andronicus Posted August 30, 2005 Author Share Posted August 30, 2005 Czy ktos wie co się dzieje z jugosławiańskiem" TK3? Czy ktoś(MWP) ma go zamiar ściągnąć do Polski? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesio Posted August 30, 2005 Share Posted August 30, 2005 Stoi w muzeum w Belgradzie?A powiedzmy, jakby Francuzi zechcieli nam nagle zabrać mle. 1897 z MWP, Rosjanie swoją lufę 305 mm haubicy, Anglicy działo vickersa etc. - to byś dał? ;)PzdrGrzesio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forteca Posted August 30, 2005 Share Posted August 30, 2005 Grzesiu, na grzyba francuzom nasza mle 1897 czy rosjanom nasz destrukt 12 diumowki - toć u nich to stoi w pięknych stanach, że tylko pozazdroscić. W przeciwieństwie do tego u nas ni ma całogo ładnego TK-3 - wiec może warto by było drogą wymiany międzymuzealnej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesio Posted August 30, 2005 Share Posted August 30, 2005 Wiem, ale bardzo wątpię, żebyśmy mieli coś, za co by się wymienili... Zwłaszcza za tak rzadki eksponat jak TKF - ja na ich miejscu bym nie dał. ;)Jeszcze się zaczną Niemce o Lufcika dobijać...PzdrGrzesio Link to comment Share on other sites More sharing options...
polsmol Posted August 30, 2005 Share Posted August 30, 2005 Nawet jeśli jest to TKF to nie jest rzadszy od TK-3. Szwedzi oddali nam TKS-a więc i tu jest szansa na współpracę, ale trzeba pamiętać, że ten czołg walczył za wolną Jugosławię co napewno nam nie ułatwi sprawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mi.Der Posted August 31, 2005 Share Posted August 31, 2005 ...zawsze mówiłem, że trzeba było około 1991-92 zaofeorować im w zamian kompanię T-55 - a teraz - trudno, za późno ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
oksio Posted August 31, 2005 Share Posted August 31, 2005 Mi.Der w tym czasie to ta kompania T-55 walczyła by przeciw Polskim ochotnikom! Ale jeszcze nie jest za póżno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mi.Der Posted August 31, 2005 Share Posted August 31, 2005 Nie słyszałem wprawdzie o polskich ochotnikach na froncie wojny bałkańskiej, ale w każdym razie myśle, że powinni się chętnie poświęcić za możliwość uzyskania tankietki... ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
andronicus Posted September 1, 2005 Author Share Posted September 1, 2005 Panowie, Rozumiem , że Serbowie mogą być do niego przywiązani, ale szance na jego wyciągnięcie chyba jednak jakieś są. W końcu stanowi on chyba nadal własność Skarbu Państwa? W sumie to Niemcy go powinni wykupić i nam oddać;)O ile nie widze możliwości, aby powiedzmy wyciągnąć PZP P 24 z Turcji, bo raz , że Turkom go uczciwie sprzedaliśmy, a dwa, że nawet Turcy go sobie sami wyprodukowali, to w tym wypadku chyba coś sie da zrboić?A co z C2P uda sie go wyciągnąc albo chociażby przemalować?A co z Kubinką - próbował ktoś coś tam odnależć poza TKS albo jeszcze lepiej sprowadzić?A swoją drogą, czy ktoś wybrał się na wyciczkę do Rumunii, aby zobaczyć czy coś naszego (jakiś już pewnie złom lotniczy) tam nie został?Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
akagi Posted September 1, 2005 Share Posted September 1, 2005 TK-F w Belgradzie jest własnością Skarbu Państwa, ale Serbii i Czarnogóry, jak to się teraz fajnie nazywa i raczej nie ma szans go odzyskać. Po prostu oni nie są zainteresowani pozbyciem się tego pojazdu.Podobnie Kubinka, ostatnio TK-S został zaspawany, żeby wreszcie łumy" polaków przestały do niego wchodzić. Ale nikt nie zamierza go zwracać. Rumuni w okresie od zakończenia wojny kilka razy ofrowali Polsce zwrot róznych broni, poczynając od pojazdów na Łosiach kończąc. Ale ponieważ polska strona za każdym razem mówiła, że nie jest zainteresowana wszystko poszło do hut.............Szukać można, ale akurat Rumunia to ślepy zaułek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michał ł Posted September 1, 2005 Share Posted September 1, 2005 Trochę to brzmi jakby mieli nam oddać tylko dlatego bo polski. A jak nam zabierają to święte oburzenie (czeska kopuła, Pantera Kę..ich, krakowskie dwupłaty...)Jak macie co zaoferować w zamian i Serbowie się zgodza... tylko własnie czy mamy coś w zamian?? (tzn coś co chcielibyśmy oddac) (nie żebym zrzędził, ale mozecie wymienic coś co się Serbom spodoba?? zachowując skale oczywiście) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.