Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeszcze pare zdjec w przyszlym tygodniu (czesc teczek wywiozlem na dzialke - ale w juz w czwartek rzucam stolice dla Rozana i troche w tych teczkach pogrzebie), dzis tylko to, co pod reka: Lublin RXVIb.

Napisano

Witajcie!!
Dorzucam zdjęcie RWD-13 w wersji sanitarnej wykonane w
1938 roku w Jugosławii.Zdjęcie pochodzi z Internetu.
Pozdrawiam i gratuluję wątku.

Napisano
Przy czym ten RWD-13S w Jugosławii to produkcja licencyjna (Pierwsza Serbska Fabryka Samolotów Živojin Rogožarski S.A.), nie Made in Poland".
Napisano

Był RWD-13S w Jugosławii - niech będzie i w Rumunii (tym razem nie w polskich barwach, ale nasz). ;-) Z: http://www.dantoniu.go.ro/foto/2/R.W.D-13S.JPG
P.S.: A datę wystawy w Barcelonie sprawdzę, gdy przestanie padać. :-)

Napisano
Wystawy w Barcelonie sprawdzić nie zdążyłem (to nie lenistwo - musiałem zrobić coś innego). Ale znalazłem w notatkach, że w czerwcu 1933 r. Lublin R-XVI został nagrodzony w Hiszpanii na VII Kongresie Medycyny Wojskowej i II Kongresie Lotnictwa Sanitarnego pucharem Rafaela. Sądzę, że to może być właśnie to.
  • 2 weeks later...
Napisano
A no niestety tak - jak nie ma duzej lufy (jeszcze lepiej takiej sterczacej do gory) i nie robi duzo halasu to zadko pokazywalo sie na paradach a jeszcze zadziej bylo wybierane jako cel zabiegow fotografow (ergo najbardziej popularne sa dziala plot, duuuuze mozdzierze i czolgi a najmniej sprzet saperski, lacznoswci, sanitarny, nie mowic juz nic o zaoptrzeniu ktore to sprzwy mnie bardziej interesuja :-( ). Nie inaczej jest i dzis tyle ze oczywiscie niwspolmiernie wiecej sie pstryka wiec i te sierotki maja wieksza szanse sie pokazac :-)