EVO Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 A gdzie ona została wyciągnieta wiem że z Czarnej Nidy ale w którym miejscu tam gdzies gdzie ta ostatnia???? pozdr
fiku Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 dokładnego miejsca nie znam ale w zasięgu wzroku" od tej ostatniej
iglanadon Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 jaca2003 - przejedź się kiedyś do MLP tam w hangarze poświęconym samolotom do 1920 roku przy każdym samolocie jest tablica informacyjna na której są międzyinnymi zdjęcia przed renowacją i w trakcie robót konserwatorskich, jak zapozanasz się z tym materiałem to dopiero wtedy napisz co o tym sądzisz, bo wygląda na to że masz o tej sprawie niewielkie pojęcie.Poza tym nie przypominam sobie abym napisał że MLP ma ścisłe powiązania z Panem Niemczyckim więc może najpierw dokładnie czytaj zanim sie zaczniesz z czegoś nabijać bo nie masz racji.Nie twierdze że muzea są święte, ale trzeba zachować odrobinę obiektywizmupozdrawiamIglanadon
jaca2003 Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 Iglanadon nabijam się z tego ze napisałeś jakoby(a przynajmniej ja tak zrozumiałem)Me-109 remontowało MLP.Pozdrawiam
EVO Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 WitamMam zdjęcie wykonane podobno zaraz po wojnie z tyłu pisze Pantera w Nidzie.Podobne są uszkodzenia wieży.
Tankist Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 witamjak czytam te wszystkie fachowe" uwagi i krytyki na temat co lepiej, co gorzej, co by było gdyby... a może to, a może tamto, to nie zdzierżyłem i wklejam kilka fotek.ta tutaj rama to Sd.kfz 251 odbudowana z gruzu niemałym nakładem pracy i kasy w prawie pół rokudaleki jestem od komentarzy, więc proszę nie brać nic do siebie bo każdy ma swoje racje i ja je szanuję.
Tankist Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 A tak wyglądała jeszcze 2 lata temu po zdjęciu z mostku ( w dwóch kawałkach )gdzie rolnik jeździł po niej wozem przez lat piećdziesiąt z okładem i niechybnie skonczyłaby w hucie, bo cynk dostałem właśnie od złomiarzy że jest do kupienia, bo pod traktorem już się mostek załamał i chłop właśnie betonuje nowy mostek i potrzeba na cement.
Tankist Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 tak wygląda u mnie 8,8 wz. 18 na razie niezłożony bo jeszcze trochę brakuje do kompletuwypiaskowany pomalowany i pod dachem jak tylko zostanie skompletowany,bedzie ukończony i nie skończy jak 99,99% wojennych rzeczy w hucie
Tankist Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 a tak wygląda moi mili podwozie pantery z takim trudem i po tylu zmaganiach i bojach aby yła pod społecznym nadzorem" wydobyte w 2003 roku z Czarnej Nidyczy może jakieś komentarze?
Tankist Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 za jakiś dziesiąt lat jak dobrze pójdzie znowu je ktoś będzie wydobywał... ale akcja bedzie łatwiejsza bo na gruncie a nie w wodzie
Tankist Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 a tak wygląda restauracja pojazdu w wykonaniu państwowego muzeum, wystarczy zatkać dziurę blachą i po krzyku - przecież i tak nikt z tego strzelał nie będziemogę jeszcze tak długo ale to i tak nic nie zmienimuzea nie maja kasy na prace konserwatorskie przy naprawdę cennych zabytkach, a co dopiero przy poniemieckim złomie.wiem że muzealnicy robią co mogą, ale wszystko czym dysponują to kropla w morzu potrzeb.Tylko po co ta demagogia?? dobro społeczne, społeczna kontrola nad zabytkami, itd. itd. itd.miłem nic nie komentować ale jak to zwykle bywa...
pni Napisano 28 Styczeń 2005 Napisano 28 Styczeń 2005 Panowie niewątpliwie muzealnictwo w Polsce kuleje. Ale mi chodzi o odpowiedź kto, jakim cudem pozwolił by jawnie wywieść z Polski czołg - unikat w skali naszego kraju (ani jeden egz. w przybliżonym stanie). Nam zato wepchnięto w depozyt Leoparda by jakby były np. inscenizacje walk powstańczych udawał Pantere. Śmiechu warte. Winne jest prawo ale nie tylko bo jak ktoś nam g... w oczy wciska, że to żadna strata wywieźienie takiej Pantery to ja tego nie kupuje. A co do tego jakie były by losy tej Pantery to wątpie czy trafiła by do huty bo przymierzało się do niej nie jedno muzeum. A co do renowacji przez amerykanina to najwyraźniej obcił on te uchwyty stanowiące jak podaje to za Militariami" innowacje fabryczną a nie frontową czyniące z tego egz. unikat.Na koniec ponawiam pytanie o losy transportera opanc. w wersji saperskiej z Pilicy co z nim?
Grzechotnik Napisano 2 Luty 2006 Napisano 2 Luty 2006 To pojedż sobie do Muzem O Rdzawego, zobaczysz w jakim stanie jest to co wydobyto. Rdza, kompletna rdza. Kocham złom wojenny wielu innych też, ale czy niektórzy nie zachowują się jak pies ogrodnika?Wolę by był odrestaurowany poza granicami tego kraju, czy to prywatnie czy to w muzeum, niż żeby rdzewiał i rozpadał się w imieniu prawa w jakimś naszym muzeum rdzy. Smutne ale prawdziwe.Układ powinien być prosty, nie ma kasy muzeum na eksponaty oddać innym a nie zawłaszczać.Przypominam raport o stanie muzealnictwa - widoczne na ekspozycjach jest mniej niż 1% zbiorów, pozostałe zalegają w magazynach, tylko w roku 2003 skreślono ze stanu ponad 24 tys eksponatów które zgniły, zostały zeżarte przez rdzę mole i grzyby.Cieszę się, że udało się to pojąć w dziedzinie dworków i pałacyków, które sprzedaje się w ręce prywatne i wiele z nich zaczyna wyglądać przyzwoicie a i obejrzeć je można, (choć niektórzy właściciele to niestety buractwo) a parę lat temu były omszałą kupą gruzów, a wiele niestety w gruzy się rozpadło. Problem dostępu i zwiedzania myślę, że można załatwić ustawowo podobnie jak zrobili to Brytyjczycy.
Tankist Napisano 2 Luty 2006 Napisano 2 Luty 2006 pni mam pytanie wiesz może jakie muzeum przymierzało się w 1990 roku do wydobycia tej pantery z Czarnej Nidy ?
El Camino Napisano 2 Luty 2006 Napisano 2 Luty 2006 Co się stało z saperską wersją Sd. Kfz 251/7 z Pilicy ? Bo widziałem zdjęcia , ale nie wiem co dalej ...
mpanik Napisano 16 Grudzień 2006 Napisano 16 Grudzień 2006 Witam. Kiedyś interesowałem się tym tematem, ciekawiło mmnie co się stało z tą Pantherą, ale ponieważ było to dawno, jeszcze za czasów książki Potwory wychodzą z ukrycia", zbyt wiele się nie dowiedziałem. Kilka dni temu zainteresowanie wróciło. Oglądałem program o czołgach i kolekcjonerach broni pancernej na kanale EXPLORER.Jakiesz było moje zdziwienie, gdy okazało się, że teamtem tego odcinka jest restauracja dwóch Panther jedenej we Francji a Drugiej w USA. No i ta druga to była właśnie ta wydobyta z Czarnej Nidy!!! Autorzy programu byli nawet z kamera w Polsce, pokazywali miejsce wydobycia itd. Właścicielem" owej Panthery jest człowiek, którego nazwisko się już w tym wątku przewinęło - Jacques Littlefield. Zdziwiło mnie, że tak oficjalnie o miejscu jej wydobycia mówią, a w Polsce wzbudza to tyle kontrowersji.Więc jak to w końcu jest, została ona wywieziona zgodnie z prawem czy po cichaczu z pomocą koperty"??Pozdrawiamps.program jest emitowany chyba od pon. do piatku o godz. 19:00.
jaca2003 Napisano 16 Grudzień 2006 Napisano 16 Grudzień 2006 Została wywieziona zgodnie z prawem za pomocą koperty.Chcesz wiedzie kto ją przechandlował to wpisz na googlach słowo Kęszycki.Pozdrawiam
panzergrzes2 Napisano 17 Grudzień 2006 Napisano 17 Grudzień 2006 Do pana FORTECY!!!Wstawiasz zdjecia kopuły z MWP a wiesz cos na jej temat?Jest w muzeum bo wyremontowali ją ci których cały czas nazywacie złodziejami i których co niektórzy chcieliby powiesic!!!Może zanim okreslicie pewnych ludzi chamskimi epitatami to sprawdzcie sobie co stoi po muzeach i gnije pod chmurką a jest własnoscią Macieja i Stanisława Keszyckich!To co wypisujecie na ich temat to czyste chamstwo.Pantera pantera i pantera nawet fiasko akcji w Grzegorzewie to wina keszyckiego!!!! pozdrawiam panzergrzes
pomsee Napisano 17 Grudzień 2006 Napisano 17 Grudzień 2006 Pantera Kęszyckich" ten motyw pojawia się na forum co jakiś czas. Coraz to komuś szkoda czasu aby skorzystać z wyszukiwarki i dowiedziec się wszystkiego na ten temat i zakłada on nowy wątek aby zapałac świętym oburzeniem. A ja napisze tak: dobrze się stało, że Pantera znalazła się u Littlefielda przynajmniej nie gnije pod chmurką tylko bedzie profesjonalnie zrekonstruowana i ocaleje dla potommnych.
Nabuchodenozor Napisano 17 Grudzień 2006 Napisano 17 Grudzień 2006 Kim u licha jest ten Kęszycki? jeden lub drugi. Mam wrażenie że to jedynie gwiazdy tego zakichanego forum. Po wpisaniu w google nic konkretnego nie wychodzi, jakaś budowlanka, coś tam o Darłowie i tyle... Raczej prosze napisać: wpisz to nazwisko w wyszukiwarke Odkrywcy, a się ukaże wiecej. Zresztą na tle rozhisteryzowanych amatorów pancer-skawrów z tego forum wynika, że to jedyni faceci w branży z jajami...
jc1234 Napisano 17 Grudzień 2006 Napisano 17 Grudzień 2006 Po ostatnich przebojach ze Stugiem i jego elementami mam wrażenie że dla muzealnictwa broni pancernej Panowie Kęszyccy robią więcej dobrego niż nam się wydaje. Jacek
myszaniołek Napisano 18 Grudzień 2006 Napisano 18 Grudzień 2006 Jc 1234 a co masz na mysli tylko konkretnie proszeedzie profesjonalnie zrekonstruowana "pół profesjonalnie co najwyzej dlaczego usunieto z kadłuba zagatkowe cycki czyniace z niej unikat?panzergrzes ty jako przyjacie kerzyckich to sie nie odzywaj oki?
myszaniołek Napisano 18 Grudzień 2006 Napisano 18 Grudzień 2006 tankist co ty sobie w jaja robisz przecierz wsztyscy wiemy ze wanienka od pantry to tylko przykrywka miała byc a twoja niechec do MOB jest powszechnie znanaza ta podeszwe i nietylko
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.