Skocz do zawartości

Polskie pociagi pancerne

Grendel

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 387
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam Kolegów!
Glęboko poruszony wątkiem pociągów pancernych zebrałem pewne dostępne mi materiały.. Muszę się z Wami nimi podzielić..Jest kilka zdjątek, ale nie bardzo mam czas zająć się ich dostosowaniem do wymogów Bociana.. Gdyby był ktoś chętny mi pomóc i podał maila to prześlę.Zapewniam, tego na forum jeszcze nie było.Własny komentarz do zdjątek napiszę osobiście.
Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów, dobrze, że Jesteście.. Kto by dbał o pamięć o tym, co święte w naszej historii
merlin
Napisano
Bodziu, może jeszcze adres..pewnie gdzieś jest, ale jestem w pracce i mam niewiele czasu.Sam rozumiesz,korzystam z kompa pracodawcy, marnotrawię czas pracy...
Napisano

Trochę rozjaśniłem. Niestety, trudno rozpoznać lokomotywę (jakbym miał strzelać, to może seria 73 z opancerzeniem jak w Groźnym"?). Ale dalej jest chyba nieopancerzona lokomotywa?

Napisano
Witam wszystkich MPP
Do JoncaA. Adres wyslalem.
Do Grendel. Znasz pamietniki Stanislawa Czerepinskiego, bylego dowodce dyonu w 1 Pulku Artylerii Przeciwlotniczej (zreszta dla MPP osoby tej chyba nie trzeba przedstawiac). W 39 mial mobilizacje Parku Broni Pancernej Nr 1 wlasnie w Modlinie z ktorego wyjechal 2 IX przez Warszawe do Siedlec i dalej. Moge podeslac kilka z okresu Modlinskiego. Materialow modlinskich roche mam" (i nie jest tego kilka stron).
Napisano

1.Sadyk - a nawet dwa adresy. Tyle, ze onet (moze mozilla)potrafi polykac poczte i boje sie , ze to wlasnie sie stalo. Wyslalem dwa maile.
2. z tego sie juz nic wiecej nie wycisnie.

Napisano
Do Forteca.
Myslalem o tym, ze ktos - siegajac do zrodel - napisze cos konkretnego o dziejach tej jednostki wojskowej na wybrzezu. Od kiedy do kiedy funkcjonowala, dowodcy, zolnierze, stacjonowanie, przynaleznosc, rozkazy itp.
Napisano
Sadyk,
Za wszystko co dotyczy opl-ki modlinskiej i wszelkich baterii motorowych oraz ich sprzetu (C2P!) bede niezmiernie zobowiazany, jak juz uprzednio pisalem.
Wspominanych przez Ciebie pamietnikow nie znam, choc nazwisko majora rzeczywiscie nie jest mi obce - z wielka przyjemnoscia bym je przeczytal, o ile to mozliwe.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Jest jeszcze jedno znależisko" podobne do wieży I Marszałka. Czy ktoś wie co obecnie dzieje się z tym wagonem?
http://www.gp.pl/prasa/gp/dokpub/01-02-23/poznan/050.html
Pozdrawiam
Waldek
Napisano
Witam MPP
Poznanski wagon jest w muzeum broni pancernej w Poznaniu. Na razie nie jest poddany konserwacji, wiadomo brak pieniedzy. Wedlug mnie wagon ten nie sluzyl" w Poznanczyku". Miejscowi mowili tez, ze sluzyl w III powstaniu slaskim. Jego strzelnice nie przypominaja mi zadnego polskiego wagonu.
Napisano
Dzięki za informacje. Sadyk a masz może jakieś zdjęcia tego wagonu? Na tym, które widziałem to oprócz tego faceta niewiele widać.
Pozdrawiam.
Waldek
Napisano
Waldek M.
Jedno ladne zdjecie bylo publikowane w Odkrywcy" chyba w kwietniu 2001 r. (Towarowa pancerka"). Wiem, ze jeden z dziennikarzy - chyba Gazety Poznanskiej" - obfotografowal ja z kazdej strony (nawet spod z wlazem) w trakcie podnoszenia wagonu przez dwa (sic!) dzwigi. Zreszta kilka notek na temat tego wagonu ukazalo sie w prasie poznanskiej.
Sadyk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie