kat Napisano 25 Październik 2005 Napisano 25 Październik 2005 Tutaj można poczytać (po angielsku) o innych dziwnych sposobach unieszkodliwiania pojazdów:http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=87422&highlight=saving+private+ryanpodobno zdarzało się w Stalingradzie Sowietom unieszkodliwiać niemieckie czołgi poprzez otwarty właz dowódcy poprzez wrzucenie koktajlu Mołotowa. Scena w Szeregowcu z karabinem w wizjerze to kpina no chyba, że wojak miał taka parę że najpierw rozwalił 2 cale zbrojonego szkła.
michu69 Napisano 25 Październik 2005 Napisano 25 Październik 2005 Kolego kat czytałem o podobnym przypadku potczas wojny 6-dniowej gdzie bodajże IS-3 został trafiony granatem nasatkowym w otwarty właz i pierdut.Michu
DjOLO Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 A filmie pt.Pociąg życia zauważyłem że często widać było mikrofon u góry ekranu :)
Lokomotywa Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 Pociąg życia to film o zydach a nie o wojniead Michu- między kolami pancerz każdego czołgu jest najcieńszyi wie o tym każdy żołnierz piechoty szczególnie celowniczy ambusrury"RGPPanc - bardzo groznej prymitywnej broni o czym przekonali się amerykanie w Iraku.Przyłożenie ładunku plastycznego między kołami daje taki efekt dla załogi jak bys sobie na głowe założył chełm i postawił na nim petardę (wojskową ) ALE RACZEJ NIE PRÓBÓJ bo realne przezycie tego eksperymentu rowna się minimum.Urwanie gąsienicy także jest w tym wypadku mozliwe , nie zapominaj że szpilki nie mają smarowania są przetarte i wyrobione długotrwałym uzytkowaniem
michu69 Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 Witam wszystkich a Ciebie Lokomotywo szczególnie serdecznie.Przypomnij sobie scene z filmu,oni te brudne syrki przyklejali do kół zewnętrznych zresztą.Naprawde koło od tygryska do słabych się niezalicza i traki od gąsienic też słabe nie są .Miałem przyjemność je oglądać i dalej uważam że ta scena to najgorszy chłam z całego fajnego przeciesz filmu.Narka Michu
Lokomotywa Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 ten 'Tygrys'to był chyba czeski kaczor przerobiony na tygrysa dlatego koła miał kaczora a nie tygrysa i to była wpadka ale pomijając to o ile pamiętam a film oglądałem dość dawno plastik w skarpetce umazanej jakims lepiszczem przyklejali miedzy kołami ale byc może się mylęPrzyklejenie ładunku plastycznego do koła może skutkować urwaniem gąsienicy i koła czyli w terenie nierównym wóz zacznie się kręcić w kółko , natomiast na drodze twardej straci trochę ze swej manewrowości ale nie utraci jej całkowicie zakładając że załoga to wytrzyma bo o wiele gorszy dla załogi jest wybuch na pancerzu niż bezpośrednie trafienie pociskiem przeciwpancernym
Lokomotywa Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 Pozdrawiam także serdecznie Michu
eagee Napisano 23 Listopad 2010 Napisano 23 Listopad 2010 Czterej pancerni i pies - może to nie wpadka, ale w czołówce pierwszej serii, gdy pokazują Olgierda to obok widać zniszczoną czołgową antenę.
Nirven Napisano 26 Listopad 2010 Napisano 26 Listopad 2010 Chyba odgrzebujemy streeeeńki temat ;)Pokażcie mi film pozbawiny wpadek, błędów, itp. - naprawde ciężko.Władca Pierścini TTT: w scenie ataku jeźdźców Eomera na oddział Ugluka Pippin sam się rozwiązuje, biegnie, po czym rozcina sobie więzy o porzucony topór.Ryan to już klasyka - tygrys, Springfield, z którego Jacson strzela 8 razy bez przeładowania, postrzał w lunetę (fajny efekt ale w realu bardzo trudny do uzykania - sprawdzali chyba kiedyś w Pogromcach Mitów")W Stalingradzie" w scenie apelu widać że każdy Niemiec ma hełm innego wzoru.Battle of the Bulge", Działa Nawarony", Komandosi z Nawarony" i wiele, wiele innych: powojenny sprzęt, np,M60 udający niemieckie czołgi.Westerplatte" - podwójne, mosinowskie ładownice.
Ostoja Napisano 21 Sierpień 2013 Napisano 21 Sierpień 2013 A zauważyliście jakieś inne gagi w Stawce większej niż życie" poza wspomnianymi w wątku?
dimmu66 Napisano 22 Sierpień 2013 Napisano 22 Sierpień 2013 :) Mnie się bardzo podobało w Czasie honoru" jak w którejś tam scenie jeden z bohaterów miotnął VIS-em o glebę i zabrzmiało czyste, żywe aluminium. Czyżby odlew od Frankowskiego? :):)
honker Napisano 2 Wrzesień 2013 Napisano 2 Wrzesień 2013 witam,wspominacie panowie jakieś zabytki a niedawno oglądałem naszą produkcję z ostatnich 10 lat-tytułu nie pamiętam ale mam nagrany- akcja moment przed powstaniem Wielkopolskim a główna bohaterka wygrywa w karty Waltera P-38.pozd.marek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.