Farago Napisano 23 Marzec 2005 Autor Napisano 23 Marzec 2005 Witam.Jak w temacie czyli napiszcie jaki jest wasz ulubiony film wojenny z tych które zobaczyliście do tej pory.Ten który najbardziej was poruszył,trzymał w napięciu lub zapisał się głęboko w pamięci.Mój typ to ,,Kompania Braci'' chociaż jest to serial... :)P.s.Czekam na wasze tytuły.pozdrawiam
Chrumiś Napisano 23 Marzec 2005 Napisano 23 Marzec 2005 Temat już był, ale jesli jeszcze raz to: Okręt", Stalingrad",Szeregowiec Ryan", Slicznotka z Memphis", Bitwa o Anglie",Kolumbowie",Kanał" i jeszcze kilka by sie znalazlo. Pozdrawiam Chrum
Szefo Napisano 24 Marzec 2005 Napisano 24 Marzec 2005 Szeregowiec Ryan, Wróg u bram, Okręt, Ślicznotka z Memphispozdr
adi72 Napisano 25 Marzec 2005 Napisano 25 Marzec 2005 Witam.Wróg u bram" , Szeregowiec Ryan" , Kompania Braci".Pozdrawiam.
rob Napisano 26 Marzec 2005 Napisano 26 Marzec 2005 sorry, ale Wróg u Bram w moich oczach nie zasługuje nawet na miano filmu przeciętnego. Nie chce mi się przytaczać jakichs konkretnych argumentów ale dla mnie jest to hollywodka papka powstała z polączenia próby stworzenia filmu historycznego, opartego na faktach z próbą idealizacji tych faktów. Dodatkowo artystyczna miernota. Fatalna obsada bohaterów pierwszoplanowych, marna muzyka i przeciętne efekty specjalne. Wątek romansowy został przedstawiony tak jakby autor w ogóle nie domyslał się jak rzeczywistość stalingradzka wyglądała naprawdę. Co prawda ratuje całosć Ed Harris z Perlmanem, ale Amerykanie nieudolnie próbujący klecić rosyjskie zdania to widok nader komiczny. Co mis isę podobało w tym filmie to zdjęcia. Były calkiem niezłe. Całosć mdła i nużąca. Przypomniało mi sie Midway w którym Japończykom dogrywano postsynhrony w jezyku angielskim. Dla mnie to komedia. O wiele lepszy jest ten Vilsmeiera. O realiach militarnych tego filmu nie wypowiadam się bo a mało na ten temat wiem więc zostawiam to innym.Do Ryana temu filmowi daleko. Bardzo daleko.Oceny tego filmu, ilość nagród mówia same za siebie. Lipa i tyle.
sayonara Napisano 26 Marzec 2005 Napisano 26 Marzec 2005 Mówcie, co chcecie. Kierunek Berlin", Jarzębina czerwona", Westerplatte" - to jest to!
whatfor Napisano 27 Marzec 2005 Napisano 27 Marzec 2005 Doskonałym polskim filmem wojennym jest Elegia". Niestety, obraz nie zbyt często gości na srebrnym ekranie :(
bjar_1 Napisano 27 Marzec 2005 Napisano 27 Marzec 2005 To ja może jeszcze :Okręt" , Stalingrad" , Hubal" , Kompania braci".bjar_1
Jadzia Napisano 28 Marzec 2005 Napisano 28 Marzec 2005 Szeregowiec Ryan", Hubal", aginiony batalion" i pewnie kilka jeszcze ale w tej chwili jakoś nic mi do głowy nie przychodzipzdrJadzia
feeder Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 A propos Elegii": ma ją może ktoś na CD lub DVD? Poluję no ten film od lat.
zelig Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 Wojna i pokój" - i piłeczka wędruje na pole Olgierda J.
miro5671 Napisano 30 Marzec 2005 Napisano 30 Marzec 2005 Szeregowiec Ryan,Wróg u bram,Kompania braci,Cienka czerwona linia,Byliśmy Żołnierzami
roobert Napisano 7 Kwiecień 2005 Napisano 7 Kwiecień 2005 W pełni popieram kolegę sayonara - polskie filmy wojenne są naprawdę dobre. Tylko czy można je nabyć na DVD?roobert
Indian Chief Napisano 11 Kwiecień 2005 Napisano 11 Kwiecień 2005 He, he jak tak człowiek się naczyta o tych hamerykańskich produkcjach to może spać spokojnie i nie zaprzątać sobie głowy sprawą wiz dla polaków. Aby film był dobry, nie potrzeba wspaniałych efektów...ważny jest klimat jaki film zapewnia, ciekawy temat...coś co człowieka porusz i sprawia że ponownie sięgniemy kiedys po ten film.Wróg u bram, Kompania braci czy inne tego typu da się obejrzeć ale mnie nie ciągnądo ponownego obejrzenia.Są filmy takie jak Byliśmy żołnierzami, U-5..., Sahara, Złoto dezerterów które wprost odrzucają i nie daje się ich obejrzeć. To filmy które powinno się określać kategortią C.Jednak niezależnie od produkcji, nakładów można stworzyć świetny obraz jak np: W księżycową jasną noc, Hubal, Das Boot które tworzą niepowtarzalny nastrój i są swoistymi wehikułami czasu... To właśnie moje typy+ nieśmiertelny Szeregowiec Ryan, Stalingrad, Kolumbowie, Polskie Drogi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.