michał ł Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 http://www.um.zagan.pl/e-cms/ob.php/sherman1_d.jpg?id=3444
Boruta Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Ładny. Mam nadzieję, że go nie rozszabrują za szybko.Pozdrawiam
polsmol Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Ma tam ciekawe towarzystwo :)http://www.um.zagan.pl/e-cms/ob.php/sherman2_d.jpg?id=3442I jeszcze krótka wzmiankahttp://zary.zagan.org/n,zary,316.html
mietek Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Gdyby jeszcze gdzies wyszukac do niego silnik i uruchomic, bylby na rekonstrukcje z frontu zachodniego.
suchy ss Napisano 17 Grudzień 2005 Napisano 17 Grudzień 2005 moj brat jest w woju w zaganiu, zapytam sie go czy bedzie mogl zdjecie zrobic:)pozdro
Grendel Napisano 18 Grudzień 2005 Napisano 18 Grudzień 2005 Z duzym opoznieniem, ale listopadowy numer O" dostal sie w moje rece i przeczytalem artykul p.Tyslewicza.I...rece mi opadly...Opisy dwoch z osmiu zdjec - bledne.Tyl wiezy to nie komora amunicyjna, a PRZECIWWAGA w ktorej umieszczono pojemniki aminicyjne.Na zamku bite sa nie umery seryjne pojazdu", a nazwa, symbol i numer ARMATY.A teraz fragment tekstu, ktory powalil mnie na kolana:...Po dokonaniu ogledzin stwierdzilem, ze nie jest to Sherman. ale nie wiedzialem tez, co to za pojazd. ..."Przypomina mi sie stary dowcip o Stirlitz'u i Kaltenbrunner'ze:-Stirlitz - ile jest 2 x 2?Stirlitz wiedzial.I wiedzial, ze Kaltenbrunner to wie.Ale nie byl pewny, czy Centrala w Moskwie to wie..."A przeciez Kun jaki jest, kazdy widzi".Jesli nie wiedzi, to niech nie pisze.PozdrowieniaGrendel
polsmol Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 Oświećcie mnie panowie. 1 Pancerna miła tekie zabawki czy nie? A tak na marginesie. WP nie ma już jednostek z tradycją, ale zato są jednostki nawiązujące jak ta 11 Lubuska jednocześnie do 1 DPanc i 1 Korpusu Panc. Tylko u nas jest to możliwe :-)
Marek Jaszczołt Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 Nie, nie miała żadnych M36B1 (ani żadnego innego wariantu M36). Również żadnych Shermanów M4A3 nie miała - czyli pojazdu bazowego dla tego wariantu M36.
Duncam Napisano 19 Grudzień 2005 Autor Napisano 19 Grudzień 2005 Polsmol, różne brygady dywizji niosą różne tradycje, zbite potem w tej właśnie dywizji w taką wschodnio-zachodnią roladę.A co do M36. Chcieli chłopaki Shermana z MWP, widomo - nie dostali. No to im się trafił M36, a większość oficerów w dywizji mówi, że o mała różnica". I cieszą się jak dzieci, że podwozie jest jednak od M4. Trzeba docenić ich wysiłki, tak jak chłopaków z Poznania, którzy ruszyli wujka Joe. Pamiętajmy - to jest polskie wojsko, więc sukces i takich trochę pokracznych" inicjatyw to już sporo.
krzysiek Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 Powinni dostać Cromwella. Bardziej by się nadawał :) A zabawka ma przecież swoją historię i stanowi piękne świadectwo działań jednostki. PozdrawiamKrzysiek
Marek Jaszczołt Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 Moim zdaniem chłopaki nie ten czołg co trzeba zorganizowali.Na zdjęciach z Iraku widać również Shermany M4(105), a te jak nabardziej były używane w 2 Brygadzie/Dywizji Pancernej II Korpusu. http://community.webshots.com/album/125766214yqZCTW/1
Duncam Napisano 19 Grudzień 2005 Autor Napisano 19 Grudzień 2005 Panie Marku, właściwie chłopaki i gen. Skrzypczak. I ten co trzeba, bo innego shermana" w naszej strefie odpowiedzialności nie było (a może przez jakiś był, ale zawiodło rozpoznanie; niemniej większość tych pamiętek została w strefach amerykańskich). I ten załapaliśmy ledwo, bo już były strachy o okradanie narodu irackiego".
mietek Napisano 20 Grudzień 2005 Napisano 20 Grudzień 2005 Szkoda ze nic innego nie dalo sie wywiezc, bo poza Shermanami to i inne cuda byly.No chyba ze sie dalo wywiezc i schowalo gleboko w zapieczetowanych piwnicach na najblizsze 50 lat. Bo co to za wojna bez rabunku, o przepraszam - zdobyczy wojennych i zabezpieczania dobr materialnych
polsmol Napisano 20 Grudzień 2005 Napisano 20 Grudzień 2005 Dobry i taki sherman". Może kiedyś się trafi bardziej akuratny, ale nie ma, co wybrzydzać. Zawsze będzie to pamiątka po operacji Irackiej. I to jaka!Mogliby jeszcze jakiegoś T-72 zdrapać z asfaltu na pamiątkę. Irakijczycy raczej się o to nie obrażą.
suchy ss Napisano 20 Grudzień 2005 Napisano 20 Grudzień 2005 MArek J. my dostalismy M36 poniewaz leprze fanty pewnie Bush zabierze:D
m_a_r_y_s Napisano 21 Grudzień 2005 Napisano 21 Grudzień 2005 A tak apropo zabytków. Co czy moze mi ktoś powiedzieć czy w zbiorach naszych muzeuw jest jakaś pantera lub tygrys ?
jaca2003 Napisano 21 Grudzień 2005 Napisano 21 Grudzień 2005 W zoo w Oliwie to widziałem i panterę i Tygrysa i inne kociaki.A w muzeach to niestety to co się nadawało do odtworzenia to wzbogaciło Prawdziwe Kolekcje w kierunku zachodnim.Pozdrawiam
Darek419 Napisano 21 Grudzień 2005 Napisano 21 Grudzień 2005 http://forum.1944.pl/lofiversion/index.php?t592.htmlnie ma.
suchy ss Napisano 21 Grudzień 2005 Napisano 21 Grudzień 2005 wiem o wiezyczce pantery ktora sie w polsce znajduje:D, ale o tygryskach nie slyszalem
iglanadon Napisano 21 Grudzień 2005 Napisano 21 Grudzień 2005 czym kolwiek nie jest ta wariacja Shermana przemalowując go zrobiono z nieko kasztanaja osobiście był bym za pozostawieniem go w barwach irackich - mógłby sobie stać jako trofiejny :)a tak to z trudem przypomina czołg z PSZ na zachodzie- jak już coś zciągać to mogli wyszarpać jakiegoś Churchilla - jak by nie było bardziej zbliżony do sprzętu jakiego nasi używali
sas72 Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 M36 a Sherman nawet dla wojskowych to mała różnica z tego co słyszałem ta w akcie darowizny stało SHERMAN" a nie M36
revolt Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 czyli mozna zrobić taki myk ze wyrwać drugi czołg od Irakijczyków:) Papier jest papier a umowa umową:)
Boruta Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 Znając polskie realia ten numer pewnie już był ;-).Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.