Skocz do zawartości

Ptasia obrączka

SZZ

Rekomendowane odpowiedzi

Stacja Ornitologiczna w Górkach Zachodnich k. Gdańska nie jest zainteresowana obrączkami gołębi. To jest stacja PAN i jej zainteresowania to obrączki i los ptaków dzikich.
Obrączki są w kręgu zainteresowania stowarzyszeń gołębiarzy i hodowców.

C.

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...
Witam mam pytanie, poniewważ odszukane linki na forum do zgłoszenia obrączek już są nieaktualne, a że jest zima i po lasach nie łaże-to chciałbym gołębiarzą napisać, gdzie ich obrączki znalazłem. Jeżeli ktoś ostatnio zgłaszał fakt znalezienia obrączki gołębiej to prosiłbym o linkę. Dzięki Norbert

Tylko nie zwracaj się do nich per gołębiarze". Strasznie tego nie lubią i jeszcze jaką linkę przyszykują;)
Grubo ponad 300 natrzaskałem, wystarczy czasem spojrzeć w górę:)
Przeważnie nic nie obchodzi właściciela ptaka sama obrączka. A nawet gdyby to podawajcie tylko okolice znalezienia. Nigdy nie wskazujcie gniazd drapieżników takim ludziom. Nie wiadomo co do łba strzeli...

U mnie hoduje się gołębie pocztowe,i warto powiedzieć,że sama obrączka nie jest niczym wspaniałym...jedyne co może hodowca zrobić,to założyć na kolejnego młodego.Szczerze mówiąc nie warto wgl bawić się w jakiekolwiek szukanie,czyj to gołąb i te sprawy.Zginął znaczy był słabszy( najczęściej).

Ja tak tylko z sentymentu, poniewaz mój młodszy brat kiedyś hodował gołębie głównie ozdobne, ale i tak były fajne..
Wtedy go gołębiarzem nazywałem, nawet były takie wiejskie powiedzenia:
Kiedy ranne wstają zorze powstawali gołymbiorze, każdy liczy swoje stda i patrzy czy obcy nie wpada"

Albo co kto ma z gołębia:
Jastrząb mieso, wiatr pierze, a gołębiarz g.... świeże":)

... więc wywody na temat wartości takich "fantów nie mają najmniejszego sensu. "

a jaką wartość masz na myśli ?

z tego co widziałem, Allegro mówi, że całkiem dobrze ptasie obrączki schodzą - nawet z tych nowszych, w silikonowych osłonach.

Wartość mam na myśli zarówno sentymentalną,historyczną jak i finansową.Oczywiście mówimy o współczesnych obrączkach.Nie wiem,nie patrzyłem jak to jest na allegro.Z tego co wiem,to tata dostaje ich bardzo duże ilości za darmo,a jeśli musi dokupić to w cenie(i tu nie jestem pewny podanej kwoty)3zł a w tym jest karta posiadacza gołębia.Jej raczej nikt nie wykopie pod gniazdem...więc 2 czy 3złote to Twoim zdaniem wysoka cena kolego tyfusie ? :)

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
JA kiedyś znalazłem obrączkę, i też mnie ciekawiło który ptak był jej właścicielem.
Ale wpisując w składnicę wiedzy GOOGLE" udało mi się namierzyć i zlokalizować właściciela. W moim przypadku był to gołąb pocztowy z jakiegoś kółka w Elblągu. Znalazłem ich stronę i dokonałem identyfikacji. Teraz nawet nie wiem gdzie mam tą obrączkę...

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie