Skocz do zawartości

Polskie pociągi pancerne 2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

I aby temat wyczerpac, to zdjecie zakupil pan Malmassari;
autor zdjecia chyba ten sam, w kazdym razie sprzedajacy byl ten sam ;-)
Kamuflaz lokomotywy chyba typowy.

• Odpowiedzi 431
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

No, tos mnie Arturze ucieszyl swoim pojawieniem sie na forum. Warto zostac - bywa ciekawie.
W zalaczeniu cos dla patrzaczy - PP Reduta Ordona. Dla Arturowego rysowania to za wiele w tej fotce nie widac, alec zawsze...

Napisano

I jak zawsze Adam narozrabial:-) Rzucil Boruta" i masz.... mamy nowych zacnych kolegow.
A jak byl Boruta", Odsiecz" i Reduta Ordona", a Krzys chcial tak troche z boku ;-), to ja ze swej strony - troche z boku - Wawel" (wyjazd do Wielkopolski). Arturze moze uda sie cos z tego narysowac?

Napisano
To miej serce, Sadyku, i wyslij Arturowi przyzwoita rozdzielczosc, tym bardziiej ze calkiem niedawno szukal u mnie zdjec , a tego mu nie wyslalem, bo go diabel ogonem nakryl. (Mnie nie musisz, bo wlasnie sie znalazlo)
Napisano
Witam wszystkich miłośników polskich pociągów pancernych.
Korzystajac z okazji,zwracam się do Pana Pawła Fedorowa o wyjaśnienie zagadek zdjęć z Pańskiej galerii : 06,39 i 78.
Co do zdjęcia pociągu pancernego Odsiecz",zamieszczonego przez Pana JoncaA.Istniały równocześnie w 1919 roku 2 pociągi pancerne :Odsiecz I" i Odsiecz II". Do identyfikacji potrzebny jest numer wagonu bojowego. Ze zdjęcia nie mozna go odczytać.
Pozdrawiam
Napisano

z odsiecza" nic sie nie da zrobic, taka uroda tego zdjecia.
Smoka" rzeczywiscie nie bylo, ale, Krzysztofie115 - nie da sie tak zrobic, zeby to zdjecie bylo choc ciut wieksze? (tak z 96 DPI i 650 szerokosci).
A dla kompletu Smok" z mojej teczki (cieniutkiej, niestety...)

Napisano
Uff - Panowie - Boze Narodzenie jeszcze daleko, a Wy juz wysypujecie worek z prezentami?;o)
Pozostaje mi tylko krzyknac Dziekuje!" i bezczelnie prosic o wiecej ;o)
Niestety sie nie doloze - nie mam nic z tamtego okresu.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Adam,
chyba z tego samego zródła:-). Tylko negatyw połozylem na skanerze odwrotnie. Mea culpa.... Chylę czola
A tak swoja droga ciekawe, że tyle zdjeć z tego okresu jest publikowane w lustrzanym odbiciu".
Napisano

A ja cos od wschodniego sasiada, a bywalo ze nawet brata. Jest to pogladowy, ale zwymiarowany rysunek weglarki z okresu 1915-1917, ladunku 50 ton. Zamieszczam bo tego typu wagony jezdzily w naszych szerokotorowych pociagach.
Gen. Konarzewski" - 2, Smigly" - 1, Gen. Sikorski" - 2,
Grozny Szeroki" - 1, Gen. Listowski" co najmniej jeden.

Napisano

i najprawdopodobniej Grozny Szeroki" ale nie ma pewnosci. Wagony byly dosyc czesto uzywane w improwizowanych pociagach pancernych. Sluzyly u Sowietow, Bialogwardzistow,
Litwinow, Estonczykow i w Legionie Czeskim, nie jest wykluczone ze polskie pociagi Warszawa, Krakow i Poznan nie uzywaly tego typu wagonow.

Napisano
Artur,
Uzywali ich nawet Chinczycy, gdy przejeli te pociagi, ktorymi Biali" przekroczyli granice Mandzurii.Ciekawe jest to, ze nawet ten chinsko/japonski pociag, ktorego zdjecia pojawily sie jakies poltorej roku temu na e-bay'u uzywal chyba tych samych podwozi, stad moje przypuszczenie, ze nie byl to sklad nowozbudowany, a przebudowa starego, jeszcze rosyjskiego taboru.Niestety nie moge teraz znalezc zdjec.Ma ktos pod reka?
Pozdrowienia
Grendel
Napisano

A tu jeden z pozostalych dwu wagonow “Gen. Konarzewski” (zdjecie z “Dziesieciolecie Polski Odrodzonej”) jest prawdopodobienstwo ze ten wagon jest carskim wagonem z pociagu BP 4M (morskij), zdjecie kiepskie, ale zwrocie, prosze, uwage na cos w rodzaju kopulki obserwacyjnej na dachu wagonu. Zaloga tego pociagu, skladajaca sie z marynarzy opowiedziala sie za rownoscia i wszystkimi innymi dobrodziejstwami komunizmu. Pociag przemianowano na BPMinskij Kommuniticzeskij imeni Lenina".
Jaki ciekawostke, nalezaloby jeszcze dodac ze pociag zostal pozniej przezbrojony w wagony typu “Krasnoe Sormovo”, a oryginalnych wagonow uzyto prawdopodobnie w pociagach “improwizowanych” z ktorych jeden mogl byc zdobyty przez WP.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie