simon07 Napisano 7 Lipiec 2005 Autor Napisano 7 Lipiec 2005 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56669674czy wiecie od czego te kratki w schrecku są?czy ma ktoś w miarę dokładny schemat schrecka?zaznaczam, że nic nie chcę rozbrajać - po prostu ciekawią mnie te krateczki.pozdro.
yoony Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 grzesiu tylko rysunki robi namawiam go na publikacje o flaku ciezkim ale sie zaparl
wons Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Ano zapomniałem,a więc ilustracje żywcem ściągnięte z książkiLeszka Rościszewskiego Niemieckie pancerzownice Panzerschreck i panzerfaust 1943 - 1945"wydawnictwa Barwa i Broń ,zeszyt 8dość ciekawa polecamy :)
FoKa Napisano 7 Styczeń 2013 Napisano 7 Styczeń 2013 Tak, jest to przednia część głowicy z gniazdem zapalnika
kocur Napisano 9 Lipiec 2005 Napisano 9 Lipiec 2005 cholera - ja wykopałem ostatnio cztery takie - sporo kasiorki ale strach brać .... pozdrawiam - kocur!
Grzesio Napisano 8 Styczeń 2013 Napisano 8 Styczeń 2013 sylster to zapewne zabezpieczenie żeby ci zapalnik sie nie wcisnął i łba nie urwało zapewne przed odpaleniem wyciągało sie zawleczkę ale to tylko moje domysły ponieważ specem nie jestem"Słusznie - to było zabezpieczenie zapalnika na czas transportu. Co prawda po wyjęciu zawleczki zapalnik nie stawał się od razu niebezpieczny, bo nadal był nieuzbrojony, ale mógł się teraz uzbroić podczas strzału. A także na skutek uderzenia, więc zawleczkę wyjmowało się tuż przed załadowaniem pocisku.
HASAG40 Napisano 7 Styczeń 2013 Napisano 7 Styczeń 2013 pany wy tutaj pitolicie o cenach a co z moim pytaniem bezpieczny czy nie bo mogę za flaszkę go mieć tylko żeby mi łba coś nie urwało:-)
SYLSTER Napisano 7 Styczeń 2013 Napisano 7 Styczeń 2013 A ja mam pytanie ,patrząc na fotkę tego przedmiotu, w zapalniku nr.2 na rysunku jest jakiś drucik z kółeczkiem albo coś wtym stylu,co to jest i do czego służy?
HASAG40 Napisano 7 Styczeń 2013 Napisano 7 Styczeń 2013 sylster to zapewne zabezpieczenie żeby ci zapalnik sie nie wcisnął i łba nie urwało zapewne przed odpaleniem wyciągało sie zawleczkę ale to tylko moje domysły ponieważ specem nie jestem
simon07 Napisano 7 Lipiec 2005 Autor Napisano 7 Lipiec 2005 big thx - ciekawa sprawa, a tak na marginesie - ile warto za niego dać?simonez
Voucur Napisano 8 Styczeń 2013 Napisano 8 Styczeń 2013 pany wy tutaj pitolicie o cenach a co z moim pytaniem bezpieczny czy nie"Nikt z nas go na oczy nie widział, to skąd to mamy wiedzieć? Jeśli posiada materiał pędny to owszem, niebezpieczny.
imperorr Napisano 8 Lipiec 2005 Napisano 8 Lipiec 2005 Panzerschreck znajomy znajomego wymienil na 600zl ale to bylo juz dawno, ze 3 lata temu.
kamil99karpik Napisano 9 Luty 2014 Napisano 9 Luty 2014 Chłopaki mam pytanie, czy pocisk ze zdjęcia kolegi Einherjera jest bezpieczny? Bo wyszedł mi taki sam.... zostawiłem w ziemi i nie wiem czy mogę wziąć....
simon07 Napisano 7 Lipiec 2005 Autor Napisano 7 Lipiec 2005 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56669674czy wiecie od czego te kratki w schrecku są?czy ma ktoś w miarę dokładny schemat schrecka?zaznaczam, że nic nie chcę rozbrajać - po prostu ciekawią mnie te krateczki.pozdro.
wons Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Te kratki były w rurze z materiałem pędnym. Nie mam pojęcia, jakie miały zadanie. Jeżeli mnie nikt nie wyprzedzi, to za jakąś godzinkę dam skan przekroju Schrecka.pozdr. W
MK Napisano 8 Lipiec 2005 Napisano 8 Lipiec 2005 za 600 to ma gość od kilku miesięcy Panzerschrecka całego na giełdzie i nie może mu pójść, pocisk do niego chyba 150 kosztował ale nie dam łba uciąć.
wino1939 Napisano 9 Luty 2014 Napisano 9 Luty 2014 To jest tylko czepiec z wkładką kumulacyjną- bezpieczne na 100%PZdr
Grzesio Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Są to tzw. ruszty, umieszczone z przodu i z tyłu komory spalania silnika na paliwo stałe zapobiegały przemieszczaniu się lasek prochowych.PzdrGrzesiu
HASAG40 Napisano 7 Styczeń 2013 Napisano 7 Styczeń 2013 witamkoledzy mam do was takie pytanie nietypowe ale dla własnej ciekawości chciałbym zapytać czy taki pocisk który nie posiada zapalnika uderzeniowego jest bezpieczny czy sa tam jeszcze jakieś ładunki niebezpieczne które mogą się zdetonować oczywiście ładunku kumulacyjnego też nie ma ale pytam ponieważ będąc niedawno w okolicach Elbląga po rozmowie z tubylcem facet przywiózł mi do pokazania pocisk właśnie do paznzerschrecka twierdząc że jest pusty oczywiście nie było zapalnika z przodu oraz ładunku kumulacyjnego ale czytając opis czytam jeszcze o pobudzaczach?materiałach pędnych?zapłonnikach elektrycznych itd.czy są to jakoś bardzo niebezpieczne elementy?
kamil99karpik Napisano 9 Luty 2014 Napisano 9 Luty 2014 Wielkie dzięki. W moim jest jeszcze zapalnik ale z przodu ma dziurę na 1,5cm. Chyba zdetonowany co?
Kiler Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Grzesiu widzac ten rysunek w 3D osmiele sie zapytac, czy pracujesz nad jaks publikacja (ksiazka) o amunicji wielkokalibrowej(działa armaty itd.)?
Einherjer Napisano 7 Styczeń 2013 Napisano 7 Styczeń 2013 Ja też się podepnę.Czy to ustrojstwo ze zdjęcia to będzie coś związanego z panzerschreckiem?Dł ok 21cmŚr ok 8cm
wons Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 1-czepiec balistyczny,2-zapalnik uderzeniowy,3-rurka lącząca zapalnik z pobudzaczem4-pobudzacz5-ładunek kumulacyjny6-wkładka kumulacyjna7-stalowa osłona8-ładunek zapłonowy prochu czarnego9-ruszt przedni,10-materiał pędny 11 ruszt tylni -to te kratki12zapłonnik elektryczny,13-dysza wylotowa14-statecznik z pierścieniem
Pytanie
simon07
czy wiecie od czego te kratki w schrecku są?
czy ma ktoś w miarę dokładny schemat schrecka?
zaznaczam, że nic nie chcę rozbrajać - po prostu ciekawią mnie te krateczki.
pozdro.
29 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.