zelig Napisano 20 Kwiecień 2005 Napisano 20 Kwiecień 2005 No mój Boże, ale dlaczego na litość Boską na Boga użytkownik Pajęczy tak od razu przekrzywia dyskusję w stronę Onetu, który zna tak świetnie zapewne... PRZECIEŻ nikt tutaj Papieżowi-Niemcowi źle nie życzy! - ot tak sobie tylko ciepło dowcipkujemy..Poza tem myślę, że nowy Papież, będąc kumplem Jana Pawła, musi się biegle posługiwać narzędziem jakim jest poczucie humoru i gdyby tu do nas wpadł, to z pewnością pośmiałby się razem z nami...Poczucie humoru - jak wieść gminna niesie - jest oznaką inteligencji.Proponuje, żeby użytkownik Pajęczy wziął sobie tę mądrość pod rozwagę, hej!(das ament)
whatfor Napisano 20 Kwiecień 2005 Napisano 20 Kwiecień 2005 Zelig, uważaj! Jak podpadniesz Czerwonym Beretom" to już po Tobie :) To jedna z lepiej wyszkolonych formacji!
Rso Napisano 20 Kwiecień 2005 Napisano 20 Kwiecień 2005 Witam. A ja jak słysze wogle jakieś niusy z tego świętego miasta to się wzruszam jak stary sięnik. Niedługo w tym kraju nad Wisłą zabraknie wazeliny. Pozdrawiam.
bolas Napisano 20 Kwiecień 2005 Napisano 20 Kwiecień 2005 nie no sprawa jasna jak słońce :D Papiezem został ten co juz od dzieciaka nosił pas z klamrą GOTT MIT UNS :)))))))))))Wrzucam marynare i ide na procesje ...! Moze trafie kiedys do Valhalli huehue ;)
danieloff Napisano 21 Kwiecień 2005 Napisano 21 Kwiecień 2005 Jeżeli nosił klamrę, to raczej z napisem Blut und Ehre", ew. z runem DJ:-)
cortez Napisano 21 Kwiecień 2005 Napisano 21 Kwiecień 2005 No i następne 5 wieków kk wstecz...A swoją drogą Opus Dei wiedziało 27 lat temu na kogo stawiać........
BLITZ Napisano 21 Kwiecień 2005 Napisano 21 Kwiecień 2005 Po pierwsze panuje zasada że nie wchodzi się do cudzego zakonu ze swoją regułą, więc jak ktoś jest daleki od wiary to niech nie krytykuje konserwatzmu Ratzingera. Po drugie osobiście uważam, że to wspaniale że syn niemieckiej ziemi został Papieżem, następcą Boga na ziemi, może spowoduje to zmianę na lepsze stosunku do Niemców, szczególnie u Polaków. Po trzecie jak w ogóle można kwestionować wybór Papieża, jak jesteście takimi wielkimi katolikami to macie mu być bezwzględnie posłuszni.
dream28 Napisano 21 Kwiecień 2005 Napisano 21 Kwiecień 2005 wiekszość rzeczy jest śmieszna...tylko trzeba się umieć z tego śmiać odpowiednio. a jak ktoś nie potrafi i zaraz się obraża to jest dla mnie ( każdy sobie wpisze odp. słowo).Papież też człowiek...Nie zgadzam się jednak z tym co mówią o nim, że jest niesmiały. On tam kręcił młynem już dawno i by nie został Papą będąc nieśmiałym. Nie jestem do niego przekonany i mam na szczęście do tego prawo.Wiecie jak mówili zawsze w Archiwum X... Trust no 1.
Woluś Napisano 21 Kwiecień 2005 Napisano 21 Kwiecień 2005 Z ostanich wiadomośc wynika że Niemcy bardzo ostroznie podeszli do swojego rodaka. Jednym ze skutków wyboru papieza będzie na pewno więcej programów na temat Hitlerjugend, i całej II W. ś. Możemy również szukać pamiątek po papieżu z lat jego młodości. P.S. Cortes czemu sądzisz że Opus Dei ma tak silne wpływy?
VanWorden Napisano 21 Kwiecień 2005 Napisano 21 Kwiecień 2005 Co do Opus Dei etc., to pozwolę sobie przytoczyć pewien wątek dyskusji który toczy sie gdzieś tam w sieci (kto ciekawy niech sam szuka) a mianowicie ktoś napisał tak:Re: Nowy Papież - stara polityka..Czy teraz możliwe są te ruchy na scenie politycznej świata o których od lat trąbią zwolennicy konspiracyjnej teorii dziejów? Czy grozi nam powstanie odrodzonego Imperium Rzymskiego Narodu Niemieckiego (jasne że pod inną nazwą)które przy wsparciu USA zdominuje Europę i spróbuje zmierzyć się z Islamem o supremację w świecie? Czy to możliwe że istnieje grupa ludzi którzy pragną konfliktu Chrześcijaństwa z innymi religiami i ostatecznej dominacji wartości chrześcijańskich" (czyt. zachodnich) na całym globie? Czy tacy ludzie nie cofną się przed niczym by usprawiedliwić swoją agresję wobec innych? Czy właśnie tak bezpośrednio mamy odczytywać słowa Ratzingera o inwazji barbarzyńców" i ajwiększym zagrożeniu jakim jest relatywizm"? To moze straszna wizja ale proponuje bacznie śledzić przyszłe wydarzenia..2005-04-21 14:30:14, BarbapapaNo, mocne teorie (albo słabe jak kto woli) i pewnie nie zaszkodzi trzymać ręki na tym germańskim pulsie:) W końcu gość ma 79 lat więc skoro nawet Breżniewa nie dało się tak długo reanimować...Pozdrawiam i życzę lepszych czasów!VW
pająk Napisano 21 Kwiecień 2005 Napisano 21 Kwiecień 2005 Hm, jakby kogoś interesowało, to obecny papież jest znany głównie jako wybitny intelektualista i filozof. Może ktoś czytał np. Sól ziemi" jego autorstwa? Naprawdę rzecz wysokiej klasy. Myślę, że choćby w świetle poglądów wyrażonych w tej książce wszelkie pomysły jak Imperium Narodu Niemieckiego" czy podobne spekulacje to kompletny idiotyzm. W ogóle to cytowany arbapapa" z chrześcijaństwa nic nie kuma i rozsiewa teorie w stylu Henryka Pająka - tylko że ten akurat całe zło przypisuje Żydom. Ale spiskowa teoria dziejów może zmieniać bohaterów w zależności od potrzeb.Mała dygresja: nie każdy musi papieża lubić, ale niektóre komentarze i domysły naszych edaktorów" z prasy i telewizji to mi przypominają Radio Erewań, które podało, że w Moskwie rozdawali samochody. Po sprawdzeniu wiadomości okazało się, że nie w Moskwie, a w Leningradzie, nie samochody a rowery i nie rozdawali a kradli.Hm, jest północ, a ja zamiast skręcać obudowę do nowego wykrywacza biorę udział w dyskusji religijnej na forum militarnym. Wot żyzń...
BLITZ Napisano 21 Kwiecień 2005 Napisano 21 Kwiecień 2005 Do VanWordena, a co chcesz może żeby na całym świecie zapanował islam ? A w czym ta cywilizacja zachodu" jest według ciebie taka zła ? Oczywiście ma ona swoje ogromne minusy, ale na pewno chrześcijaństwo jest lepsze niż barbarzyński islam. Cywilizacje nie są równe, jedne stoją wyżej w rozwoju inne niżej i nie można pozwolić żeby te gorzej rozwinięte dyktowaly warunki tym górnej półki.
VanWorden Napisano 21 Kwiecień 2005 Napisano 21 Kwiecień 2005 Drobne sprostowanie: to forum towarzyskie a nie militarne".. Idiotyzm czy nie idiotyzm, to właśnie ten wybitny filozof" mówi otwarcie o inwazji barbarzyńców przed którymi należy bronic zachodnią cywilizację.. Tylko mi tu nie mów że to zdania wyrwane z kontekstu bo sam Ratzinger by Cię poprawił jako że widać że facet wcale się swoich pogladów nie wstydzi.. Czy to zbieg okoliczności że takie poglądy są żbieżne z poglądami Bushystów" i innych fundamentalnych zwolenników wyższości cywilizacji chrześcijańskiej"? Pożyjemy, zobaczymy ale odpowiadając Twoim językiem to ktoś już kiedyś mówił o inwazji barbarzyńców do świętej Europy" tyle że okazało się że to nie inwazja a wyzwolenie i nie barbarzyńcy a nasi bracia (z którymi zresztą za dwa tygodnie nasz prezydent stanie dumnie ramię w ramię na trybunie honorowej).. Wtedy takie gadanie źle się dla gadających skończyło jak to zwykle kończą się ksenofobiczne brednie głoszone przez niektórych wybitnych intelektualistów"..PozdrawiamVW
VanWorden Napisano 21 Kwiecień 2005 Napisano 21 Kwiecień 2005 PS. Widzę że kolega Blitz już czytał dzieła nowego Papy? Powinszować i nawet bym osobiście chciał ale obawiam się że na tak wysoką półkę to ja po prostu nie sięgnę:))
Maćko Napisano 21 Kwiecień 2005 Napisano 21 Kwiecień 2005 Widze ze problemy macie ,,z wyzszej polki''...caly temat nazwalbym zasmiecaniem forum MILITARNEGO!!! Dajcie sobie spokoj...nikt nikogo i tak nie przekrzyczy...kazdy za was jest NAJmadrzejszy-Pamietajcie :).To moze ktos wrzuci fanta na identyfikacje ???. POZDRAWIAM i Rozwagi Panowie..
VanWorden Napisano 22 Kwiecień 2005 Napisano 22 Kwiecień 2005 Maćko - wyluzuj stary bo po to jest forum TOWARZYSKIE żeby sobie pogadać a to nie oznacza że we wszystkim trzeba się zgadzać.. Jest tu na serio tyyyyle różnych miejsc dla militarystów że nie powinieneś narzekać a jak Ci się nie podoba wątek to go po prostu nie czytaj..PozdrawiamVW
pająk Napisano 22 Kwiecień 2005 Napisano 22 Kwiecień 2005 VanWorden,swój obraz Ratzingera budujesz na gazetowych informacjach jednocześnie ignorując cały dotychczasowy dorobek tego człowieka, a jest on niemały. I mówi o nim znacznie więcej niż można znaleźć w sieci. Jasne, że nie we wszystkim musimy się zgadzać ale trochę obiektywizmu by nie zaszkodziło. I mniej niepotrzebnych emocji.Myślę, że konstruktywna krytyka zawsze ma sens, ale brednie antyklerykałów, którzy krytykują Kościół dla zasady nie są najlepszym źródłem do wyciągania własnych wniosków.Pozdrawiam i nie będę więcej odbijał piłeczki.
danieloff Napisano 22 Kwiecień 2005 Napisano 22 Kwiecień 2005 Wyraźnie widać, jak płytkie było uwielbienie Polaków dla instytucji Papieża - jak nie asz", to od razu psy na nim wieszać. Większość polskich katolików wyznaje kremówkowo-odpustowy kult Jana Pawła II, bez znajomosci jego nauki czy filozofii. Trudno więc oczekiwać obiektywizmu i zrównoważenia w podejsciu do nowego Papieża. Za kilka miesięcy emocje przeminą (tak,tak,nawet tak olbrzymia amplituda emocji po smierci Jana Pawła juz opadła) i mało kogo będzie obchodzić Benedykt XVI. A tymczasem mam nadzieję, ze ten niewątpliwie pracowity i wartościowy człowiek z niemiecką precyzją pokieruje kościołem po przejeciu obowiązków po swoim niedawnym przełożonym. Nikt tak jak On nie był do tego przygotowany.
VanWorden Napisano 22 Kwiecień 2005 Napisano 22 Kwiecień 2005 Hmmm... Czemu tu tak jest że jak się zacznie już jakaś dyskusja to wszyscy się od razu wycofują? Przecież po to te forumy" są stworzone żeby sobie gadać ile dusza zapragnie na tematy które nas nurtują.. Pająk, ja nie wiem z jakich to negatywnych opinii gazetowych miałbym korzystać bo tu wszędzie tylko pianie i sikanie w majtki ku chwale noewgo papy w rodzaju tego fircyka Kraśko, Pospieszalskiego & co..To co tu poniektórzy głoszą na tym forum to wypisz wymaluj frazesy z telewizora.. Moje wypociny biorą się z obserwacji i znajomości historii a czy są trafne czy nie to czas tylko pokaże.. Swoja drogą to forum może nie jest militarne ale powoli robi się klerykalne:)Pozdrawiam wszystkich anty-papistów!VW
BLITZ Napisano 22 Kwiecień 2005 Napisano 22 Kwiecień 2005 Do VanWordena, nie obraź się ale Ty masz... lewicowe poglądy.
danieloff Napisano 22 Kwiecień 2005 Napisano 22 Kwiecień 2005 Ja też mam lewicowe poglądy - i co z tego?
pająk Napisano 22 Kwiecień 2005 Napisano 22 Kwiecień 2005 Hmmm... skoro zostałem wywołany do odpowiedzi: nie wycofuję się, tylko ta dyskusja przeradza się w polityczno-religijną przepychankę, co mi nie odpowiada. I uwierz, że daleko mi do klerykalizmu. Na równi szanuję papieża jak i Dalajlamę XIV - obydwu uważam go za wartościowych ludzi. Także równie chętnie czytam Stinissena jak i Nietzschego i obydwu (oraz kilku innych) cenię wysoko, bo całe szczęście inteligencja nie zależy od światopoglądu.A poza tym... na stole leży niedokończony ALL-1, weekend zaczyna się za chwilę, pewną miejscówkę ma nagraną, a ja zamiast zająć się tematem siedzę na forum. Myślę że do dyskusji powrócimy jak Benedykt XVI trochę porządzi. Pozdrawiam wszystkich niezależnie od poglądów.Darz grunt...
dream28 Napisano 22 Kwiecień 2005 Napisano 22 Kwiecień 2005 dziś słyszałem coś co wyszło z ust (niewiem ilu i jakich - by zaraz nie uogólniać) Niemców:Z dniem wybrania niemieckiego Papieża skończyła się wojna polsko-niemiecka.Słowa godne zastanowienia. pozdrawiam wszystkie strony dyskusji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.