Skocz do zawartości

Czołg JS-3

Kostek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jagoda,
Bez obrazy - ale gdzie Ty widzisz jakas hybryde na podwoziu PzKpfw III"?Na zdjeciu Comet'a jest najzwyklejszy w swiecie kadlub Cromwell'a z dziwaczna (co przyznaje) wieza.Armata na pierwszy rzut oka wyglada na podobna do szesciofuntowki z wczesnych modeli, ale chyba lufa jest zbyt dluga.
Aha - ten z Latrun, to Ausf G, a nie H.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Widze że opinie o IS 3 są raczej negatywne. A co sądzicie o zmodyfikowanym IS3M i o T 10 czołgu pozostającym na wyposażeniu ZSSR do początku lat 80 bodajże a wywodzącego sie z IS 3
Napisano
Czołem czołgisty.Na początek o pancerzu iesa .W 1943 r.rosjanie powołali speckomisje mającą wytłumaczyć olbrzymie straty wojsk pancernych w okresie od 5 lipca do 23 sierpnia .W tym okresie AC straciła 6064 czołgi!!!!!!.Daje to 160 cołgów na dobe~!!!!.Członkiem komisji był A.Zawiałow.Facet naoglądał się wraków w miejscach największych walk i spłodził raport opisujący miejsce trafień oraz ich skutki.Raport trafił do Bałżiego który opracował (po konsultacji z Duchowem)wstępny projekt opancerzenia czołgu.Nacisk połorzono na przednią półsfere wieży i kadłuba.To wyjaśnia sprawe wagi czołgu.Kadłub od 120 do 20 wieża od 250 do 30.Na koniec o szkoleniu czołgistów Izraelskich.W porównaniu do nich Egipcjanie byli marnie wyszkoleni choć mieli dobrych nauczycieli z CCCP .Straty podczas wojny szejściodniowej to 120 Iraelskich na 820 Egipskich w tym 72 Is-3.Comet lubimy Cię, bez emocji .Pa.
Napisano

Grendel,
Ten Cromwell z dziwaczną wieżą to nic innego jak brytyjski Charioteer - powojenna modernizacja Cromwell'a. Wóz uzbrojony był w armatę 20-funtową /83,4mm/. Armia brytyjska nie była zadowolona z tej konstrukcji, więc niemal wszystkie pojazdy tego typu sprzedano za granicę - głównie do Finlandii i Jordanii.

Napisano
Coe,
Hieh...Ty mnie nie lubisz;o)
Racja po wascinej stronie.Jakos o nim zapomnialem.I armaty nie moglem dopasowac do niczego.Mea culpa.
Pora jechac na ten urlop;o)
Do zobaczenia za 10 dni.
Grendel
Napisano
Comet, jak dla mnie pisowania JS jest błędna. Oczywiście pewnych spraw nie da się przeskoczyć, tak jak wspomniane łumaczenia" nazw czołgów japońskich, ale czołgi z ZSRR powinniśmy raczej pisać zgodnie z oryginałem. Na zachodzie mamy JS i KV, ale tam słuchają też niejakiego Tchaikovskyego, a prezydentem Polski jest dla nich Kvasnevsky. Totalna bzdura, my jakoś nie piszemy Szirak", Kondoliza Rajs", Ramsfeld" czy Degol". Jeśli przyjmujemy nazwy BT i T, to musimy też IS oraz KW.

KW - Kliment (Efremowicz) Worosziłow - dla Angoli Voroshilov
BT - Bystrochodnyj Tank - nie Fast Tank

Gdyby tak wszyscy pisali nazwy własne obcego sprzętu we własnym języku, byłoby...
Napisano
Jedyną nacją która wypisuje fonetycznie" są Rosjanie. A potem różni rodzimi fach-owcy" przepisując od nich oczka w toczkę" wypisują o np.armatach kane" i ordenfed". Brrrr...

W Polsce nazwy piszemy tak jak podał Duncam, bez tłumaczenia nazw własnych więc - BT i IS, a nie żadne fast tanki" :)))

W koncu czy można powiedzieć, że piloci latali na samolotach typu plujący ogniem I" ??
Napisano
Rosjanie nie są jedyni. Cały zachód, czy jak kto woli krąg kultury łacińskiej korzysta z zapisu fonetycznego nazw rosyjskich i wynika to po prostu z niekompatybilności alfabetu. Śmigłowce prototypowe Mila u nas oznacza się W, a na zachodzie V, u nas jest CAGI, na zachodzie TsAGI, itd...Wszystko fonetycznie.

Ironrat
Napisano
Ciekawe, tylo jak zamawiałem u araba wizytówkę, taką na kieszeń, to musiałem kilkakrotnie powtórzyć swoje nazwisko, aby mógł zapisać to fonetycznie. Co zresztą sie sprawdzało, bo chłopcy" po psześwidrowaniu mojej kieszeni je wymawiali.
Jestem za tym aby pozostać przy formie fonetycznej. Bo po jej zastosowaniu wiadomo o co chodzi.
amerykanie poszli na łatwiznę, żadnych numerów, tylko nazwa. Żołnierz wie o co chodzi.
comet
Napisano
Grendel DZIĘKI za rozwiazanie tej pancernej zagadki !
Teraz wiem czego szukać w necie: Cromwella-Chariotera.
Fotka coe" nie pozostawia złudzeń.

comet
  • 5 months later...
Napisano

Witam
stał u nas kiedyś taki czołg.Zabrali go nam chyba w obawie że mafia go uzyje na kimś niepożądanie niewskazanym.Nie ważne spytam gdyż w moim mieście czołg ten owiany jest legendą a swoiemu synowi chciałbym przekazać prawdę nie mit.Chodzi mi o to iż ten czołg w naszym mieście nosi wiele nazw.Jedni twierdzą że to T-34 inni upierają się co do IS 2 a kolejni że to JÓZEF STALIN TRI a są i tacy którzy za nic w świecie nie dadzą się przekonać iż na 100% nie jest to RUDY 102! :)
Więc pytam znawców: CO TO BYŁ ZA CZOŁG??

Napisano
Tak to bez wątpienia JS-2
Zdaje się, że ten konkretny egzemplaż znajduje się obecnie w odziale Muzeum WP przy ul. Powsińskiej w Warszawie.
  • 3 years later...
Napisano
Na wstępie zwracam się z prośbą do moderatora, o przeniesienie tematu z Głównego do Pojazdów.
Temat bardzo stary, ale odświeżam wątek, bo chciałem się podzielić informacją, jaką usłyszałem jakiś czas temu, dotyczącą zastosowania tego czołgu w czasie II WS, i to zasłyszaną z ust pancerniaka, emerytowanego pułkownika. Mimo bardzo zaawansowanego wieku opowiadał konkretnie, bez wyraźnych symptomów podkoloryzowania ( nie często spotykany objaw u kombatantów). Za stary jestem na “łykanie jak młody rekin” wszelkich sensacji, ale to info mnie zainteresowało. Podczas wspólnych manewrów Układu Warszawskiego w latach 70 tych, mój rozmówca jako oficer LWP uczestniczył w poligonowej “biesiadzie” z radzieckimi towarzyszami. Jak nietrudno się domyślić, nie było to spotkanie przy oranżadzie. Wtedy właśnie jeden z Rosjan, stary frontowiec “wygadał się” że batalion JS3 rzucony do walki jeszcze na długo przed zdobywaniem Berlina, poległ w starciu z niemieckimi 88-mi. Sprawa została szybko zatuszowana ze względów propagandowych, i do końca operacji JS3 trzymany był na bezpieczną odległość od linii frontu, aby jako nowa jakość broni pancernej zostać pokazanym na defiladzie w Berlinie. Pozdrawiam.
Napisano
pisownia jak JS w języku POLSKIM jak najbardziej poprawna , zwłaszcza , że czólgi i 2 i 3 w polsce nazywano popularnie jotesami" a nie iosemami" ale dywagacje językowe na bok. Produkcja modelu 3 została przerwana po 2 latach z przyczyny prozaicznej , brak nowych frontów walk... zmodernizowano co już zostało wyprodukowane...wkrótce pojawiły się nowe modele innych czołgów T54 T55 , zgodne z tendencją do zaniechanie produkcji czołgów typu ciężkiego. Zgadza się że jakość stali produckci sowieckich z okresu wojny to kiepskie gatunki stali , stawiano na masowośc produkcji. a obok fota JS3 w wersji 3m w zbiorach muzeum Yad la-shiryon w izraelu zdobyty na egipskich wojskach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie