TomekSz Napisano 7 Październik 2006 Share Napisano 7 Październik 2006 j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[1920]przemo Napisano 25 Listopad 2006 Share Napisano 25 Listopad 2006 W Muzeum Ślaskim jest prezentowany oryginalny magazynek, amunicja i wycior do NKM Jurka,myślę że to warto oglądać . Bedę próbowal zdobyć zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeszekS Napisano 27 Listopad 2006 Share Napisano 27 Listopad 2006 Znany TKS z nkm - ebay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grec Napisano 29 Listopad 2006 Share Napisano 29 Listopad 2006 Tyle mogę zaprezentowac. Pociski z NKM. Rozcalone pod Tomaszowem Lubelskim. Łuski i całe też się trafiały, niestety tylko to mi pozostało.pozdr, Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pnz59 Napisano 30 Listopad 2006 Share Napisano 30 Listopad 2006 Czy można to zdjęcie wykorzystać w publikacji? Powoli przymierzam się do zakończenia monografii dotyczącej prototypów polskiego uzbrojenia z okresu międzywojennego.Pozdrawiam P.Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grec Napisano 2 Grudzień 2006 Share Napisano 2 Grudzień 2006 Ok. Wysłałem maila.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 8 Grudzień 2006 Share Napisano 8 Grudzień 2006 Piękne zdjęcie naszego TKSa z NKM 20mm w niemieckim malowaniu, i po niemieckich przeróbkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 8 Grudzień 2006 Share Napisano 8 Grudzień 2006 To dopiero drugie takie zdjęcie (przynajmniej na tym forum). Na obu zdjeciach tankietki nie mają (raczej) żadnych oznaczeń.Ciekawe w jakim charakterze były używane?Pozostawienie działka zdaje się potwierdzać wymienność polskiej i niemieckiej amunicji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[1920]przemo Napisano 14 Grudzień 2006 Share Napisano 14 Grudzień 2006 Mam wreszcie obiecane zdjęcie! Teraz możemy podyskutować o tych detalach na fotce. Wszystkie są związane z TKS'em i nkm 20mm. Cikawe jest to pudełko!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samun1 Napisano 15 Grudzień 2006 Share Napisano 15 Grudzień 2006 z ebay.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamelot Napisano 16 Grudzień 2006 Share Napisano 16 Grudzień 2006 hej Grec czy tych pociskiów do NKMu znalazłeś w lesie między tomaszowem a ulowem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grec Napisano 16 Grudzień 2006 Share Napisano 16 Grudzień 2006 Ano.. Strzał w dychę. Kiedyś trafiało się tam tego dużo, również całe. Ech... wspomnienia... Konkretnie las Zahucie przed Zielonym. Pamiętam jeszcze walającą się długo skrzynkę prawdopodobnie po tych nabojach, wreszcie pewnie ktoś ją podniósł. Ale to było z dziesięc lat temu.pozdr. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 16 Grudzień 2006 Share Napisano 16 Grudzień 2006 grec czy mógłbys do mnie napisac na maile ? JakubRut7@wp.plpzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamelot Napisano 16 Grudzień 2006 Share Napisano 16 Grudzień 2006 nie wątpię ze trafiały sie całe w tamtym rejonie w czasie walk o tomaszów miał swój sztab gen. Piskor ze swoją świtą;-)więc pewnie mieli jakis malutki składzik w odwodzie;-) sam też mam jeden wystrzelony pocisk i mocno zniszczona łuskę ..ciekawi mnie tylko czemu właśnie w tamtym były wystrzelone..dokładnie niewiem ale walki szły głównie nawyskości szarowola-rogóźno-pasieki-łosiniec. zielone było jakby troche z tyłu .. chyba ze ostrzeliwano samoloty.. ale co tam! nie jestem fachowcem w tym temacie .. być może historia była inna;-) a ty grec jesteś może z tomaszowa lub okolic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grec Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 Faktycznie przesadziłem tym strzałem w dychę". Chodziło Ci pewnie o nocne natarcie z okolic Pasiek na koszary w Tomaszowie z użyciem TKS z NKM. Podobno TKS-y zniszczyły z NKMów kilka wozów niemieckich, lecz nie trafiłem tam na żaden ślad.W Zahuciu musiało rozbrajac się jakieś zgrupowanie pancerne bo poza TKS były ślady 7TP. Pozdr. Grzegorzps. Pochodzę z Tomaszowa, mieszkam w Krakowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 19 Grudzień 2006 Share Napisano 19 Grudzień 2006 Dwie sztuki na jakimś składowisku sprzętu zdobycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 19 Grudzień 2006 Share Napisano 19 Grudzień 2006 Możliwe, że te same z innego ujęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 19 Grudzień 2006 Share Napisano 19 Grudzień 2006 Na burcie pierwszej TK coś na kształt Pogoni podobnej do znanej ze zdjęcia Jaegera. Ew. może strzała jak na innych zdjęciach. W każdym razie coś tam chyba jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamelot Napisano 20 Grudzień 2006 Share Napisano 20 Grudzień 2006 a to ciekawe grec a co trafiło ci się do 7 tp? ja odnośnie natarcia WBPM to ja niemialem na myśli zadnego konkretnego w końcu było prowadzone z kilku miejsc ostatnio słyszałem historię że w jednym z rozbitych juz na terenie miasta TKSów z NKM znajdował się Iperyd w zasadzie jestem tu od niedawna i od niedawna interseuje mnie bitwa pod tomaszowem dlatego sprawdzam wszystkie wątki na odkrywcy z tym związane;-)! ps. jeśli byś mógł odezwij się na maila bo mam kilka pytań na temat twoich znalezisk pod tomaszowem;-) ! aphextwin@o2.pl z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 6 Styczeń 2007 Share Napisano 6 Styczeń 2007 Przygotowany do wywózki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucasc13 Napisano 11 Styczeń 2007 Share Napisano 11 Styczeń 2007 tks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sten Napisano 12 Marzec 2007 Share Napisano 12 Marzec 2007 fotka z Albumu gostka ktory sluzyl w 2 DP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSz Napisano 15 Kwiecień 2007 Share Napisano 15 Kwiecień 2007 Z naszego forum .Tak dla porządku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 8 Sierpień 2007 Share Napisano 8 Sierpień 2007 Ciekawe zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 8 Sierpień 2007 Share Napisano 8 Sierpień 2007 Rzeczywiście, wydaje się, że mamy tutaj do czynienia z małą sensacją. Prototyp jarzma, a może improwizowana wersja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi