Ci ludzie składają)zając się przestrzeganiem prawa z własnej i nie przymuszonej woli(hi hi hi nie myślę tu o woli do kasy).
Pozdrawiam
A moze się mylę?Moze w tym kraju jeszcze sa IDEALISCI?
Napisano
Szanowna Redakcjo !
W swojej wypowiedz dotknęli Państwo sprawy która po części dotyczy sprawy prowadzonej przeze mnie .Chodzi o wydobycie samolotu razem z MPW .
Do zakończenia wszystkich rozmów pomiędzy znalazcą i negocjatorami nikt nie może udzielić wyczerpujących informacji .Rozmowy z MPW mają się niedługo zacząć .
Zaś zapytanie o chęć współuczestniczeniu w tej akcji padło wcześniej .
Dziękuje wszystkim którzy zachowali dyskrecje .
Pan Piotr jest reprezentantem jednej ze stron i jak mi wiadomo wywiązał się z powierzonego mu zadania .
Poziom zaś tej dyskusji trochę mnie przeraża i stanowiska co niektórych osób .
Widocznie zbyt długo mieszkałem w państwie prawa.
Życzę Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku
Wszystkim Którym Leży na Sercu Dobro Tego Kraju I Zabytków .
Z Poważaniem
Oksio
Napisano
Witam!
Kończąc wątek Forda GPA, bo dyskusja sięgnęła miejscami bruku, a raczej dna, pozwolę sobie dołączyć się do najlepszych życzeń Oksia na Nowy 2006 Rok i idę wstawić butelkę zacnego Moet&Chandon do lodówki... :)
Pozdrawiam
wars98
Napisano
Heh pająk widzę, ze byliśmy w mniszewie w niewielkich odstępach czasu (te drzwi od katiuszy jak ja byłem leżały obok razem ze stertą blach gotowe do wywiezienia)
Taka ciekawostka : ze 4 lata temu złapali tam 2 kolekcjonerów" Militarii króży próbowali załadować armate na poloneza tucka :)
pzdr
Napisano
Plakac sie chce jak sie widzi sprzet w takim stanie i do tego ciagle dewastowany.

Czy wiadomo jaki jest wlasciciel? Prywatny, czy panstowowy/gminny?
Napisano
nastepny podobny skansen był koło wilgi za dobrych lat były linie okopów, resztki mostu drewnianego zbudowanego w 44 i sporo sprzetu, najpierw znikneły 2 armatki kal 45 mm
potem barki, potem cos jeszcze i tak zostały 2 plotki i jedna haubica kal 150 mm z lat 50. a raczej były jeszcze rok temu (dawno nie byłem) a po okopach to ledwo slad został
Napisano
Plan skansenu jesli ktoś ciekawy...troszke widać co tam za sprzęt stoi, chociaż baterii moździeży nie znalazłem, za to w krzakach leżały jakieś resztki blaszanej łodzi desantowej chyba;)

http://img524.imageshack.us/img524/4056/skansen30cb.jpg

Pozdro
Napisano
ja mam pytanie - czy w chwili obecnej można gdzieś kupić poprzez net Forda GPA? Ja znalazłem tylko chętnych do kupna, żadnego chętnego do sprzedaży i nie wiem czy kiepsko szukałem, czy w tej chwili nie ma nic na rynku. Powoduje mną zdrożna ciekawość jaka jest podaż tego typu pojazdów i czy na cenę wpływa fakt, że znaleziony w Polsce GPA najpewniej pochodzi z amerykańskiego lend lease, a jak gdzieś wyczytałem Sowieci dostali 3 500 sztuk tych pojazdów i uważali je za bardzo dobrą konstrukcję do forsowania rzek, na tyle dobrą, że po wojnie tłukli własne pojazdy na bazie GPA.
Napisano
trochę po czasie znalazłem informację o GPA sprzedanym w Australii w październiku tego roku pod tym linkiem jest krótka dyskusja na ten temat http://www.g503.com/forums/viewtopic.php?t=55827 jednemu z kumpli tamtych forumowiczów za jego GPA muzeum w Nowym Orleanie oferowało ok. 100 000 $. Według niego w ciągu roku do dwóch lat na rynku pojawi się od 5 do 8 odrestaurowanych GPA i nie jest to jego zdaniem ilość mogąca zachwiać cenami.
Napisano
tpfu! powinienem napisać 5 do 8 w Stanach plus bliżej nieokreślona liczba poza USA - szkoda, że nie można edytować własnych postów.
Pozdrawiam
Napisano
radzieckie wersje do sprzedania widzialem na fotach z czech. ale to było z 2 lata temu. stały koło tatr ot 810 i takich dziwnych pojazdów wygladających jak tatra ale zamiast gąsienic miał koła z tyłu i ploatformę.
Napisano
Szanowni Forumowicze
Aby zakończyć wszelkie rozważania na temat amfibii wyciągniętej z Wisły (jej stanu,jakości itp)i aby zaprezentować element" tak zażartej dyskusji, prezentujemy zdjęcia pojazdu, tuż po wydobyciu. Tymi samymi zdjeciami dysponuje WUOZ. Myślę, że komentarz jest zbędny. I ostatnie zdanie do Piotra Lewandowskiego. Piotrze zadzwoniłeś wczoraj do pewnej instytucji, przedstawiłeś się jako pracownik-prawnik Muzeum Powstania Warszawskiego, żadając wszelkich informacji na temat akcji wydobycia - jaki przyświeca ci cel. Czy jako absolwent prawa nie zdajesz sobie sprawy, że podszywanie sie pod stanowisko i instytucje jest niezgodne z prawem?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie