les05 Napisano 7 Listopad 2005 Autor Napisano 7 Listopad 2005 Wyczytałem w Gazecie Krakowskiej że niedługo wyląduje w Krakowie samolot szwedzki SAAB Viggen. Będzie darem dla Muzeum Lotnictwa Polskiego. Cieszy że jednak od czasu do czasu coś nowego przybywa w naszych muzeach. Oby tak dalej.
a.korbaczewski Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 i pewnie stanie obok saaba co juz tam jest i spleśnieje jak wszystkie eksponaty stojace na powietrzu.byłem w sobote to widziałem.
Towarzysz Iwan Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 O ile się orientuje to to dar być nie może. Dlaczego? Bo MLP musiałoby zapłacić podatek od niego... więc będzie to tak samo jak Draken depozyt.Aha, jeszcze jedno: zgodnie z polskim prawem usuną karabiny, rozrusznik silnika a b. prawdopodobne że przetną przewody w kilku miejscach, bo eksponat muzealny nie może mieć cech samolotu bojowego"n/c
Peter Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 No pewnie, jeszcze by ktoś wystartował i zbombardował komisariat albo Ratusz.
polsmol Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 Może dla prewności zrobić alu-odlew tej maszyny? ;-)
J-23 Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 aluminium to zaraz złomiarze ukradną, lepiej poprosić modelarzy kartonowych niech zrobią replikę z kartonu. albo nie bo też ukradną, na makulaturę. no to zostaje nam tylko odlew z betonu.
michalczewski Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 Zlomiarze rozkuja beton w poszukiwaniu pretow zbrojeniowych:)
tadek80 Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 czekam na 209 w hangarze głównym 109 już jest :)
michał ł Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 a od kiedy jest 109?? bo 1,5 miesiąca temu jej nie było...A 209 jest wystawiona w innym hangarze i dopóki jej nie zrobią na błysk (na co się nie zanosi w najbliższym czasie) to chyba jej nie przeniosą...
iglanadon Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 109 był już conajmniej od wiosny zeszłego roku, mam nawet foty ale nie radzę sobie z ich zmniejszaniem :( a nie mam czasu żeby się w to wgryzać, co do 209 to jest to tylko kadłub i to nie kompletny, też mam fotkę
morena Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 Opisywany eksponat J-37 Vigen" miał stać w muzem kilka lat temu, miał być wymieniny za POLSKIEGO AN-2 w malowaniu 2 eskadry 13 plt. Jednak złodziejska AMW nie zezwoliła na wymiane.
michał ł Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 Wiem że była 109, ale wróciła do Niemczyckiego (to był tylko depozyt)Co do wymian, to Kraków ma pare fajnych rzeczy w podwójnych, a nawet wiecej sztukach. W czesci niedostępnej stoja dodatkowe Limy i Su-7 - może coś fajnego jeszcze kiedyś dojdzie?? Moze jakiś Hunter... albo coś.... razi mnie np brak An-2...
rwd Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 An-2, a właściwie tylko kadłub stał na tyłach budynku administacyjnego.
iglanadon Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 .... razi mnie np brak An-2..." :))podjedź sobie do pierwszego lepszego aeroklubu to zobaczysz antka na żywo ;)
morena Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 AN-2 o którym mowa był latający i na wyposażeniu 13 plt (bliski koniec resursow) trazakcja miała być łączona sztuka za sztuke.Pozdrawiam
El Camino Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 Iglanadon - czy mógłbys zamieścić na Forum fotkę kadłuba 209 ? :-)
iglanadon Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 Jak chcesz to puszczę Ci ją na skrzynkę ale dopiero jutro bo mam je w pracy w komputrze
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.