Grendel Napisano 8 Listopad 2004 Autor Share Napisano 8 Listopad 2004 Ten sam.Najbardziej obfotografowana tankietka wrzesnia ;o)Wnioskuje z tego, ze nie stala ona w (za przeproszeniem) Koziej Wolce, ale raczej przy glownej drodze, na osi przemarszu wiekszej jednostki (moze byc, ze i drugiej Lekkiej).PozdrowieniaGrendelP.S.Ma ktos dokladny szlak bojowy 2LD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 9 Listopad 2004 Share Napisano 9 Listopad 2004 Trudno powiedzieć, czy to ta sama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omi30 Napisano 9 Listopad 2004 Share Napisano 9 Listopad 2004 tez juz nad tym myslałem ale cos mi nie podoba sie to pobocze i łaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 9 Listopad 2004 Share Napisano 9 Listopad 2004 A mi pasuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omi30 Napisano 9 Listopad 2004 Share Napisano 9 Listopad 2004 a czy on nie ma gasek ? moze to jest lepsza fotka tylko szkoda ze nie ma opisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 9 Listopad 2004 Share Napisano 9 Listopad 2004 Wg mnie NIE ma gąsek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 9 Listopad 2004 Autor Share Napisano 9 Listopad 2004 Nie ma.Widac wyraznie kola napinajace po powiekszeniu.To jest moja" tankietka w innym ujeciu:)Dzieki Jotes:)Jeszcze, zeby tak podpis... ;o)PozdrowieniaGrendel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 9 Listopad 2004 Autor Share Napisano 9 Listopad 2004 Omi,Masz to zdjecie w wiekszej rozdzielczosci?Grendel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pzl Napisano 10 Listopad 2004 Share Napisano 10 Listopad 2004 Swego czasu też założyłem podobny wątek /patrz: TKS Z NKM 20 mm 2003-07-13 19:38:00/. Dlaczego? Bowiem miałem coraz więcej przesłanek, by sądzić,że duża część zdjęć tych czołgów została wykonana w jednym rejonie.Obecnie sądzę, że są to pojazdy ze szwadronu rozpoznawczego WBPM dowodzonej przez kapitana Antoniego Czechowicza pozostawione na drodze Lipsko-Ciepielów w dniach 8 /1 TKS/, i 10 września /7?, 6? tankietek/ w czasie dwóch potyczek z bodajże 29 niemiecka DP broniącą tego rejonu.W sprawie opisu nkm 20 mm polecam lekturę książkę Polskie konstrukcje broni strzeleckich" autorstwa Zbigniewa Gwoździa, i Piotra Zarzyckiego.Tam /s.50/ wiarygodne dane na temat przebijalności pancerza pociskiem wystrzelonym z tej broni:-przebicie płyty pancernej o grubości 20 mm ustawionej pod kątem 60* z odległości 400 metrówDaje to przebijalność lepszą od konstrukcji zagranicznych, które pancerz porównywalnej wielkości przebijały z dystansu 250-300 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 10 Listopad 2004 Share Napisano 10 Listopad 2004 No, właśnie ;) Nie chciałbym za bardzo rozwadniać tego wątku, ale może przy okazji uporządkujmy znane, wojenne zdjęcia TKS 20mm. Pomijając te podczas przekraczania granicy, to porzuconych nie będzie chyba w sumie więcej niż 3-4?Pzdr,jotes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omi30 Napisano 10 Listopad 2004 Share Napisano 10 Listopad 2004 Grandel niestety nie mam a co do tks-ów z nkm to mam takieto jest to o którym wspominał Jotes przy zagrodzie sołtysa (o ile o tego ci chodziło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omi30 Napisano 10 Listopad 2004 Share Napisano 10 Listopad 2004 i ten na drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omi30 Napisano 10 Listopad 2004 Share Napisano 10 Listopad 2004 i jeszcze ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omi30 Napisano 10 Listopad 2004 Share Napisano 10 Listopad 2004 i ten z albumu Trojcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 10 Listopad 2004 Share Napisano 10 Listopad 2004 omi30Pierwszy i trzeci wygląda na ten sam egzeplarz, tylko w międzyczasie chałupa w tle spłoneła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 10 Listopad 2004 Share Napisano 10 Listopad 2004 Marek ma całkowitą rację.Zwróćcie uwagę na taki motyw krajobrazu: słup + drzewko + mały słupek między nimi. Jest on widoczny na obu zdjęciach mniej więcej w tej samej odległości od TKS’a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 10 Listopad 2004 Share Napisano 10 Listopad 2004 Też mi się tak wydaje. Ta chałupa", to dom sołtysa. Zresztą zdjęcie widziałem też w jakimś niemieckim wydawnictwie, możliwe, że z czasów wojny?A pozostałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 10 Listopad 2004 Autor Share Napisano 10 Listopad 2004 Zdjecie 2 zrobiono prawdopodobnie na trasie Tomaszow - Zamosc.Nawierzchnia bardzo charakterystyczna.Widzialem zdjecia C7P,C4P (lub wz.34 -nie pamietam juz), artylerii i chyba 7TP porzuconych/zniszczonych na niej.PozdrowieniaGrendel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omi30 Napisano 10 Listopad 2004 Share Napisano 10 Listopad 2004 i troszke inne ujecie tego pierwszego tks-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 10 Listopad 2004 Share Napisano 10 Listopad 2004 Wg mnie kolejne zdjęcie tankietki sołtysa" z nkm-em :)Akurat w takim ujęciu można wg mnie poznać TKS-a z nkm-em po braku uchwytu do km-u przeciwlotniczego. Znacie jakieś inne szczegóły?Pzdr,jotes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 10 Listopad 2004 Share Napisano 10 Listopad 2004 Przy okazji: przestrzeliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 10 Listopad 2004 Share Napisano 10 Listopad 2004 He, he. Zdaje się trochę namieszałem ;) Na razie niech tak zostanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 10 Listopad 2004 Autor Share Napisano 10 Listopad 2004 Doszukalem sie wlasnie, ze kiedys na e-bay zdjecie zamieszczone tutaj przez Jotes'a i Omi30 bylo opisane przez sprzedajacego, jako zrobione drugiego(!) wrzesnia.Szczerze mowiac - watpie.PozdrowieniaGrendel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 11 Listopad 2004 Autor Share Napisano 11 Listopad 2004 Acha,Zdaje sie Jotes, ze ostatnie serie produkcyjne juz tego uchwytu nie mialy.A jesli chodzi o przestrzeliny, to mozliwe.Zarazem - jakos mi one podejzanie w jednej linii i do tego w pionie.Co mi sie nasowa, to, ze tankietka z Solthurnem miala w tym miejscu nitowany w/w uchwyt.Nie chce niczego sugerowac, bo nie wiem czy byl mocowany na dwa, czy cztery nity.PozdrowieniaGrendel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 11 Listopad 2004 Autor Share Napisano 11 Listopad 2004 Jotes,Umiejscowienie peryskopu w dachu wskazuje na tankietke z 20mm.Naprawde intryguja mnie te dziury, wiesz?W/g rysunkow mocowanie uchwytu powinno jednak byc po prawej , a nie lewej stronie plyty i powinny byc cztery nity.PozdrowieniaGrendel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi