Monsun Napisano 28 Grudzień 2004 Autor Napisano 28 Grudzień 2004 Witam,w nowym numerze (nr.3) Oblicza Historii" ukazał się bardzo ciekawy artykuł o tzw. Szczelinie z okolic Jeleniej Góry. Pierwszy raz od momentu pojawienia się tego tematu gazeta Oblicza Historii dotarła do osób, które były najbliżej powiązane z tym tematem!! Materiał rewelacyjny. Polecam każdemu, kto lubi skarbowe historie". Ciekaw jestem Waszych zdań na temat Szczeliny. PozdrawiamMarcin
Rso Napisano 28 Grudzień 2004 Napisano 28 Grudzień 2004 Witam. Czytałem bardzo ciekawa sprawa tyle tylko że niebzpieczna dla zdrowia uczestników ale tak zawsze jest gdzie są duże szybkie pieńądze.I wygląda nato że państwo nasze olało sprawe a szoda. Pozdrawiam.
krecio Napisano 28 Grudzień 2004 Napisano 28 Grudzień 2004 Przede wszystkim to wygląda, iż autor (Mietek B.?) był (?) agentem UOP. A jeśli tak, to jaką wartość ma ten tekst? Choć czyta się to fajnie. Jak i prawie cały numer. Ale to już inna sprawa...
Monti Napisano 28 Grudzień 2004 Napisano 28 Grudzień 2004 Było o tym w Odkrywcy jakiś czas temu.Wszędzie jakies relacje,ale nic z tego nie wynika,szkoda...polecam takze:http://www.glos.com/index.php?arch=1&d=03-07-18&k=hist&f=09-01pozdrawiamMonti
pająk Napisano 28 Grudzień 2004 Napisano 28 Grudzień 2004 Jeszcze nie kupiłem tego numeru, ale jeśli artykuł jest autorstwa Mieczysława B. to na pewno czyta się go z wypiekami na twarzy, tak jak poprzednie teksty tego autora. Zastanawia mnie tylko, w jakim procencie są one oparte na faktach, a co jest dopowiedzeniem literackim (w OH nr 2 był tekst o kubelwagenie z dwoma żołnierzami - autor zobaczył, zdążył wyjść i wszystko zapadło się pod ziemię - prawie amerykański film). Jeśli gość opisuje swoje faktyczne przeżycia to ma klawy żywot. Ale nie uwierzę dopóki nie zobaczę - może będzie okazja, bo czytałem, że trwa próba dotarcia do sztolni opisanej przez M.B. w OH nr 1.
... Napisano 28 Grudzień 2004 Napisano 28 Grudzień 2004 Witam !A przepraszam, gdzie można zaopatrzyć się w Oblicza Historii" ??? Dziękipozdrawiam
janek_toruń Napisano 28 Grudzień 2004 Napisano 28 Grudzień 2004 Dystrybucja: Oblicza Historii dostępne są w salonach EMPiK, salonach prasowych Ruchu, salonikach prasowych Kolportera, w sieci Inmedio Partner (Łodź, Gdańsk, Słupsk) oraz większych punktach sprzedaży Rolkonu ( Poznań, Bydgoszcz, Szczecin, Zielona Górze), Fran Pressu ( Wrocław, Legnica, Opole, Katowice, Warszawa) i Garmondu. A także w salonach prasowych INMEDIO (głównie w centrach handlowych) oraz w salonach RELAY (na dworcach PKP i lotniskach na terenie Polski).ps:jak co to jestem już pijany hehehehe
pomsee Napisano 28 Grudzień 2004 Napisano 28 Grudzień 2004 to link do Oblicz historii";http://www.obliczahistorii.pl/Czy ktos ma skany tego artykulu oraz chec podeslania ich na priva?
janek_toruń Napisano 28 Grudzień 2004 Napisano 28 Grudzień 2004 hehea co do - może będzie okazja, bo czytałem, że trwa próba dotarcia do sztolni opisanej przez M.B. w OH nr 1.to już po sprawie
pająk Napisano 28 Grudzień 2004 Napisano 28 Grudzień 2004 No i jaki efekt? Przypomniałem sobie - w ostatnim Odkrywcy to było (artykuł Góra Mieczysława"). Brałeś może w tym udział?
Grzebiuszka Napisano 28 Grudzień 2004 Napisano 28 Grudzień 2004 To jeszcze link do pierwszej części artykułu podanego przez Monti-egohttp://www.glos.com/index.php?arch=1&d=03-07-11&k=public&f=09-01Grzebiuszka
Katani Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 Polecam książkę Henryka Piecucha:Kto zabił...", a bielmo ze szczeliny spadnie Wam z oczu.Pozdrawiam.
marecki. Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 Katani - czy mógłbyś w kilku słowach strescić wątek szczeliny z książki którą polecasz ??dziękipzdr
Katani Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 Piecuch wprost nie pisze o szczelinie, natomiast opisuje na jakie powojenne archiwa natrafił na Śląsku były premier P. Jaroszewicz. Opisuje także kulisy poszukiwań skarbu III Rzeszy w Polsce. Te tematy, myślę, łączą się ze sobą.
marecki. Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 acha , skarb trzeciej rzeszy tego autora znam ( myślałem ze ten tytuł to jakas nowa pozycja )czyli apetyt elit rządzących jest ciągle nie zaspokojony jak napisał p . piecuch i jak zakończył swój art p . bojkopzdr
kudi Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 Katanisprawa Szczeliny nie laczy sie z Radomierzycami.wskazuje jednak ze sluzby zawsze sie interesowaly poszukiwaniami.znaczy to ze wszystkie Ryski to fajne chlopaki sa :) (czytaj: tajniacy to poszukiwacze).pozdrrobert_kudelski
Katani Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 Kudi,Kudi......masz rację: tak i nie, fajna odpowiedz, co? sam lubię takie wymijające stwirdzenia. ;( Myślę jednak, że sprawy są cholernie do siebie podobne. Giną ludzie, bo za dużo wiedzieli, przecież tak na prawdę chodzi wszystkim poszukiwaczom o dreszczyk emocji i duże pieniądze.Archiwa z zamku Czocha...Były premier tam był pierwszym poszukiwaczem.Pozdrowienia Kudi.
Boruta Napisano 30 Grudzień 2004 Napisano 30 Grudzień 2004 Mnie to dziwi, że prokuratuira tu nie wkracza. Czy było jakieś śledztwo w sprawie odnalezionego mienia?Pozdrawiam
kudi Napisano 30 Grudzień 2004 Napisano 30 Grudzień 2004 o oficjalnym sledztwie nic nie wiadomo, ale UOP badal sprawe. wydaje sie tylko ze ktos nie chcial zeby ja wyjasniono. Katanija mysle ze sprawa archiwow (m.in. Radomierzyce) byla wazniejsza niz skarby. Mowilo sie ze czesc tych dokumentow byla na zamku Czocha (chyba Brystigerowa to sugerowala), ale nie ma na to dowodow. Nawet historycy amerykanscy ktorzy pisali kiedys na temat archiwow niemieckich przechwyconych przez Rosjan nic o tym nie wspominaja (chociaz wymieniaja inne miejscowosci na Dolnym Slasku).Gdyby rzeczywscie polaczyc tragiczna smierc Jaroszewicza i Fonkowicza z przeszloscia to bylaby ciekawa sprawa.a jesli chodzi o Czoche to jeden z transportow zaginal" dopiero w kilkanascie miesciecy po jego zatrzymaniu na granicy. Opieszalosc urzednikow i balagan jaki panowal na DS nawet kilka lat po wojnie wydaje sie zatrwazajacy. pozdrrobert_kudelski
Katani Napisano 30 Grudzień 2004 Napisano 30 Grudzień 2004 Witaj Kudi,Piszesz: ja mysle ze sprawa archiwow (m.in. Radomierzyce) byla wazniejsza niz skarby" masz w tym stwierdzeniu 100 % racji i nie polemizuje z tą wypowiedzią.Kudi, czy pamietasz dziwną smierć pana Sekuły ? ... a tak lubił starocie. Myślę, że ... wszystko sie łączy ze sobą... ale znajac Ciebie, jako bardzo dobrego pisarza szukajacego...pozdr
Michał zalogowany Napisano 30 Grudzień 2004 Napisano 30 Grudzień 2004 Jak wiadomo ci którzy wykończyli Jaroszewicza nie znaleźli u niego tego czego szukali i poszukiwania trwają bodaj do dzisiaj. Szukali więc dalej, m. innymi u syna p. Jaroszewicza (zresztą bardzo sprytnie sobie u niego poczynali - widać, że to fachowcy najwyższej klasy). Jak na razie można powiedzieć, że łańcuszek osób powiązanych z refnym" a poszukiwanym przez ieznanych fachowców" towarem łączy się w pewną logiczną całość. Jestem za połączeniem tych morderstw (tych ale nie tylko tych - wiadomo, że w związku z tą sprawą zgineli również inni ludzie...).Temat bardzo ciekawy. Myślę, że jeszcze o nim usłyszymy (inna sprawa, czy Czytelnik połączy ews" z tą sprawą - to już kwestia obeznania tematu...)Pozdr,Michał
marooda Napisano 31 Grudzień 2004 Napisano 31 Grudzień 2004 Kudi,piszesz, ze balagan na Dolnym Slasku zaraz po wojnie byl duzy - i racja. Zreszta watek jest obszerny i, ze sie tak wyraze, rozwojowy :-) Chodzi o to, ze ten balagan trwa tu i owdzie do dzis. Nie wyciagam zadnych wnioskow, ale sledztwo w sprawie smierci Jaroszewiczow moze dac troche do myslenia. Coz, sa w naszym kraju instytucje ktore powinny zajac sie wieloma sprawami, szczegolnie ta jedna co to ma trzyliterowy skrot zaczynajacy sie na I"...A z innej beczki. Kudi, dlaczego Waszych ksiazek nie mozna kupic w Krakowie? Chcialem komus zrobic prezent, a Lubiaza" (zreszta innych DS-pozycji tez, ktore tam sa w kazdej ksiegarni) w moim pieknym miescie nie uswiadczysz. Tylko wielkie oczy sprzedawczyn i pytanie kto to wydal. Szkoda. pozdr i wiele dobrego tudziez odkrywczego" na ten 2005 zyczeMaruda
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.