Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ten sam.Najbardziej obfotografowana tankietka wrzesnia ;o)
Wnioskuje z tego, ze nie stala ona w (za przeproszeniem) Koziej Wolce, ale raczej przy glownej drodze, na osi przemarszu wiekszej jednostki (moze byc, ze i drugiej Lekkiej).
Pozdrowienia
Grendel
P.S.
Ma ktos dokladny szlak bojowy 2LD?
Napisano
Nie ma.Widac wyraznie kola napinajace po powiekszeniu.To jest moja" tankietka w innym ujeciu:)
Dzieki Jotes:)
Jeszcze, zeby tak podpis... ;o)
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Swego czasu też założyłem podobny wątek /patrz: TKS Z NKM 20 mm 2003-07-13 19:38:00/. Dlaczego? Bowiem miałem coraz więcej przesłanek, by sądzić,że duża część zdjęć tych czołgów została wykonana w jednym rejonie.

Obecnie sądzę, że są to pojazdy ze szwadronu rozpoznawczego WBPM dowodzonej przez kapitana Antoniego Czechowicza pozostawione na drodze Lipsko-Ciepielów w dniach 8 /1 TKS/, i 10 września /7?, 6? tankietek/ w czasie dwóch potyczek z bodajże 29 niemiecka DP broniącą tego rejonu.

W sprawie opisu nkm 20 mm polecam lekturę książkę Polskie konstrukcje broni strzeleckich" autorstwa Zbigniewa Gwoździa, i Piotra Zarzyckiego.

Tam /s.50/ wiarygodne dane na temat przebijalności pancerza pociskiem wystrzelonym z tej broni:
-przebicie płyty pancernej o grubości 20 mm ustawionej pod kątem 60* z odległości 400 metrów

Daje to przebijalność lepszą od konstrukcji zagranicznych, które pancerz porównywalnej wielkości przebijały z dystansu 250-300 metrów.
Napisano
No, właśnie ;) Nie chciałbym za bardzo rozwadniać tego wątku, ale może przy okazji uporządkujmy znane, wojenne zdjęcia TKS 20mm. Pomijając te podczas przekraczania granicy, to porzuconych nie będzie chyba w sumie więcej niż 3-4?

Pzdr,

jotes
Napisano

Grandel niestety nie mam a co do tks-ów z nkm to mam takie
to jest to o którym wspominał Jotes przy zagrodzie sołtysa (o ile o tego ci chodziło)

Napisano
Marek ma całkowitą rację.
Zwróćcie uwagę na taki motyw krajobrazu: słup + drzewko + mały słupek między nimi. Jest on widoczny na obu zdjęciach mniej więcej w tej samej odległości od TKS’a.
Napisano
Też mi się tak wydaje. Ta chałupa", to dom sołtysa. Zresztą zdjęcie widziałem też w jakimś niemieckim wydawnictwie, możliwe, że z czasów wojny?
A pozostałe?
Napisano
Zdjecie 2 zrobiono prawdopodobnie na trasie Tomaszow - Zamosc.Nawierzchnia bardzo charakterystyczna.Widzialem zdjecia C7P,C4P (lub wz.34 -nie pamietam juz), artylerii i chyba 7TP porzuconych/zniszczonych na niej.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano

Wg mnie kolejne zdjęcie tankietki sołtysa" z nkm-em :)
Akurat w takim ujęciu można wg mnie poznać TKS-a z nkm-em po braku uchwytu do km-u przeciwlotniczego. Znacie jakieś inne szczegóły?

Pzdr,

jotes

Napisano
Doszukalem sie wlasnie, ze kiedys na e-bay zdjecie zamieszczone tutaj przez Jotes'a i Omi30 bylo opisane przez sprzedajacego, jako zrobione drugiego(!) wrzesnia.
Szczerze mowiac - watpie.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Acha,
Zdaje sie Jotes, ze ostatnie serie produkcyjne juz tego uchwytu nie mialy.
A jesli chodzi o przestrzeliny, to mozliwe.
Zarazem - jakos mi one podejzanie w jednej linii i do tego w pionie.Co mi sie nasowa, to, ze tankietka z Solthurnem miala w tym miejscu nitowany w/w uchwyt.Nie chce niczego sugerowac, bo nie wiem czy byl mocowany na dwa, czy cztery nity.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Jotes,
Umiejscowienie peryskopu w dachu wskazuje na tankietke z 20mm.Naprawde intryguja mnie te dziury, wiesz?
W/g rysunkow mocowanie uchwytu powinno jednak byc po prawej , a nie lewej stronie plyty i powinny byc cztery nity.
Pozdrowienia
Grendel