viras Napisano 11 Luty 2011 Napisano 11 Luty 2011 Odświeżam temat, bo ciekawy. Jednocześnie mam pytanie jak wyglądał haczyk spinający nożyce saperskie?
links76 Napisano 30 Marzec 2011 Napisano 30 Marzec 2011 Mam pytanie do osób posiadających, lub wykonujących pokrowce na nożyce saperskie o dokładne wymiary i sposób wykonania rzeczonego pokrowca. Chyba że ktoś jest w stanie takowy wykonać.
stock84 Napisano 5 Sierpień 2011 Napisano 5 Sierpień 2011 Trafił mi się pokrowiec.Na pasku ładnie sygnowany:A.CH.35Warszawai orzełek na języku paska.Ktoś pomoże w rozszyfrowaniu wytwórcy?Pozdrawiam
stock84 Napisano 5 Sierpień 2011 Napisano 5 Sierpień 2011 No czemu nie:)Wymiary nie są dokładne, bo pokrowiec delikatnie zdeformowany poprzez użytkowanie.Zaraz dodam jeszcze wymiary na rewersie.Jak coś to pisać.Pzdr
makul Napisano 30 Październik 2011 Napisano 30 Październik 2011 Potrzebuję informacji/pomocy w pewnej kwestii. Na przednim pancerzu TKSa znajduje się łom (lub drąg stalowy jak w tym obrazku: https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum19/s1_copy.jpg ) Czy ten łom miał jakieś sygnowanie czy zasadniczo występował bez sygnowania? Poza tym czy taki łom miał jakąś określoną budowę (chodzi mi o jego końce - czy jeden był ostrosłupem a drugi rozklepanym wachlarzem?) czy miały różne zakończenia? Jakich był wymiarów? Dodatkowo - czy łom z tankietki był łomem występującym w sprzęcie saperskim czy może saperzy mieli inne np. pod względem końców, grubości lub długości? pozdr,makul
Gebhardt Napisano 31 Październik 2011 Napisano 31 Październik 2011 Takiego czegos w saperskim wyposazeniu nie bylo raczej (w kazdym razie nie bylo w standartowych zestawach). Sadze ze wynalazek na zdjeciu sluzy do napinania gasienic ergo nalezy parametrow szukac w opisach sprzetu pomocniczego do czolgu TK raczej niz w sprzecie sapeskim. Jezeli bredze to ma pewno ktos mnie zaraz sprosta.
makul Napisano 31 Październik 2011 Napisano 31 Październik 2011 A jak ma się to do instrukcji (tylko że tam nie jest napisane że to saperska) Koleje normalnotorowe", cz. II Roboty ziemne" z 1938 r. zamieszczonej około połowy wątku przez kolegę Sadyka? W instrukcji tej występuje drąg stalowy.Jeśli był wśród narzędzi saperskich to gdzie się znajdował podczas transportu? Jakie formacje mogły go posiadać?Bo tak na chłopski rozum to coś w rodzaju łomu powinno być w sprzęcie saperskim. Kolejna kwestia nad którą się zastanawiam to - jak taki łom powinien wyglądać (długość, średnica, końce)?Natomiast przy tankietce - może faktycznie byłby od naciągania gąsienic. Będę w czwartek w MWP to popatrzę jeszcze.makul
Gebhardt Napisano 31 Październik 2011 Napisano 31 Październik 2011 Lomow nie znalazlem w wyposazeniu baonow saperow (nie jest wykluczone ze kryja sie w jakims zestawie ale nie bardzo widze gdzie). Za to lomow do robot ziemnych - i to az 60 - mialy na wyposazeniu kompanie saperskie mostow kolejowych co zapewne jak najbardziej sie ma do powyzszej instrukcji :).
bodziu000000 Napisano 23 Styczeń 2012 Napisano 23 Styczeń 2012 dwie kolejne fotki polskich saperów przy parcy
bodziu000000 Napisano 25 Styczeń 2012 Napisano 25 Styczeń 2012 kolejna fotka saperow, chociaż znacznie wcześniejsza niż 1939r :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.