artur135 Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 I aby temat wyczerpac, to zdjecie zakupil pan Malmassari;autor zdjecia chyba ten sam, w kazdym razie sprzedajacy byl ten sam ;-)Kamuflaz lokomotywy chyba typowy.
JoncaA Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 No, tos mnie Arturze ucieszyl swoim pojawieniem sie na forum. Warto zostac - bywa ciekawie.W zalaczeniu cos dla patrzaczy - PP Reduta Ordona. Dla Arturowego rysowania to za wiele w tej fotce nie widac, alec zawsze...
sadyk Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 I jak zawsze Adam narozrabial:-) Rzucil Boruta" i masz.... mamy nowych zacnych kolegow. A jak byl Boruta", Odsiecz" i Reduta Ordona", a Krzys chcial tak troche z boku ;-), to ja ze swej strony - troche z boku - Wawel" (wyjazd do Wielkopolski). Arturze moze uda sie cos z tego narysowac?
JoncaA Napisano 15 Październik 2005 Napisano 15 Październik 2005 To miej serce, Sadyku, i wyslij Arturowi przyzwoita rozdzielczosc, tym bardziiej ze calkiem niedawno szukal u mnie zdjec , a tego mu nie wyslalem, bo go diabel ogonem nakryl. (Mnie nie musisz, bo wlasnie sie znalazlo)
Krzysztof115 Napisano 16 Październik 2005 Napisano 16 Październik 2005 Witam wszystkich miłośników polskich pociągów pancernych.Korzystajac z okazji,zwracam się do Pana Pawła Fedorowa o wyjaśnienie zagadek zdjęć z Pańskiej galerii : 06,39 i 78.Co do zdjęcia pociągu pancernego Odsiecz",zamieszczonego przez Pana JoncaA.Istniały równocześnie w 1919 roku 2 pociągi pancerne :Odsiecz I" i Odsiecz II". Do identyfikacji potrzebny jest numer wagonu bojowego. Ze zdjęcia nie mozna go odczytać. Pozdrawiam
Krzysztof115 Napisano 16 Październik 2005 Napisano 16 Październik 2005 Na forum nie bylo zdjęcia Smoka"! Pozdrawiam !
JoncaA Napisano 16 Październik 2005 Napisano 16 Październik 2005 z odsiecza" nic sie nie da zrobic, taka uroda tego zdjecia.Smoka" rzeczywiscie nie bylo, ale, Krzysztofie115 - nie da sie tak zrobic, zeby to zdjecie bylo choc ciut wieksze? (tak z 96 DPI i 650 szerokosci).A dla kompletu Smok" z mojej teczki (cieniutkiej, niestety...)
JoncaA Napisano 16 Październik 2005 Napisano 16 Październik 2005 .....jeszcze jedno. Wysmoczylem" sie calkowicie..
Krzysztof115 Napisano 16 Październik 2005 Napisano 16 Październik 2005 Przepraszam za zdjęcie Smoka" ale wiekszego nie moge wstawić . Zamieszczam Odsiecz I" . Pozdrawiam !
sadyk Napisano 16 Październik 2005 Napisano 16 Październik 2005 Cos Krzysiowi nie weszła najlepiej ta Odsiecz". Dodaje od siebie Odsiecz I". Zdjecie z tej samej sesji co Krzysiowe.
Grendel Napisano 16 Październik 2005 Napisano 16 Październik 2005 Uff - Panowie - Boze Narodzenie jeszcze daleko, a Wy juz wysypujecie worek z prezentami?;o)Pozostaje mi tylko krzyknac Dziekuje!" i bezczelnie prosic o wiecej ;o)Niestety sie nie doloze - nie mam nic z tamtego okresu.PozdrowieniaGrendel
JoncaA Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 Cus nam sie balagani z ta Odsiecza - oba zdjecia to lustrzana odbitka" Obok prawidlowa, ale zeby nie nudzic, to z innego zrodla.
JoncaA Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 A dla okrasy rysunek austriackiej 8 cm armaty kazamatowej", ktora zdjecie mamy w poprzednim poscie
sadyk Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 Adam,chyba z tego samego zródła:-). Tylko negatyw połozylem na skanerze odwrotnie. Mea culpa.... Chylę czolaA tak swoja droga ciekawe, że tyle zdjeć z tego okresu jest publikowane w lustrzanym odbiciu".
sadyk Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 Ciut lepsze zdjecie niz Krzysztofa, odwrocone zgodnie z informacja Adama. Lepszego nie bede mial - reprodukcja ze starego Wiarusa".
bodziu000000 Napisano 19 Październik 2005 Napisano 19 Październik 2005 Wnętrze czołowego wagonu artyleryjskiego pp Odsiecz" z ustriacką armatą wz.75/96
artur135 Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 A ja cos od wschodniego sasiada, a bywalo ze nawet brata. Jest to pogladowy, ale zwymiarowany rysunek weglarki z okresu 1915-1917, ladunku 50 ton. Zamieszczam bo tego typu wagony jezdzily w naszych szerokotorowych pociagach. Gen. Konarzewski" - 2, Smigly" - 1, Gen. Sikorski" - 2,Grozny Szeroki" - 1, Gen. Listowski" co najmniej jeden.
artur135 Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 A tu nieco ulepszona (wiecej detali rozrysowanych ze zdjec)
artur135 Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 Gen.Sikorski zdjecie z O Niepodleglosc i Granice"
artur135 Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 i najprawdopodobniej Grozny Szeroki" ale nie ma pewnosci. Wagony byly dosyc czesto uzywane w improwizowanych pociagach pancernych. Sluzyly u Sowietow, Bialogwardzistow,Litwinow, Estonczykow i w Legionie Czeskim, nie jest wykluczone ze polskie pociagi Warszawa, Krakow i Poznan nie uzywaly tego typu wagonow.
sadyk Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 Arturze,polskie pociagi na Syberii uzywaly takich weglarek.
Grendel Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 Artur,Uzywali ich nawet Chinczycy, gdy przejeli te pociagi, ktorymi Biali" przekroczyli granice Mandzurii.Ciekawe jest to, ze nawet ten chinsko/japonski pociag, ktorego zdjecia pojawily sie jakies poltorej roku temu na e-bay'u uzywal chyba tych samych podwozi, stad moje przypuszczenie, ze nie byl to sklad nowozbudowany, a przebudowa starego, jeszcze rosyjskiego taboru.Niestety nie moge teraz znalezc zdjec.Ma ktos pod reka?PozdrowieniaGrendel
artur135 Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 A tu jeden z pozostalych dwu wagonow “Gen. Konarzewski” (zdjecie z “Dziesieciolecie Polski Odrodzonej”) jest prawdopodobienstwo ze ten wagon jest carskim wagonem z pociagu BP 4M (morskij), zdjecie kiepskie, ale zwrocie, prosze, uwage na cos w rodzaju kopulki obserwacyjnej na dachu wagonu. Zaloga tego pociagu, skladajaca sie z marynarzy opowiedziala sie za rownoscia i wszystkimi innymi dobrodziejstwami komunizmu. Pociag przemianowano na BPMinskij Kommuniticzeskij imeni Lenina".Jaki ciekawostke, nalezaloby jeszcze dodac ze pociag zostal pozniej przezbrojony w wagony typu “Krasnoe Sormovo”, a oryginalnych wagonow uzyto prawdopodobnie w pociagach “improwizowanych” z ktorych jeden mogl byc zdobyty przez WP.
artur135 Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 Zdjecie pociagu BP4M juz w rekach sowieckich (z Militaria art. pana Kolomijca)
artur135 Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 “Gen Konarzewski” wagony po prawej podobne do pokazanych na zdjeciu BP4M
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.