JoncaA Napisano 4 Listopad 2005 Autor Napisano 4 Listopad 2005 Pociagi pancerne 1 :http://odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=141388Pociagi pancerne 2 : http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=161358Zapchal sie juz drugi watek PP i chyba rzeczywiscie pora na trzecia czesc.Na skanie armata forteczna 8 cm M94M98, uzbrojenie wagonow artyleryjskich PP Gromoboj.I Artur, i ja, zadajemy sobie pytanie czy mamy do czynienia ze zdjeciem zrobionym w trakcie budowy pociagu (ale wtedy wydaje sie, dzialo jest troche za nisko wzgledem pozniejszej wiezy) czy tez mamy do czynienia z forma przejsciowa, przed dalszym opancerzaniem po pewnym czasie sluzby w takiej jak na zdjeciu postaci.
endi Napisano 4 Listopad 2005 Napisano 4 Listopad 2005 Witam, Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz (maila).Na zdjęciu, które załączyłem /PP „Gromobój” 3KrakBatKolej/ widać, że są to (prawdopodobnie) te same armaty forteczne, lecz różne wagony.Moim skromnym zdaniem mogą to być, albo dwa różne wagony z tego samego PP, albo zdjęcie Pana Adama Jońcy jest zdjęciem wcześniejszym.Za ta druga wersją przemawia fakt, iż na drugim zdjęciu armata jest zaopatrzona w osłonę pancerną. A myślę, że jednocześnie zakładano by osłony na obie armaty. Zastanawiający jest również, iż na zdjęciu Pana Adama Jońcy wagon ma charakterystyczne daszki z okuciami, co może świadczyć o jego wcześniejszym pochodzeniu. Wagon przecież mógł zostać uszkodzony i na przykład wymieniony lub zdemontowano daszki, ale wtedy czy przykręcano by te metalowe kątowniki z łańcuchami („moje zdjęcie’’). Kątowniki te nie są widoczne na zdjęciu powyżej? Reasumując jest to prawdopodobnie zdjęcie wcześniejszej wersji tego wagonu artyleryjskiego.Pytanie dodatkowe: Czy sposób zamontowania armaty fortecznej na improwizowanej podstawie obrotowej był powszechny, czy stosowany tylko w tym PP „Gromobój”?Pozdrawiam. endi
JoncaA Napisano 4 Listopad 2005 Autor Napisano 4 Listopad 2005 Endi,poplatales. Nie ten wagon i nie ta armata. Wagon z 3 baterii ma sie nijak do wagonow z Gromoboja. Istota mojego pytania: zbudowano jednoczesnie dwa wagony, zaopatrzone z przodu i z tylu w cos w rodzaju kazamat, zaopatrzone w identyczne dwie armaty 80 mm. Zdjecie u Malmassariego (to samo, tylko znacznie gorsze technicznie i inaczej wykadrowane)trafilo don via Magnuski z opisem , ze to Gromoboj.Tak mam opisane rowniez moje. Istnieje kilka zdjec zrobionych w hali, moze montazowej, a moze postojowej gdzie widac identyczny wagon, jak ten na zdjeciu - i mozna sie dopatrzec fragmentu drugiego wagonu. Znajduja sie te zdjecia, zeby daleko nie szukac, na witrynie Rawelinu". I istnieja zdjecia pociagu, gdzie wagony sa tego samego typu, wiemy skadinad , ze armata jest 80 mm, ale wagon opancerzone sa tez w czesci srodkowej, miedzy jedna i druga kazamata", a armaty zamkniete sa w wiezy, jak sie mozna domyslac, obrotowej. I powstaje pytanie tylko takie - czy na zdjeciu z gola armata" mamy wagon w budowie, czy tez wagon gotowy,w takiej postaci wcielony do pociagu, ktory po czasie, w wyniku chocby jakichs doswiadczen bojowych, zostal dopancerzony" (powinna byc caly czas liczba mnoga - te wagony wystepuja po dwa na wiekszosci zdjec, tak z armatami golymi" jak i z armatami w wiezach...
JoncaA Napisano 4 Listopad 2005 Autor Napisano 4 Listopad 2005 ...mam nadzieje, ze to zdjecie z Rawelinu" mozna potraktowac jako cytat z podaniem zrodla" - ale przynajmniej szybko moge pokazac o co mi idzie. To cos z prawej strony zdjecia odczytuje jako kazamate" drugiego wagonu..
JoncaA Napisano 4 Listopad 2005 Autor Napisano 4 Listopad 2005 ..a 8 cm armata na Gromoboju to ta armata co na skanie obok
JoncaA Napisano 4 Listopad 2005 Autor Napisano 4 Listopad 2005 a to wagon 3 bat,, z armata tez 8 cm tyle ze wzoru M98 - wedle rysunku Artura (rys. byl w watku PP2, ale nie od rzeczy go tu jeszcze raz wkleic)
JoncaA Napisano 4 Listopad 2005 Autor Napisano 4 Listopad 2005 i znowu z poprzedniego watku przypomnienie - ostateczna wersja wagonu z Gromoboja wg Artura
Forteca Napisano 5 Listopad 2005 Napisano 5 Listopad 2005 Adamie, na zdjęciu jest armata M98 (i na rysunku z 00:44:00), a na rysunku z wagonem (post z 0:53:00) jest armata M94. No i 8 cm to nie kaliber 80 mm[Dzięki za założenie części 3, tamej nie dało się nawet oglądac]
JoncaA Napisano 5 Listopad 2005 Autor Napisano 5 Listopad 2005 no dobra, traza bylo napisac klasy 80 mm, lub jakos tak, skoro w istocie 76,5. A o pierwszej w nocy rzeczywiscie nie nalezy pisac z pamieci.
endi Napisano 5 Listopad 2005 Napisano 5 Listopad 2005 Dziękuję za odpowiedz.Warto było poplątać żeby zdobyć nowe, cenne informacje.Nawiązując do wagonu artyleryjskiego 3KBK,wagon na zdjęciu (20.30.00) ma pełne burty, natomiast wagon z 3KBK miał częściowo boki odsłonięte). Można wywnioskować (porównując zdjęcia), że wagon ze zdjęcia (20.30.00) i wagon ze zdjęcia (00.40.00) to mogą być te same wagony artyleryjskie. Pancerne daszki natomiast dodano nieco później. Dodano je pewnie, dlatego że armaty zbyt wysoko wystawała poza obrys wagonu i jednocześnie kazamaty zabezpieczały amunicję i załogę.Zastanawiający jest fakt, że tylko w przedniej części (wcześniejsze „daszki” pancerne) opancerzonego wagonu, PP „Gromobój” /na zdjęciu/ są widoczne otwory strzelnicze (z przodu i po bokach).Konstrukcja wagony, to znaczy proporcje między drewnianymi burtami a pancernymi „daszkami” może świadczyć, że ten wagon i jego pancerne ‘daszki’ zostały wykorzystane w późniejszej wersji tego wagonu /na zdjęciu/.Rzeczywiście (tak mi się wydaje) podstawa armaty jest zbyt nisko, aby można ją umieścić w wieży. Wystarczyłoby jednak nieco dobudować drewniana podstawę pod obrotnice armaty i problem umocowania jej w wieży byłby rozwiązany.Pozdrawiam. endi
sadyk Napisano 5 Listopad 2005 Napisano 5 Listopad 2005 Panowie, zeby juz zupelnie poplatac - to jest takze wagon 3KBK - Gromoboj". Wagon pokazany w budowie (Adama i Rawelinu" ten sam) miał pozniej wieżę.
