Skocz do zawartości

Nowy eksponat w MLP

les05

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wyczytałem w Gazecie Krakowskiej że niedługo wyląduje w Krakowie samolot szwedzki SAAB Viggen. Będzie darem dla Muzeum Lotnictwa Polskiego. Cieszy że jednak od czasu do czasu coś nowego przybywa w naszych muzeach. Oby tak dalej.
Napisano
O ile się orientuje to to dar być nie może. Dlaczego? Bo MLP musiałoby zapłacić podatek od niego... więc będzie to tak samo jak Draken depozyt.

Aha, jeszcze jedno: zgodnie z polskim prawem usuną karabiny, rozrusznik silnika a b. prawdopodobne że przetną przewody w kilku miejscach, bo eksponat muzealny nie może mieć cech samolotu bojowego"

n/c
Napisano
aluminium to zaraz złomiarze ukradną, lepiej poprosić modelarzy kartonowych niech zrobią replikę z kartonu. albo nie bo też ukradną, na makulaturę. no to zostaje nam tylko odlew z betonu.
Napisano
a od kiedy jest 109?? bo 1,5 miesiąca temu jej nie było...

A 209 jest wystawiona w innym hangarze i dopóki jej nie zrobią na błysk (na co się nie zanosi w najbliższym czasie) to chyba jej nie przeniosą...
Napisano
109 był już conajmniej od wiosny zeszłego roku, mam nawet foty ale nie radzę sobie z ich zmniejszaniem :( a nie mam czasu żeby się w to wgryzać, co do 209 to jest to tylko kadłub i to nie kompletny, też mam fotkę
Napisano
Opisywany eksponat J-37 Vigen" miał stać w muzem kilka lat temu, miał być wymieniny za POLSKIEGO AN-2 w malowaniu 2 eskadry 13 plt. Jednak złodziejska AMW nie zezwoliła na wymiane.
Napisano
Wiem że była 109, ale wróciła do Niemczyckiego (to był tylko depozyt)

Co do wymian, to Kraków ma pare fajnych rzeczy w podwójnych, a nawet wiecej sztukach. W czesci niedostępnej stoja dodatkowe Limy i Su-7 - może coś fajnego jeszcze kiedyś dojdzie?? Moze jakiś Hunter... albo coś.... razi mnie np brak An-2...
Napisano
AN-2 o którym mowa był latający i na wyposażeniu 13 plt (bliski koniec resursow) trazakcja miała być łączona sztuka za sztuke.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie