Skocz do zawartości

Pomnik AK z oryginalną bronią

Kazik.S

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś widział pomnik Armii Krajowej w Licheniu?. Z katrabinów Mausera odchodzi farba i na kolbach widać drewno. Chyba jakiś artysta" wkomponował w przedstawione tam postacie prawdziwą broń. Są tam MP 40 (8 sztuk,)oraz podobne ilosci P 38 i Mauserów.
Napisano
Witam
Kazik troche namieszałeś,karabiny były oksydowane ,a nie malowane więc już powątpiewam w ich autentyczność,piszesz że kolby są drewniane,wszystkie były drewniane ,wliczając sklejki a i chyba o ile pamiętam były bakelitowe,więc raczej są to sprzety" ar-deko, nie wiem nie widziałem tego pomnika, ale tak przypuszczam.
Pozatym piszesz że są tam MP40 i P-38, długo by tam nie poleżały :), zbyt chodliwy towar.
Chociaż z tego co pamietam widziałem bodajże CKM-a wmurowanego w ściane w kościele na Czerniakowie w Warszawie,koledzy ze Stolicy powinni wiedzieć wiecej w tym temacie
Pozdrawiam Gudek
Napisano
Artykuły w gazecie : Bezczelna kradzież w Licheniu"
Broń na pomniku zastąpiona patykami i struganymi deskami"
Palnik i Eksploracja" oraz opinia rzeczika policji ze bron skradziona z pomnika moze byc uzyta przez zorganizowane grupy przestępsze oraz Osame Bin Ladena
Napisano
Palnik i Eksploracja" oraz opinia rzeczika policji ze bron skradziona z pomnika moze byc uzyta przez zorganizowane grupy przestępsze oraz Osame Bin Ladena

juz mi sie podoba ten artykul heheheh;))))
Napisano
Pomnik jest dość ciekawie zrobiony, gdyż na cokole stoją postacie powstańców (zrobione z jakiejś masy) częściowo są ubrane, wydaje się, w oryginalne mundury - czymś zaimpregnowane. Broń wydaje mi się, że jest oryginalna, gdyż trudno sobie wyobrazić, żeby artysta rzeźbił numery na komorach Mauserów!. Całość jest czymś zaimpregnowana i to własnie ten impregnat miejscami schodzi. Jeżeli mi się uda, to na początku przyszłego tygodniw wrzucę fotkę.
Napisano
a teraz pytanie techniczne:D
-czy lufy sa zaspawane
-czy komory sa powiercone
-czy stal moze byc rozchartowana
no musze wiedziec czy sie oplaca jechac do tego lichenia bo mam 300km od domu:P
hehehe
pozdrawiam
Napisano
Jeśli są prawdziwe, to Kazik zrobiłeś największą głupotę jaką mogłeś. Założe się, że znikną w ciągu 2 miesięcy.
Napisano
Apage!
Tak się składa, że przez najbliższe 2 miechy nie będę mógł tego obejrzeć, tak że póki co to: RĘCE PRECZ!
Napisano
uważajcie -oszolomy katolickie próbuja was tylko ściągnąc do Lichenia reszta nie jest istotna -najważniejsze abyscie dali na ofiarę-zaprawdę powiadam wam
Napisano
Lokomotywa" wyluzuj się... Jak chcesz czymś błysnąć to najpierw się zastanów nieco dłużej zanim coś idiotycznego napiszesz.
Napisano
Witam. No Lokomotywa doigrałeś się teraz prawicowa partyzantka cię wykoleji jak amen w pacieżu. Pozdrawiam.
Napisano
Ale jedno trzeba przyznać - Licheń to istne mauzoleum kiczu religijnego, chodzi mi o stronę estetyczno-artystyczną (wysadzane szkiełkami groty, złocone aluminium, cudowne kamienie ze śladami stópek itp.) i pielgrzymkowy kombinat do wyciskania pieniędzy od odwiedzających. A najbardziej podobały mi sie wszechobecne tabliczki ostrzegajace przed złodziejami kieszonkowymi:-) Nie chcę urazić niczyich uczuć religijnych, po prostu opisuję moje odczucia estetyczne z tego miejsca.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie