Skocz do zawartości

Szeregowiec Ryan

stedke

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pamiętam jak byłem na premierze w kinie. Siedziałem w pierwszym rzędzie z paczką chipsów. Zdąrzyłem obtrącić kilka i zaczął się desant na plaży... przez kolejne kilkanaście minut nie zjadłem żadnego a te które miałem w ustach były tam nie połknięte przez całą scenę bo siedziałem z rozwartą japą i wybałuszonymi oczami... Niesamowite wrażenie. Może nowa utsawa o kinematografii i mające za nią iść fundusze od nadawców z wpływów z reklam doprowadzą do tego, że powstanie nasza rodzima produkcja tak realistyczna jak Szeregowiec..." np. o Powstaniu Warszawskim. Amerykanie potrafią ze swojej stosukowo małej ofiary ludzkiej w IIws zrobić takie widowisko, a u nas... Chyba czas żeby i nasi Bohaterowie z czasów wojny mieli godną pamiątkę tamtych dni...
Napisano
Film świetny, kapitalne zdjęcia. Ale Koledzy , praca pirotechników na planie to prawdziwy pokaz umiejętności w najlepszym wykonaniu.
Napisano
rav79 masz racje i nasza wersja by mogla powstac tak jak mowisz np o PW.ale powiedzmy szczerze polacy nie umieja robic dobrych filmow i nie maja tez na to kasy.co zreszta widac w ostatnich superprodukcjach".
pozdrawiam
Napisano
a przy okazji pirotechników - ciekawe, że używano mniej matriałów wybuchowych. Zamiast tego użyto piachu i ziemi wydmuchiwanej spręźonym powietrzem. Dzięki temu można było to robić tuż obok aktorów (mniejsza siła, większa kontrola)
Napisano

Taa.... sceny batalistyczne w nowych filmach robią niesamowite wrażenie. Nie tylko filmy o IIwś. typu : Szeregowiec Ryan", Pearl Harbor", Kompania braci" ale także sceny ze starszych wieków" typu Gladiator" początkowa bitwa z Germanami, czy zdobywanie zamków Francji w Joannie d'Arc", czy Troja". Można by zahaczyć o Matrixa" itp. Efekty specjalne. Zawsze to jest kwestia nakładów i techniki nie tylko pirotechnicznej ale i komputerowej, sprawa dobrego scenariusza (nagięcie prawdy historycznej w wydaniu amerykańskim - kto wykradł Niemcom Enigmę i rozszyfrował jej kod? - no kto? , itp. itd.) Ale jak mawiał nasz sławny rysownik droga do sukcesu filmu to > patrz rysunek :)

Zapytam z innej beczki kto płaci abonamnt rtv? :)

pzdr woyta

• 1 year later...
Napisano
Witam.SSman mówi poprostu żeby poprosty żeby nic nie mówił i był cicho myslę że ta scena walki wrecz przejdzie do histori kina jako klasyka. Pozdrawiam.
Napisano
dzieki za info. Faktycznie scena mrożąca krew w żyłach. A tak na marginesie to mnie zdziwiło nieco to, że amerykanie zdecydowali się pokazać taką scenę rodem z niemieckich filmów propagandowych
pzdr
  • 3 months later...
Napisano
Pociski są do lekkiego moździerza 60 mm. Zapalnik odbezpiecza się w momencie wystrzału, czyli silnego ujemnego przyspieszenia - imituje to uderzenie lotkami w ziemię. Prawdopodobnie to już wystarczyło, aby bezwładnik odbezpieczył zapalnik. Potem granat pod działaniem sił aerodynamicznych w ostatniej fazie lotu ustawia się zapalnikiem do dołu i po uderzeniu wybucha. Nie próbowałem tej metody, ale na logikę - to jest możliwe.
Pozdrawiam - Szarubek

PS Film rzeczywiście oddaje realizm walki.
Napisano
szeregowiec Ryan" wyznaczył nową ere w pokazywaniu wojny na ekranie ( dopracowanie batalistyki). Początek (lądowanie) szczególnie, ale pożniej robi sie za dużo amerykanskiego patosu - średnio na 10 padających Niemców przypada jeden amerykanin. Wolę cienką czerwoną linię" Terencea Mallicka.
  • 2 weeks later...
  • 4 months later...
Napisano
kolejny kanał przypomniał ten film i tym razem starałem sie być bardziej krytyczny. O ile faktycznie początkowe sceny są fenomenalne to do końcowych scen tych rozgrywanych w miasteczku można mieć co najmniej kilka zasadniczych uwag:
1.żaden z niemieckich czołgów nie uzywa karabinów maszynowych tak jakby były zepsute.
2. amerykanie napierw przygotowują się do obrony natepnie dobre kilka minut siedzą i słuchaja Edith Piaf a póxniej gdy słyszą odgłos czołgów nagle rzucają sie po amunicję, sypia ścieżki z prochi i wogóle panuje chaos. to po co siedzieli jak jeszcze wszystkiego nie zrobili?
3.gniazdo snajpera na wieży-zreszta najbardziej sztampowe miejsce dla snajperow w filmach jest likwidowane przez niemcow po dobrych kilkudziesieciu minutach walki.
4.Dowódca tygrysa dowodzi nim wysuniety ponad pancerz co jest idiotyzmem przy walkach w miescie-wogole wprowadzanie tygrysow do miasta jest chyba slabym pomyslem
5. przed slynna scena z wbijaniem bagnetu obaj amerykanie stwierdzaja ze nie maja juz amunicji a pozniej jeden z nich wali seriami do sciany
itd...
a wogole to niemcy jak w klosie sa przedstawieni jako bezladna banda padajaca jak muchy i nie potrafiaca sie kryc za murem
no to na tyle
ale film ogolnie super
Napisano
Ja przy tej odsłonie zwróciłem uwagę na dziwne zjawisko w tym filmie - a mianowicie biały pył który wydobywa się z trafionego ciała. Wygląda to jakby trafiono wapienną scianę, albo jakiś talk. Każda trafiona postać się tak kurzy". Trochę to dziwnie wygląda ...
Napisano
Ten film ogladam zawsze z wielkim sentymentem, gdyz tez bylem na jego premierze i wmurowal mnie w fotel:) ...niewatpliwie byl to poczatek kina wojennego ,,Nowej Ery''. jednka mam takie same zastrzezenia jak kolega Proteus. I ten ,,niemiecki,, tych ,,Niemcow,, cos taki za slabo ,,niemiecki,, :)
Napisano
Wikipedia dużo powiem ;]

Gdy niemiecki żołnierz sztyletuje Mellisha mówi: "Gib' auf, du hast keine Chance! Lass' uns ein Ende machen es ist so viel leichter fur dich!, co oznacza: "Poddaj się, nie masz najmniejszych szans! Zakończmy to tutaj, tak będzie dla ciebie łatwiej! Słowa te zostały wypowiedziane z austriackim akcentem."

Przeczytajcie na dole strony, ciekawe rzeczy na które nie zwróciłem uwagi a film oglądałem kilka razy

http://pl.wikipedia.org/wiki/Szeregowiec_Ryan
  • 1 month later...
Napisano
Zwrócicie uwagę na scenę kiedy Niemiec zakłuwający tego szeregowca w pokoju i sliniąc się ..mówi do niego ....spod panterki sterczą mu piękne pagony szeregowca SS następnie w momencie kiedy zostaje rostrzelany przez kaprala w scenie końcowej ma już oznaczenia WH....cudowna metamorfoza czy zwykła fuszera ....(sprawdzcie bo warto bo raczej się nie mylę)...poza tym film OK.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie