Skocz do zawartości

13 grudnia 1981

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie widzę, że jestem jedynym, którego 13 XII 1981 r. wygarnięto z chaty co prawda nie z mojej ale kolegi bo wpadłem w klasyczny kocioł".
A potem strajk w stoczni gdańskiej, w której byłem 15 XII i walki na ulicach Gdańska 17 XII. Mam fotki, które wtedy robiłem, nigdy nie opublikowane.
A potem... długo by opowiadać bo dużo się stało...

• Odpowiedzi 239
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
A co do skandowania Gestapo" to właśnie 17 XII byłem tego świadkiem i uczestnikiem, oj nałykałem się wtedy gazu łzawiącego...
Pamiętam w środku zamieszek pod dworcem głównym w Gdańsku przejeżdżała kolumna wojska. Wszyscy zaczęli krzyczeć:Wojsko, nasze wojsko!" a pomiędzy pojazdami WP przemykała sie nyska MO, kamienie poszły w ruch, z nyski poleciały wszystkie szyby, ledwo uciekli...

Kurcze, może coś w końcu z tym zrobię bo po latach i przeprowadzkach zostały mi negatywy i żadnej odbitki. Jest tego sporo, czołgi T55 pod stocznią gdańską z goździkami w lufach i naklejonymi plakatami Solidarność" i z zamieszek 17 XII. Negatywy te ocalały fuksem po rewizjach SB w stanie wojennym.

...Bo jako uczestnik wydarzeń (na marginesie – w moim przynajmniej środowisku nie wiedzieć czemu wolimy słowo „weteran” niż „kombatant”)..."

Z całym szacunkiem dla waszych przekonań Panowie,
ale trudno mi jakoś zrównać pojęciem kombatant" powstańca Warszawskiego, partyzanta z czasów Burzy",żołnierzy spod Cassino i Lenino i osób internowanych w stanie wojennym, polanych wodą, szarpiących się z ZOMO.
Z całym szacunkiem dla waszych przekonań Panowie, ale dla mnie to nie ta bajka. Coś nie tak.
Nie żebym był złośliwy ale ZOMO = Waffen SS ?!
Toż to przegięcie, mimo waszych źle wspominanych przeżyć.
Ktoś kto krzyczał Gestapo !!!" na funkcjonariuszy chyba do końca nie wiedział kogo do czego usiłuje porównywać.

A jeszcze jak wspomnę że Wałęsa utył na internowaniu w Arłamowie 16 kilo....

Acer a Ty wciąż swoje i tak do znudzenia.
Określenie kombatant czy weteran ma się nijak do osób, które brały udział w wydarzeniach stanu wojennego czy późniejszej solidarnościowej konspiracji.
Ktoś taki może być jedynie określany jako osoba represjonowana a terminy powyższe mogą być używane chyba tylko przy kieliszku lecz nigdy nie poważnie.

Także osoby biorące udział w wydarzeniach poznańskich w czerwcu 1956 czy grudniu 1970 nie są ani kombatantami ani weteranami a jedynie osobami represjonowanymi.
Czasem wydaje mi się, że przy całym szacunku jaki do Ciebie

Acer, nie pierwsz raz wydaje mi się, że poprzez zawoalowane ataki na osoby, które podjęły walkę z systemem PRL-u leczysz swoje kompleksy uczestnika zgniłego kompromisu, który większość naszego społeczeństwa zawarła z socjalistyczną rzeczywistością będąc beneficjantami tych ochłapów, które nieboszczka PRL mogła swoim obywatelom zaofiarować.
Czy nie lepiej po prostu pomyśleć i pomilczeć a nie wypowiadać się w sprawach, o których (jak mi się zdaje) jako osoba kiedyś stojąca z boku masz niewielkie pojęcie?

Acer, nie pierwsz raz wydaje mi się, że poprzez zawoalowane ataki na osoby, które podjęły walkę z systemem PRL-u leczysz swoje kompleksy uczestnika zgniłego kompromisu, który większość naszego społeczeństwa zawarła z socjalistyczną rzeczywistością będąc beneficjantami tych ochłapów, które nieboszczka PRL mogła swoim obywatelom zaofiarować.
Czy nie lepiej po prostu pomyśleć i pomilczeć a nie wypowiadać się w sprawach, o których (jak mi się zdaje) jako osoba kiedyś stojąca z boku masz niewielkie pojęcie?

Wiedziałem :)))

1) Na punkcie PRL Pomsee nie stwierdzam u siebie szczególnych kompleksów - ani nie byłem żyjącym dostatnio towarzyszem różnej maści począwszy od funkcjonariuszy resortu po użytkowników różnej skali połysku politury biurek.

2) Ale dlaczego się nie wypowiadać ? Skąd wiesz jakie kto ma o czym pojęcie. Co cię tak rozdrażniło - to co napisałem o tym Arłamowie ? - (nie wymyśliłem tego - przeczytałem w jednej książce)

3) O jakich ochłapach" drogi Pomsee piszesz ?
Nie pamiętam żebym specjalnie achapał" się ochłapów po PRL. Żadnych większych korzyści materialnych w skali rodziny. Podstawowe środki transportu - rowery i 1 motocykl WSK 125. Pierwszy samochód rodzice kupili sobie w 1992 (nowy Fiat 126 p). Ja później ale mocno używany.
Tak więc nie wiem o co ci chodzi, jakie korzyści, jakie beneficja miałeś na myśli. O, sorry - mieliśmy gratis choinkę na święta i 2 karpie z przydziału (ale wcześniej się zapisywaliśmy na nie)

4) Teraz naszła mnie straszna ochota na ten zawoalowany atak" już ja zerwę te woalki" - jadę do przyjaciółki :))

Pozdrowienia Drogi Pomsee :)

Tak trochę z dystansu ...ges-ta-po" to nawet ze trzy razy można było zaskandować zanim armatka obleje czy pałka zbliży sie w okolice głowy, a gdyby tak spróbować funk-cjo-nar-iu-sze" to najwyżej z półtora raza...A poza tym jak by na to zareagowało zomo? Mogliby pomyślec:)) że to jakaś prowokacja!
PZDR

Kilka postów wyżej pisałem o 13.02.82r. w jednym z polskich miast...tak z dystansem...wtedy o tym nie wiedziałem, ze pareset metrów dalej został zabity młody człowiek, był na ulicy, patrzył, coś może odpowiedział...bodajże, nie brał czynnego udziału w demonstracji...fakt, że to było zomo a nie gestapo", ale wielu ludziom, i to nie tylko młodym tak sie to wtedy niestety kojarzyło.
PZDR

Kol. pomsee , a propo sytuacji z wojskiem i nyską - będąc żołnierzem WP fakt - w kilka lat później- obserwowałem ciekawe zjawisko . Otóż osoby ktore dzialały w opozycji w stanie wojennym miały do WP stosunek pozytywny, podczas gdy do MO i SB zdecydowanie krwiożerczy. Tymczasem młode szczyle gotowe były zaatakować każdego kto nosił mundur- nawet listonosza !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie