Kazik.S Napisano 11 Maj 2005 Autor Napisano 11 Maj 2005 Czy ktoś widział pomnik Armii Krajowej w Licheniu?. Z katrabinów Mausera odchodzi farba i na kolbach widać drewno. Chyba jakiś artysta" wkomponował w przedstawione tam postacie prawdziwą broń. Są tam MP 40 (8 sztuk,)oraz podobne ilosci P 38 i Mauserów.
rav79 Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 O kurka wodna!!! Jadę do Lichenia w weekend :):):)Może się pomodlę przy okazji...
gudek82 Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 Witam Kazik troche namieszałeś,karabiny były oksydowane ,a nie malowane więc już powątpiewam w ich autentyczność,piszesz że kolby są drewniane,wszystkie były drewniane ,wliczając sklejki a i chyba o ile pamiętam były bakelitowe,więc raczej są to sprzety" ar-deko, nie wiem nie widziałem tego pomnika, ale tak przypuszczam.Pozatym piszesz że są tam MP40 i P-38, długo by tam nie poleżały :), zbyt chodliwy towar.Chociaż z tego co pamietam widziałem bodajże CKM-a wmurowanego w ściane w kościele na Czerniakowie w Warszawie,koledzy ze Stolicy powinni wiedzieć wiecej w tym temaciePozdrawiam Gudek
Kiler Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 gudek82, Kazikowi S. chyba o to chodzi, ze na oksydowana bron polozono farbe.
ubenfurer Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 Trzeba było nie pisać o tym pomniku bo pewno długo tam nie postoi :)
herrmateuss Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 Artykuły w gazecie : Bezczelna kradzież w Licheniu"Broń na pomniku zastąpiona patykami i struganymi deskami"Palnik i Eksploracja" oraz opinia rzeczika policji ze bron skradziona z pomnika moze byc uzyta przez zorganizowane grupy przestępsze oraz Osame Bin Ladena
stedke Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 Palnik i Eksploracja" oraz opinia rzeczika policji ze bron skradziona z pomnika moze byc uzyta przez zorganizowane grupy przestępsze oraz Osame Bin Ladenajuz mi sie podoba ten artykul heheheh;))))
obert8 Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 albo taki tytul Uzbrojone bojowki odkrywcow wychodza z lasu ze sprzetem skradzonym w licheniu
Kazik.S Napisano 12 Maj 2005 Autor Napisano 12 Maj 2005 Pomnik jest dość ciekawie zrobiony, gdyż na cokole stoją postacie powstańców (zrobione z jakiejś masy) częściowo są ubrane, wydaje się, w oryginalne mundury - czymś zaimpregnowane. Broń wydaje mi się, że jest oryginalna, gdyż trudno sobie wyobrazić, żeby artysta rzeźbił numery na komorach Mauserów!. Całość jest czymś zaimpregnowana i to własnie ten impregnat miejscami schodzi. Jeżeli mi się uda, to na początku przyszłego tygodniw wrzucę fotkę.
stedke Napisano 13 Maj 2005 Napisano 13 Maj 2005 a teraz pytanie techniczne:D -czy lufy sa zaspawane-czy komory sa powiercone-czy stal moze byc rozchartowanano musze wiedziec czy sie oplaca jechac do tego lichenia bo mam 300km od domu:Phehehepozdrawiam
Dziki Napisano 13 Maj 2005 Napisano 13 Maj 2005 Jeśli są prawdziwe, to Kazik zrobiłeś największą głupotę jaką mogłeś. Założe się, że znikną w ciągu 2 miesięcy.
feeder Napisano 13 Maj 2005 Napisano 13 Maj 2005 Apage!Tak się składa, że przez najbliższe 2 miechy nie będę mógł tego obejrzeć, tak że póki co to: RĘCE PRECZ!
werning Napisano 14 Maj 2005 Napisano 14 Maj 2005 A może całość jest wykonana z tej masy? Weź magnesik a wszystko się wyjaśni.
gomp Napisano 14 Maj 2005 Napisano 14 Maj 2005 To ten?http://members.lycos.co.uk/ravq/modules.php?name=News&file=article&sid=111
Lokomotywa Napisano 18 Maj 2005 Napisano 18 Maj 2005 uważajcie -oszolomy katolickie próbuja was tylko ściągnąc do Lichenia reszta nie jest istotna -najważniejsze abyscie dali na ofiarę-zaprawdę powiadam wam
stedke Napisano 18 Maj 2005 Napisano 18 Maj 2005 Lokomotywa prawda!!!:))))wodka ci sie nalerzy:))))666
LeonZ Napisano 19 Maj 2005 Napisano 19 Maj 2005 Lokomotywa" wyluzuj się... Jak chcesz czymś błysnąć to najpierw się zastanów nieco dłużej zanim coś idiotycznego napiszesz.
Rso Napisano 19 Maj 2005 Napisano 19 Maj 2005 Witam. No Lokomotywa doigrałeś się teraz prawicowa partyzantka cię wykoleji jak amen w pacieżu. Pozdrawiam.
danieloff Napisano 19 Maj 2005 Napisano 19 Maj 2005 Ale jedno trzeba przyznać - Licheń to istne mauzoleum kiczu religijnego, chodzi mi o stronę estetyczno-artystyczną (wysadzane szkiełkami groty, złocone aluminium, cudowne kamienie ze śladami stópek itp.) i pielgrzymkowy kombinat do wyciskania pieniędzy od odwiedzających. A najbardziej podobały mi sie wszechobecne tabliczki ostrzegajace przed złodziejami kieszonkowymi:-) Nie chcę urazić niczyich uczuć religijnych, po prostu opisuję moje odczucia estetyczne z tego miejsca.
Lokomotywa Napisano 19 Maj 2005 Napisano 19 Maj 2005 ten obiekt pasowałby w Burkina Fasso czy w innej republice bananowej a nie w kraju europejskim
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.