pająk Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 Druga bezmyślnie zdewastowana katiusza. Na tym kończę bo w sumie piszę nie na temat :/
pancer Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 jest to skansen w mniszewie niedaleko warki i studzianek.sprzety tam stojące do lat 80 wyglądały jako tako bo ktos o nie troche dbał (były pieniądze) tak samo zrobione tam linie umocnien i ziemianki. teraz sprzet jak na fotach z wyjatkiem dział. te z racji grubosci sie trzymaja lepiej.okopy są w czesci zawalone, a do ziemanek zakaz wstepu.te pojazdy z fotek to wyglądają jak by lezały w wisle przez 60 lat. miejscami blache mozna palcem przebić. i są to skorupy. miałem gdzies fotki wszystkich sprzetów stojących tam.i w tym wypadku wychodzi znowu brutalna prawda.... jak ktos w łay prywatnie nie wezmie, to szlag to trafi w ciagu roku dwóch.z piszczałka nie ma co chodzic bo teren czysty. pozdro
pająk Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 Zgadza się. Nie chciałem podawać lokalizacji bo nie wiadomo kto to czyta i kto pojedzie sobie coś wykręcić. W każdym razie skansen póki co warto zobaczyć.
PATRON Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 :-))))) No to daliście teraz Warsowi pole do popisu ...może pisać listy do konserwatorów i śledzić kazdy krok gospodarza obiektu i wszystkich wsadzić za kratki ......ciekawe czy to też będzie wina Kęszyckich i Lewego"...może i mnie się dostanie za obrażanie urzędników tak jak to miało miejsce kilkanaście postów powyżej ....a tak swoja drogą to chyba skansen w Mniszewie ucieszyl by się gdyby mu Kęszyccy przekazali wylowionego GTA ....postawili by sobie go obok tego ruskiego i była by atrakcja da turystów......Mają zezwolenia , strukturę, zaplecze konserwatorskie ...no i na PEWNO cały ten sprzęt ZOSTANIE W KRAJu ....buehehehehehehehehehehdawaj Wars ...do ataku ....PZDR PATRON
kat Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 Jak tak czytam posty co poniektórych to mam wrażenie, że Polsce w ogóle nie są potrzebne muzea. Najlepiej wszystko co mamy to oddać, sprzedać, ukraść albo wywieźć bo u nas się tylko marnuje, zgnije, zerdzewieje, ukradną albo sprzedadzą. A poza tym bilety tanie można sobie polecieć do dowolnego miejsca w Europie i pooglądać pięknie odrestaurowane maszyny, więc po co cokolwiek trzymać u nas?Panowie Kęszyccy to dobrodzieje bo ratują co się da,jeżeli to oni faktycznie stoją za Panterą Littlefielda to nie wiem czy te trochę posowieckiej techniki na panzerfarm i OT-810 to faktycznie powód do dumy, jeżeli się miało w ręku taką perełkę. A co z ich stugiem 3? Dalej zalega w tym samym miejscu w krzakach jak na wszystkim znanym zdjęciach. Jeżeli tak to czym to się różni od rdzewiaków z MWP? I skoro te GPA to takie powszechne maszyny (w sumie wyprodukowano zastraszającą ilość 12 788, inne źródła mówią o 12 785 sztukach) to po co ten hałas. Wystarczy 75 000 $ (taka cenę podał mietek) i już sobie można takie cacko nabyć w stanie doskonałym więc po co tak się rwać do podobno rzeszota i narażać na przykrości ze strony jak widzę według niektórych niespełna rozumu Warsa98?
jaca2003 Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 No to dym będzie.Armia wiadomych agentów napewno już ruszyła!Kurde poszedłem po piwo a tam dwóch gości już za mną(a byli w kapeluszach i prochowcach, mieli ciemne okulary tylko jakoś tak głupio maskowali się w śniegu).Ja Cię nie mogę i jeszcze w sklepie gdy zamawiałem piwo powiedzieli Mijasz sie z prawdą i ile jeszcze PAPIERKÓW Panu brakuje aby w pełni legalnie to piwo kupic?"Ale odbiegłem od tematu.Kilka razy w roku przejeżdzam tamtedy(fakt dawno tam nie byłem więc zdjęć nie poznałem)Kiedyś toto było ładne....Czy nie warto by kogoś zgodnie z tendencją podać do prokuratury za taką dewastację?I gdzie szły moje pieniądze na kształcenie takich prawników którzy widza a nic nie robią w tym kierunku?Czy lepiej zajmowac sie sprawami rozwodowymi lub zostac syndykiem jakiejś masy niż zgodnie ze slubowaniem(bo chyba jakieś Ci ludzie składają)zając się przestrzeganiem prawa z własnej i nie przymuszonej woli(hi hi hi nie myślę tu o woli do kasy).PozdrawiamA moze się mylę?Moze w tym kraju jeszcze sa IDEALISCI?
oksio Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 Szanowna Redakcjo !W swojej wypowiedz dotknęli Państwo sprawy która po części dotyczy sprawy prowadzonej przeze mnie .Chodzi o wydobycie samolotu razem z MPW .Do zakończenia wszystkich rozmów pomiędzy znalazcą i negocjatorami nikt nie może udzielić wyczerpujących informacji .Rozmowy z MPW mają się niedługo zacząć .Zaś zapytanie o chęć współuczestniczeniu w tej akcji padło wcześniej .Dziękuje wszystkim którzy zachowali dyskrecje .Pan Piotr jest reprezentantem jednej ze stron i jak mi wiadomo wywiązał się z powierzonego mu zadania .Poziom zaś tej dyskusji trochę mnie przeraża i stanowiska co niektórych osób .Widocznie zbyt długo mieszkałem w państwie prawa.Życzę Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku Wszystkim Którym Leży na Sercu Dobro Tego Kraju I Zabytków .Z PoważaniemOksio
wars98 Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 Witam!Kończąc wątek Forda GPA, bo dyskusja sięgnęła miejscami bruku, a raczej dna, pozwolę sobie dołączyć się do najlepszych życzeń Oksia na Nowy 2006 Rok i idę wstawić butelkę zacnego Moet&Chandon do lodówki... :)Pozdrawiamwars98
Garfield Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 Heh pająk widzę, ze byliśmy w mniszewie w niewielkich odstępach czasu (te drzwi od katiuszy jak ja byłem leżały obok razem ze stertą blach gotowe do wywiezienia) Taka ciekawostka : ze 4 lata temu złapali tam 2 kolekcjonerów" Militarii króży próbowali załadować armate na poloneza tucka :)pzdr
mietek Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 Plakac sie chce jak sie widzi sprzet w takim stanie i do tego ciagle dewastowany.Czy wiadomo jaki jest wlasciciel? Prywatny, czy panstowowy/gminny?
okejos Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 nastepny podobny skansen był koło wilgi za dobrych lat były linie okopów, resztki mostu drewnianego zbudowanego w 44 i sporo sprzetu, najpierw znikneły 2 armatki kal 45 mmpotem barki, potem cos jeszcze i tak zostały 2 plotki i jedna haubica kal 150 mm z lat 50. a raczej były jeszcze rok temu (dawno nie byłem) a po okopach to ledwo slad został
Sebek Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 Plan skansenu jesli ktoś ciekawy...troszke widać co tam za sprzęt stoi, chociaż baterii moździeży nie znalazłem, za to w krzakach leżały jakieś resztki blaszanej łodzi desantowej chyba;)http://img524.imageshack.us/img524/4056/skansen30cb.jpgPozdro
kat Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 ja mam pytanie - czy w chwili obecnej można gdzieś kupić poprzez net Forda GPA? Ja znalazłem tylko chętnych do kupna, żadnego chętnego do sprzedaży i nie wiem czy kiepsko szukałem, czy w tej chwili nie ma nic na rynku. Powoduje mną zdrożna ciekawość jaka jest podaż tego typu pojazdów i czy na cenę wpływa fakt, że znaleziony w Polsce GPA najpewniej pochodzi z amerykańskiego lend lease, a jak gdzieś wyczytałem Sowieci dostali 3 500 sztuk tych pojazdów i uważali je za bardzo dobrą konstrukcję do forsowania rzek, na tyle dobrą, że po wojnie tłukli własne pojazdy na bazie GPA.
kat Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 trochę po czasie znalazłem informację o GPA sprzedanym w Australii w październiku tego roku pod tym linkiem jest krótka dyskusja na ten temat http://www.g503.com/forums/viewtopic.php?t=55827 jednemu z kumpli tamtych forumowiczów za jego GPA muzeum w Nowym Orleanie oferowało ok. 100 000 $. Według niego w ciągu roku do dwóch lat na rynku pojawi się od 5 do 8 odrestaurowanych GPA i nie jest to jego zdaniem ilość mogąca zachwiać cenami.
kat Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 tpfu! powinienem napisać 5 do 8 w Stanach plus bliżej nieokreślona liczba poza USA - szkoda, że nie można edytować własnych postów.Pozdrawiam
okejos Napisano 30 Grudzień 2005 Napisano 30 Grudzień 2005 radzieckie wersje do sprzedania widzialem na fotach z czech. ale to było z 2 lata temu. stały koło tatr ot 810 i takich dziwnych pojazdów wygladających jak tatra ale zamiast gąsienic miał koła z tyłu i ploatformę.
redaktor Napisano 30 Grudzień 2005 Napisano 30 Grudzień 2005 Szanowni ForumowiczeAby zakończyć wszelkie rozważania na temat amfibii wyciągniętej z Wisły (jej stanu,jakości itp)i aby zaprezentować element" tak zażartej dyskusji, prezentujemy zdjęcia pojazdu, tuż po wydobyciu. Tymi samymi zdjeciami dysponuje WUOZ. Myślę, że komentarz jest zbędny. I ostatnie zdanie do Piotra Lewandowskiego. Piotrze zadzwoniłeś wczoraj do pewnej instytucji, przedstawiłeś się jako pracownik-prawnik Muzeum Powstania Warszawskiego, żadając wszelkich informacji na temat akcji wydobycia - jaki przyświeca ci cel. Czy jako absolwent prawa nie zdajesz sobie sprawy, że podszywanie sie pod stanowisko i instytucje jest niezgodne z prawem?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.