Krzysztof115 Napisano 6 Listopad 2005 Napisano 6 Listopad 2005 Panie Adamie! Nie jestem zachwycony zamieszczeniem skanu armaty fortecznej 8 cm M94M98 na wstępie części 3. Zdjęcie to pochodzi z mojej kolekcji. Wolałbym żeby takie posunięcia najpierw były uzgadniane ze mną.To samo dotyczy drugiego zdjęcia, które zamieścił Endi (post 23:35). Serdecznie pozdrawiam
Krzysztof115 Napisano 6 Listopad 2005 Napisano 6 Listopad 2005 Panowie.Zacytuję odpowiedni fragment , początek maja 1919 roku - Na ukończeniu budowa podstawy do armaty - 360 stopni,gdzie wkrótce będzie zmontowane działo, a po próbach oddane do użytku."Istnieje słaba poszlaka ( grudzień 1918) że na długiej platformie ,zamontowano jednocześnie 3 armaty kazamatowe na stanowiskach - jedna czołowa,a 2 z ostrzałem bocznym - prawa i lewa burta bo nazwa Bateria" zobowiązuje.Pozdrawiam.
JoncaA Napisano 6 Listopad 2005 Autor Napisano 6 Listopad 2005 Oj Panie Krzysztofie - a w jakiz to niby sposob mialem wejsc w posiadanie zdjec z Panskiej kolekcji?. Doprawdy sadzi Pan, ze jest Pan jedynym, ktory ma te zdjecia?. A zdjecie w poscie Endiego to przyciete, tak mi sie przynajmniej wydaje, zdjecie pochodzace rowniez z mojej kolekcji (a i z Panskiej,jak rozumiem), ktore swego czasu dawalem na forum, bodaj czy nie w 2 czesci.Tak wiec przynajmniej Endiego moglby Pan nie rozszarpywac.
JoncaA Napisano 6 Listopad 2005 Autor Napisano 6 Listopad 2005 a zdjecie, przyznajmy, ciekawe - kolekcjonersko nie jest takim znowu specjalnym cymesem skoro Malmassari (via Magnuski) publikowal je w Trains Blindes...", a bylo to w roku 1990.. (skan z M. - fakt, ze gorsze niz to co mamy..)
Krzysztof115 Napisano 6 Listopad 2005 Napisano 6 Listopad 2005 Przepraszam Panowie, ale istotnie nie miałem racji co do zdjęć. Wysnułem fałszywe wnioski. Przypuszczam, że zdjęcie to, nr 28 przedstawia formę przejsciową , ponieważ na odwrocie tego zdjęcia jest naszkicowa wersja wieżowa kryta. Pozdrawiam
JoncaA Napisano 6 Listopad 2005 Autor Napisano 6 Listopad 2005 no i to by bylo wyjasnienie. Jesli na tym zdjeciu wagonu mamy cos na ksztal dowodu (ow szkic na odwrocie fotki Krzysztofa115), ze zamiarem docelowym byla wieza - no to mamy wagon in statu nascendi"...
sadyk Napisano 6 Listopad 2005 Napisano 6 Listopad 2005 Dla uzupelnienia. Jeden ze sposobow montowania kazamatki". Ladnie widac sposob na osiagniecie dobrego kata ostrzalu.
Forteca Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 Gwoli ścisłości i stosowania właściwej terminologi - Armata M94 na rysunku to nie armata kazamatowa, tylko armata dla strzelnicy minimalnej (Minimalschartenkanone). Podobnie zresztą jak armata M.98. Czyli armata stosowana w tradytorach.Chodzi o to żeby nie mylić jej z 8cm armatą kazamatową M94 (Kasemattkanone), stosowana w kaponierach - to były DWIE całkowicie różne armaty !
Grendel Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 Forteca,Dzieki za trafna uwage.Rzeczywiscie roznica lezala nie tylko w lawetach.Kazamatowa (na rysunku) M 94 miala lufe i zamek od M75.PozdrowieniaGrendel
Forteca Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 Generalnie to różniła się wszystkim, także amunicją :DDal miłosników śrubkologii - tylko część dział kazamatowych 8cm M94 miała oryginalną lufę od M75, a generalnie miała lufę zblizoną do M75, rózniącą się brakiem głowicy, mocowania kwadrantu i celownika. Zamet klinowy był typu M75/94, czyli też był modyfikacją zamka M75 (dodano krzywkę zabezpieczającą otwór na zapłon)Czy ktoś próbował dociec z którego fortu działa poszły do konkretnego PP ?
Grendel Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 Probowal.I nadal probuje.Efekty sa znikome z tego co mi pisano.PozdrowieniaGrendel
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.