Darda Napisano 31 Styczeń 2005 Share Napisano 31 Styczeń 2005 Tak przez czystą ciekawość - jakie to mosiny? Jeśli to powojenne, ze składanymi bagnetami to tylko do robienia ła dźwiękowego" ( no od biedy, po postawieniu sztyków" z trudem wielkim i z baaardzo daleka berthiery by mogły udawać). Jeśli jednak to te starsze, to pal sześć osłony muszek - uzbrojoną w nie ON można i z bliska pokazać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 31 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2005 Mausery są trzech typów: kb wz. 98 dla piechoty; kbk. wz 98 i 29 dla kawalerii, i k98 dla Niemców. Mosiny, które wyberam to Mosiny 91/30/44 ale bez składanych bagnetów, które zdementowane a te przypominają najbardziej przerabiane w polsce karabiny Mosina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 31 Styczeń 2005 Share Napisano 31 Styczeń 2005 Tak sobie myślę o dorobieniu mocowania do bagnetu mauserowskiego - ile by to kosztowało? W końcu nie musi być bardzo sztywne i wytrzymałe - przecież nikt nikogo raczej pruć bagnetem nie będzie. Tak czy inaczej - widzę, że w tym roku do szturmu Brochowa dołączy ON. Przy okazji - ta kompania wartownicza z Grudziądza, która działała na południowej flance - jakie było jej uzbrojenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OnyX Napisano 31 Styczeń 2005 Share Napisano 31 Styczeń 2005 niedostałem odpowiedzi jak z cena tego?? ja bym sie pisął na niemca jedego... I czy nad bzurą moze kazdy wystąpić"??pozdrawiam -=OnyX=- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 31 Styczeń 2005 Share Napisano 31 Styczeń 2005 Panowie! Wszelkie zapytania o treści komercyjnej proszę prznieśc na pirv. bo mnie pogonią i będę musiał kasować posty :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 31 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2005 Nie bardzo POLSMOL zrozumiałem o jaka komercje chodzi, BZura jest niekomercyjnym spotkanie GRH, które ma na celu oddanie hołdu WP walczącemu nad Bzurą. Mamyu włąsny system przekazywania informacji, a tutaj odbywa się dyskusja ogólna. Jesli mówi się tu o wpisowym czy o opłacie za wynajem mundurów, to miesci się to w konwencji komunikatu ogłąszanego na stronach patrona medialnego. Choć tak jak mówiłem mamy własny wewnętrzny system wymiany informacji - jeśli ktoś chce otrzymywać komunikaty o Bzurze to może wpisac sie na liste u Akagiego sony@poczta.onet.pl.Jak działa wymiana informacji możesz zobaczyć na przykładzie Chełmna - bez epatowania zrobilismy super imprę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wz Napisano 31 Styczeń 2005 Share Napisano 31 Styczeń 2005 to tylko informacja o imprezie, takie są jej wrunki, i cóż na to począć, jak ktoś ma własny nie płaci, jak ktos nie ma a chce biegać z Bronią" musi za nią zapłacić właścicielowi - takie życie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wz Napisano 31 Styczeń 2005 Share Napisano 31 Styczeń 2005 Do Onyx'a - z regóły każdy może się dołaczyć, ale nie każdy powinien się nawet zgłaszać, Szukamy ludzi odpowiedzialnych i świadomych w co wchodą i czym jest ta impreza, jazłowiak wyraźnie określił gdzie należy się zgłaszać. I myślę że gdy już stworzy oficjalną stronę imprezy (o zgrozo jeszcze jej nie ma :) ) to tam będzie wszytsko napisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 12 Luty 2005 Autor Share Napisano 12 Luty 2005 Na dzisiejszym posiedzeniu komitetu organizacyjnego BZURA 2005 postanowiono, że Bzura zachowa charakter imprezy wrześniowej z naciskiem na jak najdokładniejsze odtwarzanie pola bitewnego 1939 roku. W związku z tym orgamnizacja obozu zostanie oparta o regulaminy WP sprzed 1939 roku a uczestnicy będą mieli obowiązek posługiwania się ubraniami i przedmiotami adekwatnymi do epoki. Noclegi będa w namiotach - na terenie obozu zostanie zorganizowamy pion kuchenny z kuchniami polowymi - wyjątkiem bedzie tylko pion sanitarny (WC i mycie) oparte o współczesne urządzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 14 Luty 2005 Share Napisano 14 Luty 2005 Fajnie, te kuchnie to dobry pomysł.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 14 Luty 2005 Share Napisano 14 Luty 2005 Tu miedzy innymi znajdziecie przedwojenny gotowy przepis na wojskowa grochowke :-)Porcje podane na lebka, wiec latwo przygotowac.http://www.cytadela.h4c.pl/artykuly/art09.htmReplika tej zupy zostala juz wykonana, niestety zniknela bez sladu w garnku po naszych zimowych manewrach :-)Pozdr,ArturCYTADELA" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalmiazga Napisano 15 Luty 2005 Share Napisano 15 Luty 2005 Jako jeden z tych co mieli przyjemnosc zakosztowanie kulinarnych rekubstrukcji Artura (wersja podwójna z dokadką:))) chcialbym dodać, że przedwojenna grochówka to coś całkiem innego niż wersja powojenna. Jest ona bardziej zawiesista, tłusta, pożywniejsza i co ciekawe, nie wywołuje skutków ubocznych powodowanych przez grochówkę powojenną (ja przynajmniej nic nie poczułem). Na prawdę warto spróbować.PozdrawiamMichal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 15 Luty 2005 Share Napisano 15 Luty 2005 Michale, dzieki za slowa uznania, ale co groch to groooch, zartow nie ma.U mnie grzmialo jak carska artyleria pod Przemyslem :-)pozdr,Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 15 Luty 2005 Share Napisano 15 Luty 2005 He he he, Cytadela do kotłów marsz ;-).Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schrek Napisano 16 Luty 2005 Share Napisano 16 Luty 2005 Dobra sami chcieliscie !!!!zgłaszam na ochotnika" ekipe z Cytadeli do pełenienia dyzuru przy kotłach na tego rocznym zgrupowaniu przed bitewnym !!!!!SchrekSRH Odwach"dawne VIIPOW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eSHaeL Napisano 16 Luty 2005 Share Napisano 16 Luty 2005 Odnośnie tych karabinów...Czy amunicja to znowu będą drewniane" ślepaki?Jeżeli tak, to trzeba będzie mieć chyba patelnie w spodniach, żeby jakiś zapalczywy sojusznik, przy takiej ilości broni, nie zrobił ci z d*** jeża. (o maskach na twarz nie wspominając)Druga rzecz, to to, że w Mauserach na Bzurze 04 były za słabe iglice, i potem widziałem dzieciaki bawiące się niewypałami ślepej amunicji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 17 Luty 2005 Share Napisano 17 Luty 2005 Tak, podobno trzeba było najbardziej uważać na rkm ;-)).pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 17 Luty 2005 Share Napisano 17 Luty 2005 eSHaeL - Mausery wypożyczane były z Łodzi, z filmówki - są zuzyte, po prostu.Problem znamy, pracujemy nad tym.pozdrawiamJacek akagi" Haber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 17 Luty 2005 Share Napisano 17 Luty 2005 Na Bzurę 2005 każdy przywozi swoją sprężynę ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Luty 2005 Share Napisano 19 Luty 2005 A czy poza 28pSK i Cytadelą ktoś ma ochotę przejść z 60 km na piechtę w parę dni przed bzura ? Bo my znów będziemy pełznąć kląc na obtarte nogi i na wilka" ... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.