Rumburak Napisano 23 Październik 2005 Autor Share Napisano 23 Październik 2005 Hej! Proponuję zabawę w ocenienie polskich rekonstrukcji, które odbyły się w tym sezonie, bo chyba sezon już dobiegł końca? Głosujcie na bitwę, która waszym zdaniem była najlepiej zorganizowana, widowiskowa, miała najlepszą pirotechnikę, najlepsze nagłośnienie, fajny sprzęt itp... Dopiszcie kilka zdań uzasadnienia.Ja głosuję na Bitwę o Brochów 1939, która odbyła się w Poznaniu nad Maltą. Widowiskowa szarża kawalerii, płonące i wybuchające budynki, sanitariuszki, dobra pirotechnika, dobre nagłośnienie z profesjonalnym narratorem, którego było słychać przez cały czas, doskonała widoczność dla widzów. Mimo, że teren bitwy był mały to działo się sporo, a wszystko przebiegło bardzo dynamicznie! Co wy o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 23 Październik 2005 Share Napisano 23 Październik 2005 Żeby było sprawiedliwie to trzeba by jakieś zasadyNp: kilka kategori i skal punktacji od 1 do 5Suma daje wynik.Tak mi do głowy przyszło .........Bo jesli juz mowa o owej reko nad Maltą Dynamizm - 5 Scenografia - 5 Teren - 1 Sceariusz - 2 ( małe wykorzystanie zgromadzonej techniki) Organizacja - 4 Widoczność - 5 Nagłościenie - 3Odczucie subiektywne - 4ale to oczywiście wg zasady a przykład" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumiś Napisano 23 Październik 2005 Share Napisano 23 Październik 2005 Witam, ja glosuje na widowisko historyczne w Warszawie na woli, obrona szkoly:Dynamizm-5,Scenografia-4,Teren-5,Scenariusz-4,Organizacja-3,Widoczność-4,Nagłosnienie-4,Odczucia-5. To oczywiscie wedlug przykladu Akagiego.Pozdrawiam Chrumis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fbatekb Napisano 23 Październik 2005 Share Napisano 23 Październik 2005 Jak dla mnie Bzura 2005 :)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 23 Październik 2005 Share Napisano 23 Październik 2005 nie zapominajcie też o Wyrach, to już co prawda trochę dawno było, ale dobre :)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwojtek Napisano 24 Październik 2005 Share Napisano 24 Październik 2005 Witam,Moja ocena jest następujaca wg kategorii:Najlepszy Teren - Bzura2005Najlepsza Organizacja - Piknik historyczny w Warszawie w forcie na CzerniakowieNajlepszy Scenariusz - Warta-RenPozostałe kategorie zależały od tego kto gdzie ogłądał i/lub gdzie i w jaki sposób brał udział w nich udział.Jeśli miałbym wybrać najlepszą imprezę to wybieram Bzurę.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retimnon Napisano 24 Październik 2005 Share Napisano 24 Październik 2005 Nie wybiorę jednej najlepszej, bo żadna nie powaliła mnie całokształtem (inna sprawa, że ominęło mnie parę hitów, jak Bzura czy Wolimierz). Mogę jednak podać najlepsze, moim zdaniem, w poszczególnych kategoriach. Dodałbym też jeszcze jedną ważną kategorię: pojazdy (od biedy można je uznać za element scenografii, ale zasługują chyba na coś więcej).No to jedziemy:Dynamika, scenariusz (jedno wynika z drugiego) - WyryScenografia - Warta-RenPojazdy - Warta-Ren (no i zaocznie Bzura)Teren - żadna z imprez na których byłem nie może się tutaj równać z WolimierzemOrganizacja - WyryWidoczność - Wyry, ChełmnoNagłośnienie - hmm, nie spotkałem :)Odczucia subiektywne - bardzo miło wspominam Piknik Historyczny na Fortach (zwłaszcza wieczór po :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 24 Październik 2005 Share Napisano 24 Październik 2005 Witam .Z wypowiedzi to chyba Bzura wygra , ale jest jeden istotny szczegół punktacji - KOSZT IMPREZY ( może dla widowni mało znaczący , ale dla organizatora podstawowy - to ten właśnie problem jest największy !!) , bo jak brać stosunek kosztów (wydanych pieniędzy ) do jakości imprezy - to by chyba imprezka w Cieszynie wygrała . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 24 Październik 2005 Share Napisano 24 Październik 2005 To zalezy Dalton ile do imprezy dołozyłeś z własnego portfela , jak ja do Bzury :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczor Napisano 25 Październik 2005 Share Napisano 25 Październik 2005 Właściwie te pytanie powinno być skierowane nie do rekonstruktorów, ale do publiczności. Przecież trudno głosować na widowisko czy rekonstrukcje, w której się brało udział? Moim skromnym zdaniem wszystkie zasługują na poparcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 25 Październik 2005 Share Napisano 25 Październik 2005 Witam . Akagi ja też do każdej rekonstrukcji dokładam , tylko raz miałem zwrócony koszt dojazdu !!. Ale nie oto mi chodziło ,miałem na myśli że jak budżet imprezy jest większy to i można pojazdy zamówić i pirotechnikę lepszą zrobić .Po prostu jak mam do dyspozycji z 50 tys.zł - to mogę lepszą imprezke zrobić ,niż mieć 2 tys.zł i kombinować jak koń pod górę" co tu zrobić .Więc pasuje jeszcze ten problem brać pod uwagę przy wyborze . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 25 Październik 2005 Share Napisano 25 Październik 2005 Jeśli rzeczywiście ma się coś urodzić z tej dyskusji to trzeba wyraźnie rozdzielić dwie kategorie. Wrażnia widza i wrażenia uczesktnika. To dwie zupełnie odmienne sprawy. Stosunek koszt efekt to całkiem ciekawa propozycja, ale raczej dla ocenienia organizatorów niż samej imprezy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 25 Październik 2005 Share Napisano 25 Październik 2005 Witam. Polsmol- masz rację do takiego konkursu , potrzeba postronnej osoby ( tylko widza !!) która by była na wszystkich imprezach które bierzemy pod uwagę ( a to będzie chyba troszkę trudne - ze względu na rozsyp imprez po polsce - chyba że się mylę i Ktoś rzeczywiście zaliczył przynajmniej z 10 imprez tego roku ). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mongo Napisano 25 Październik 2005 Share Napisano 25 Październik 2005 Ja zaliczyłem kilka imprez w życiu. Co do przelicznika koszt imprezy a wrażenia to ja stawiam na Wyry (ukłon w stronę Mecenasa), w tamtym roku było świetnie w tym jeszcze lepiej. Najniższą wartość przelicznika miało chyba Powstanie Warszawskie 2004. Oczywiście nie byłem na każdej imprezie, brałem udział w około 90% rekonstrukcji w ktorej uczestniczył 7AA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 25 Październik 2005 Share Napisano 25 Październik 2005 Tylko ze w Warszawie przed sama impreza miasto obcielo znacznie budzet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 25 Październik 2005 Share Napisano 25 Październik 2005 Tylko, że Bzura też za każdym razem ma obciety budżet, a Wyry walczyly jeszcze po imprezie o każdą złotówkę. O Warcie-Ren nie wspominam, bo mam za duży podziw dla chlopakow, że jednak dali radę pomimo róznych perturbacji z dostepnością kasy.Z całym szacunkiem - pewne rzeczy jakie dzieją sie przy powstaniu są nie do przyjęcia( delikatnie mówiąc). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 25 Październik 2005 Share Napisano 25 Październik 2005 Ale co? Myslisz ze chlopaki skrecili troche kasy dla siebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 25 Październik 2005 Share Napisano 25 Październik 2005 a broń boże !!!Jeszcze nie słyszłem, żeby jakas impreza, poza Darłowem wyszła choc na zero.Tylko, że przy Powstaniu organizatorem jest U.D. pewnego dużego miasta. Ciekawe, że do dzis , z tego co wiem na tą chwilę, podkreślam, nie uregulowano nalezności np: za pojazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powstaniec 1908 Napisano 2 Listopad 2005 Share Napisano 2 Listopad 2005 Nie uregulowano również na;leżności za koszty dojazdu za Wole 2005 - U.D. podobno ma przejściowe trudności..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 2 Listopad 2005 Share Napisano 2 Listopad 2005 Gwoli pawdy z powodu zmiany Zarządu w Fundacji nie uregulowano równiez częsci dojazdów na Bzurę za co przepraszam - pieniadze są, ale żeby je przelać musi zostać wpisany w KRS nowy Zarząd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 Paweł, ale pisz dokładnie, że nowy zarząd jest już ustanowiony, jedynie czekamy na postanowienie KRS czyli do dwóch tygodni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMbAtAnT Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 czesci dojazdow" kogo lub czego, jesli mozna wiedziec :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 Uczestnicy mieli mieć zwrócone za dojazd i chyba nie wszyscy dostali. Smutne.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 Kolego Kombatant - prosze napsiz do mnei na priva i przedstaw się, wtedy udzielę Ci informacji do kogo możesz się zwrócić, żeby wiadomości takowe jakie pragniesz otrzymać. podaje meila: dobroni.małpa.hot.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMbAtAnT Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 Witam, email bledny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.