Skocz do zawartości

Sherman nadpływa!

Duncam

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
Napisano
Ma tam ciekawe towarzystwo :)
http://www.um.zagan.pl/e-cms/ob.php/sherman2_d.jpg?id=3442

I jeszcze krótka wzmianka
http://zary.zagan.org/n,zary,316.html
Napisano
Z duzym opoznieniem, ale listopadowy numer O" dostal sie w moje rece i przeczytalem artykul p.Tyslewicza.I...rece mi opadly...
Opisy dwoch z osmiu zdjec - bledne.Tyl wiezy to nie komora amunicyjna, a PRZECIWWAGA w ktorej umieszczono pojemniki aminicyjne.Na zamku bite sa nie umery seryjne pojazdu", a nazwa, symbol i numer ARMATY.
A teraz fragment tekstu, ktory powalil mnie na kolana:
...Po dokonaniu ogledzin stwierdzilem, ze nie jest to Sherman. ale nie wiedzialem tez, co to za pojazd. ..."
Przypomina mi sie stary dowcip o Stirlitz'u i Kaltenbrunner'ze:
-Stirlitz - ile jest 2 x 2?
Stirlitz wiedzial.I wiedzial, ze Kaltenbrunner to wie.Ale nie byl pewny, czy Centrala w Moskwie to wie..."
A przeciez Kun jaki jest, kazdy widzi".
Jesli nie wiedzi, to niech nie pisze.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Oświećcie mnie panowie. 1 Pancerna miła tekie zabawki czy nie?

A tak na marginesie. WP nie ma już jednostek z tradycją, ale zato są jednostki nawiązujące jak ta 11 Lubuska jednocześnie do 1 DPanc i 1 Korpusu Panc.
Tylko u nas jest to możliwe :-)
Napisano
Polsmol, różne brygady dywizji niosą różne tradycje, zbite potem w tej właśnie dywizji w taką wschodnio-zachodnią roladę.

A co do M36. Chcieli chłopaki Shermana z MWP, widomo - nie dostali. No to im się trafił M36, a większość oficerów w dywizji mówi, że o mała różnica". I cieszą się jak dzieci, że podwozie jest jednak od M4. Trzeba docenić ich wysiłki, tak jak chłopaków z Poznania, którzy ruszyli wujka Joe. Pamiętajmy - to jest polskie wojsko, więc sukces i takich trochę pokracznych" inicjatyw to już sporo.
Napisano
Powinni dostać Cromwella. Bardziej by się nadawał :)

A zabawka ma przecież swoją historię i stanowi piękne świadectwo działań jednostki.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Moim zdaniem chłopaki nie ten czołg co trzeba zorganizowali.
Na zdjęciach z Iraku widać również Shermany M4(105), a te jak nabardziej były używane w 2 Brygadzie/Dywizji Pancernej II Korpusu.
http://community.webshots.com/album/125766214yqZCTW/1
Napisano
Panie Marku, właściwie chłopaki i gen. Skrzypczak. I ten co trzeba, bo innego shermana" w naszej strefie odpowiedzialności nie było (a może przez jakiś był, ale zawiodło rozpoznanie; niemniej większość tych pamiętek została w strefach amerykańskich). I ten załapaliśmy ledwo, bo już były strachy o okradanie narodu irackiego".
Napisano
Szkoda ze nic innego nie dalo sie wywiezc, bo poza Shermanami to i inne cuda byly.
No chyba ze sie dalo wywiezc i schowalo gleboko w zapieczetowanych piwnicach na najblizsze 50 lat. Bo co to za wojna bez rabunku, o przepraszam - zdobyczy wojennych i zabezpieczania dobr materialnych
Napisano
Dobry i taki sherman". Może kiedyś się trafi bardziej akuratny, ale nie ma, co wybrzydzać. Zawsze będzie to pamiątka po operacji Irackiej. I to jaka!
Mogliby jeszcze jakiegoś T-72 zdrapać z asfaltu na pamiątkę. Irakijczycy raczej się o to nie obrażą.
Napisano
W zoo w Oliwie to widziałem i panterę i Tygrysa i inne kociaki.A w muzeach to niestety to co się nadawało do odtworzenia to wzbogaciło Prawdziwe Kolekcje w kierunku zachodnim.
Pozdrawiam
Napisano
czym kolwiek nie jest ta wariacja Shermana przemalowując go zrobiono z nieko kasztana
ja osobiście był bym za pozostawieniem go w barwach irackich - mógłby sobie stać jako trofiejny :)
a tak to z trudem przypomina czołg z PSZ na zachodzie
- jak już coś zciągać to mogli wyszarpać jakiegoś Churchilla - jak by nie było bardziej zbliżony do sprzętu jakiego nasi używali
  • 1 month later...
Napisano
M36 a Sherman nawet dla wojskowych to mała różnica z tego co słyszałem ta w akcie darowizny stało SHERMAN" a nie M36

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie