Skocz do zawartości

Ślad po wydobytej w Polsce panterze

merlin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 125
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Nie mi decydować o potrzebach Muzeum. Ja tam tylko sprzątam.
Są cztery pojazdy na chodzie T-34,SU-100,IS-2,BTR i dwa samochody ZIŁ i Volvo.
Czołgi raz w miesiącu odpalone na półgodziny, samochody raz w tygodniu na 15-20 minut. 50-60 litrów paliwa. Parę litrów oleju na dolewki. 120 litrów Borygo na zalanie IS-a. Raz na kwartał wyjazd pojazdu tak aby przekręcić mechanizmy-przekładnie ,skrzynia ,drążki.
I na to nie stać polskiej armii.
I niech mi nikt nie mówi że walę we własne gniazdo bo jak mi się chce to do cudzego nie pójdę narobić.
Jacek
Napisano
Robicie świetną robote w pancerniakach. Myślę, że wielu ludzi to docenia. Chciałem zwiedzić muzeum z kolega i dzioeciakami na 11 listopada, ale powiedzieli, że nastawiaja sie na F-16. A ja wolę stare czołgi niz nowe samoloty. Gdyby pobrać niweielka opłate za zwiedzanie np. w dni otwartych koszar etc. może to by wspomogło wasze działania?
pzdr
Napisano
Panie Hartmann ten iemiecki szajs" nas interesuje bo ma wartość historyczną, muzealną i mimo wszystko dla nas Polaków wartość emocjonalną, bo jest namacalnym świadectwem z jak groźnym przeciwnikiem mieliśmy do czynienia. A dodatkowo ma namacalną wartość materialną, bo tylko - jak Pan wie - niemiecki sprzęt z II WW jest na zachodzie warty całą górę ojro - co stało się zresztą w Polsce jego przekleństwem. Natomiast nasz sprzęt jest dla nas Polaków wprost bezcenny, jest narodową relikwią i wielka chwała tym, którzy go ratują, ale to wcale nie tłumaczy tego, że ten poniemiecki znika z kraju w tajemniczych okolicznościach.

balans
Napisano
He he he.Hart zróbcie Bzurę .Wystawcie tks-y Twoją pancerkę może 7TP będzie już gotów.Jakieś samoloty (jak w zeszłym roku)itp atrakcje.No i ułani cała masa ułanów i piechota i kurz bitewny...
Tylko nie zapraszajcie zadnych niemców nie wystawiajcie na pole bitwy zadnych pojazdów z krzyzem(nawet karetki pochowajcie zeby Nasi nie wzieli ich za wroga)bo to przeciez szajs.
Jednym słowem zróbcie bzure samym polskim sprzętem
Pozdrawiam
Napisano
Kol. jaca2003 masz 100% racji, na Bzurę koniecznie trzeba sciągnąć tę pantere od jankesów, poprawić paroma stugami, jakiś 251 bysie też przydał ( może ten saperski, pasuje przecież rocznikowo do pantery ) i bedzie rekonstrukcja bitwy nad Bzurą jakiej świat jeszcze nie widział.
Napisano
Kol. Tankist, tylko podpowiedz skąd ściągnąć tego saperskiego to się może zrzucimy na niego. A tak całkiem na poważnie, to jak by mu ściągnąć te mostki to by mógł robić za zwykłego" 251/1 - zawsze to byłoby bardziej realistycznie niż pożal się boże np. BTR 152 przemalowany na niemca.

Pozdrawiam balans
Napisano
a w czterech pancernych beteery jeździły stadami udając niemieckie transportey i nikomu wtedy to nie przeszkadzało. dzisiaj też chętnie wszyscy ( no prawie wszyscy ) wracamy do tego filmu z nostalgią, pomimo że opowiadał o historii, którą obecna władza uznaje za bardzo niesłuszną.

Jeżeli już jesteśny przy temacie to ponawiam pytanie, które kiedyś pado na forum, a dziwnie wszyscy traktują je i omijają jak zepsute jajo:

dlaczego choćby pod Studziankami gdzie nasi faktycznie dzielnie stawali z panterami a nawet z tygrysami ( choc nie w takiej ilości jak chce to Przymanowski ) nikt nie zadbał o to aby obok zwycięskiego T-34 nie stanęła pod jego gąsienicami podziurawiona pantera lub chociażby zwykła standartowa czwórka?

dzisiaj wielkie larum o wojenny złom?
nadal przez złomowiska do huty jadą części czołgowe i to wcale nie wspólczesne, ale tam nikt winnych nie szuka, bo może się narazic na brzydkie słowo albo i co gorszego, więc lepiej na forum pyskować i nazywać kogoś złodziejem bo przcież to ujdzie bezkarnie.
Nic prostszego jak schować się za jakś wymysloną ksywką i pisać co tylko klawiatura przyjmie, bo przecież odpowiedzialność żadna, a jaka za to satysfakcja dla piszącego i duma w sercu że zmieszał kogoś z blotem, nieprawdaż?
Napisano
Kol. Tankist co ma piernik do wiatraka" - to tak odnośnie tych czterech pancernych i psa szarika w kontekście np. tego sapera. To pierwsza sprawa, a druga to ta, że NIGDY nikogo na Forum nie nazwałem złodziejem, ba nigdy nawet nie wypowiadałem się imiennie na czyjkolwiek temat! Ja tylko pytam, gdzie ten saper jest? Bo taki pojazd [wart na polskie warunki fortunę], wydobyty z rzeki nie był własnością prywatną, ale [stety lub niestety - jak kto woli] państwową!
Jeżeli jest w kraju, w dobrych prywatnych rękach i ma się dobrze - to dobrze, ale jeżeli go już ima" to w jakim kraju my żyjemy?

balans
Napisano
A niektórzy wiedza ale nie powiedzą bo ... ?? No właśnie nie wiem dlaczego. Jakieś chore ambicje albo chęć poczucia się wyższym wobec niewiedzy innych, nie wiem.
A tak szczerze to poczuł by się spokojniejszy gdyby ktos wprost powiedział stoi wyremontowany w jakiejś zachodniej kolekcji" niż gdyby się nagle okazało że posiadam garnki i zastawe stołową z niego.
Pozdrawiam
Napisano
nie powiem gdzie jest saper o którym piszesz...
bo po prostu nie wiem ( obecnie modne słowa ie posiadam takiej wiedzy" )
kol. balans nie czynię Ci osobiście zarzutów, ale konteks wpisów niektórych osób mówi sam za siebie.
a piernik do wiatraka wbrew pozorom ma i to dużo
( np. wiatrak produkował mąkę do wypieku tychże )
dobrej nocy
Napisano
Pogląd: kto nie z nami ten przeciw nam - zostawmy politykom.
pozdrawiam
Izabela Kwiecińska"
to jak skomentuje pami swoje zachowanie w Grzegorzewie?
sama sobie pani odebrała prawo do zabierania głosu w tej sparawie

jc1234 dasz odpowiedz na moje pyta nie czy nie ?
jestes oszołomem patrz Grzegorzew

balans pewnie stoi z jabłonnej jak stał
tyle ze obrany z wszelkich chodliwych czennych elementów których nie widac na zdjeciu a tam było full wyposazenia jak w rosi prawie

to przyokazjii co jest z 251 (szarym wilkiem) którego MWP dało do emontu" kiedy powróci na miejsce i w jakim stanie?

lewy ty swoimi stoenami horchami dislami kradami i co ty tam jeszcze masz jezdZisz conajmniej raz w tygodni
juz to widze

hartman moze do zyjesz oswiecenia jak ci wczesniej chesterfildy nie przegryza płuc i mózgu choc owo przezarcie juz sie zaczyna ujawniac

tankist ty sie zajmij tym swoim smiechu wartym muzeum
Napisano
Kol Tankist Ty wez ściągnij moze na Bzurę jakiegoś F-16 albo Leoparda?Bo idąc Twoim tokiem myślowym to wszystko co jeżdzi i lata się nadaje.Hm czyżbyś nie potrafił zrozumiec o czym pisałem na temat Bzury?Hm czy to takie trudne do zrozumienia ze trzeba od razu wyjeżdzac z Panterą?Hm jeżeli nie kumasz to sie nie w... między wódkę a zakaske a polemikę na forum pozostaw ludziom którzy potrafią polemizowac a nie tylko umieszczają tu swoje złote myśli.
Pozdrawiam
P.S
Ciekawe w jaki okres wojskowości datujesz ten samolocik co latał nad polem bitwy i czy jezeli miał szachownice to już był Polski?
Napisano
Myszaniołek
Hurtem przeleciałeś się po wszystkich hurtem dostaniesz odpowiedzi : czytasz Ty swoje posty przed wysłaniem ?
Pisz jak człowiek to będziesz dostawał odpowiedzi. Skróty myślowe zostaw innym bo Tobie to nie wychodzi.
Jacek
Napisano
myszaniołek w twoim przypadku nasuwa mi się tylko jedna anegdotka, która sprowadza się do pewnego dialogu dwóch bliskich sobie rosjan...

-Wania u tiebia jest druzja?
-Niet
-haraszo u mienia toże niet."

ty masz troche ich syndrom
opier.....wszystkich i heja do przodu.
Kwiecińska - gupia baba - nie ma głosu
jc1234 - oszołom
balans - durny koleś co nic nie wie.
keszyccy - złodzieje i handlarze
lewy - drobny geszefciarz
hartman - nałogowy palacz - niech zdycha
tankist - śmiechu warty szopenfeldziarz
panzergrześ - koleś złodziei
tiaret - i tu jest problem ....bo na pewno jest głupi ....ale kim jest kij go wie ...

widzę że depresja po niepowodzeniach w pracy jeszcze ci a raczej Panu, nie przeszła ...

no i jeszcze jedna rzecz:
a czy Ty , a raczej Pan nie ma sobie NA PEWNO nic do zarzucenia?

ze swiątecznym pozdrowieniem ze słonecznej afryki
tiaret
Napisano
Dziękuję serdecznie za okazanie troski w temacie zrowia niejakiego hartmana , którego zresztą osobiście nie znam , ani też nie znam takiej marki papierosów . Zanm natomiast typ dziwnych ludzi co to muszą coś pisać - im niechlujniej tym lepiej , a treści w tym pisarskim gównie żadnej . A zresztą Kim lub raczej czym się przejmować , swoje trzeba robić i koniec , a reszta niech się udławi ze złości , zawiści i zazdrości - i nawet powietrza do oddychania będzie więcej.
Hart.
Napisano
Odpowiadając w temacie pantery raczej w formie dowcipu, myślałem że nikt się nie da wkręcić.
Niestety okazuje się że przeceniłem inteligencję niektórych...
przepraszam.
Napisano
Na stronie Blitzkriega jest do ściągnięcia filmik:

http://www.blitzkrieg-portal.co.uk/

Panther~Rebuild Film

Another self-compiled film from pvtmgr, "Panther~Rebuild is a video montage from the television series "Tank Rebuild. It combines animations, World War II and modern day footage set to Wagner's Gotterdammerung. WMV format."

Pozdrowienia - Szarubek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie