Catadero Napisano 1 Styczeń 2011 Share Napisano 1 Styczeń 2011 Stacja Ornitologiczna w Górkach Zachodnich k. Gdańska nie jest zainteresowana obrączkami gołębi. To jest stacja PAN i jej zainteresowania to obrączki i los ptaków dzikich. Obrączki są w kręgu zainteresowania stowarzyszeń gołębiarzy i hodowców.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stucer Napisano 1 Styczeń 2011 Share Napisano 1 Styczeń 2011 Wiem, miałem tylko nadzieję, że te z gołego aluminium, no i ta radziecka to nie z gołębi...Rozpracowanie tematu zleciłem córce, jak będzie co wysłać i gdzie wysłać to wyślemy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norberet Napisano 10 Styczeń 2011 Share Napisano 10 Styczeń 2011 Witam mam pytanie, poniewważ odszukane linki na forum do zgłoszenia obrączek już są nieaktualne, a że jest zima i po lasach nie łaże-to chciałbym gołębiarzą napisać, gdzie ich obrączki znalazłem. Jeżeli ktoś ostatnio zgłaszał fakt znalezienia obrączki gołębiej to prosiłbym o linkę. Dzięki Norbert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 10 Styczeń 2011 Share Napisano 10 Styczeń 2011 Tylko nie zwracaj się do nich per gołębiarze". Strasznie tego nie lubią i jeszcze jaką linkę przyszykują;) Grubo ponad 300 natrzaskałem, wystarczy czasem spojrzeć w górę:) Przeważnie nic nie obchodzi właściciela ptaka sama obrączka. A nawet gdyby to podawajcie tylko okolice znalezienia. Nigdy nie wskazujcie gniazd drapieżników takim ludziom. Nie wiadomo co do łba strzeli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sudajew Napisano 10 Styczeń 2011 Share Napisano 10 Styczeń 2011 jesli kots chce natargać obrączek, to niech poszuka pod gniazdem jastrzębia, ja ponad 20 trafiłem pod jednym:)Tylko mała prosba, szukajcie po okresie lęgowym, żeby ptactwu nie przeszkadzać.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sudajew Napisano 10 Styczeń 2011 Share Napisano 10 Styczeń 2011 nie przeczytałem tego co kol. karpik pisze, ale ma racje, wątpię czy jakis hodowca by odpuscił jakby wiedział o gnieździe jastrzębia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 10 Styczeń 2011 Share Napisano 10 Styczeń 2011 U mnie hoduje się gołębie pocztowe,i warto powiedzieć,że sama obrączka nie jest niczym wspaniałym...jedyne co może hodowca zrobić,to założyć na kolejnego młodego.Szczerze mówiąc nie warto wgl bawić się w jakiekolwiek szukanie,czyj to gołąb i te sprawy.Zginął znaczy był słabszy( najczęściej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 10 Styczeń 2011 Share Napisano 10 Styczeń 2011 Co innego stare obrączki. Szczególnie polskie. Jakieś 2 lata temu kolekcjoner przysłał mi swój cennik. Polskie wojenne/ przedwojenne zaczynały się od 150zł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norberet Napisano 10 Styczeń 2011 Share Napisano 10 Styczeń 2011 Ja tak tylko z sentymentu, poniewaz mój młodszy brat kiedyś hodował gołębie głównie ozdobne, ale i tak były fajne..Wtedy go gołębiarzem nazywałem, nawet były takie wiejskie powiedzenia:Kiedy ranne wstają zorze powstawali gołymbiorze, każdy liczy swoje stda i patrzy czy obcy nie wpada"Albo co kto ma z gołębia:Jastrząb mieso, wiatr pierze, a gołębiarz g.... świeże":) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 14 Styczeń 2011 Share Napisano 14 Styczeń 2011 Oczywiście,wszystko co stare ma wartość,ale w przypadku nowoczesnych obrączek to mój tata dostaje ich po 60sztuk z PZHGP więc wywody na temat wartości takich fantów" nie mają najmniejszego sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 14 Styczeń 2011 Share Napisano 14 Styczeń 2011 ... więc wywody na temat wartości takich "fantów nie mają najmniejszego sensu. "a jaką wartość masz na myśli ?z tego co widziałem, Allegro mówi, że całkiem dobrze ptasie obrączki schodzą - nawet z tych nowszych, w silikonowych osłonach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 20 Styczeń 2011 Share Napisano 20 Styczeń 2011 Moje ostatnie znajdki.DV-skąd może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 20 Styczeń 2011 Share Napisano 20 Styczeń 2011 Niemiecka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 Wartość mam na myśli zarówno sentymentalną,historyczną jak i finansową.Oczywiście mówimy o współczesnych obrączkach.Nie wiem,nie patrzyłem jak to jest na allegro.Z tego co wiem,to tata dostaje ich bardzo duże ilości za darmo,a jeśli musi dokupić to w cenie(i tu nie jestem pewny podanej kwoty)3zł a w tym jest karta posiadacza gołębia.Jej raczej nikt nie wykopie pod gniazdem...więc 2 czy 3złote to Twoim zdaniem wysoka cena kolego tyfusie ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 27 Marzec 2011 Share Napisano 27 Marzec 2011 Gdy i ja znalazłem obraczke z kodem DV długo zachodziłem w głowe jaki to kod kraju. Jesli niemiecka to czemu nie samo D. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 27 Marzec 2011 Share Napisano 27 Marzec 2011 Jest to nazwa związku Deutscher Verband (DV) ,coś jak PZHGP ( Polski Związek Hodowców Gołębi Pocztowych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R0b3rT Napisano 7 Kwiecień 2011 Share Napisano 7 Kwiecień 2011 JA kiedyś znalazłem obrączkę, i też mnie ciekawiło który ptak był jej właścicielem.Ale wpisując w składnicę wiedzy GOOGLE" udało mi się namierzyć i zlokalizować właściciela. W moim przypadku był to gołąb pocztowy z jakiegoś kółka w Elblągu. Znalazłem ich stronę i dokonałem identyfikacji. Teraz nawet nie wiem gdzie mam tą obrączkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 7 Kwiecień 2011 Share Napisano 7 Kwiecień 2011 Panowie, są jakieś aktualne linki do rozkodowania numerków na obrączkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carabus Napisano 7 Kwiecień 2011 Share Napisano 7 Kwiecień 2011 http://www.miiz.waw.pl/obraczkowanie/pl/formularz odpowiadają w miarę na bierząco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 7 Kwiecień 2011 Share Napisano 7 Kwiecień 2011 Kiedyś gdzieś był ładny spis numerow z odpowiadajacymi im miejscowościami.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktordetektor Napisano 7 Kwiecień 2011 Share Napisano 7 Kwiecień 2011 Proszę bardzo. Numeracja krajowych oddziałów. http://www.pzhgp.net/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktordetektor Napisano 7 Kwiecień 2011 Share Napisano 7 Kwiecień 2011 Ja wpisuję swoje znajdki tutaj: http://www.pzhgp.pl/forum/viewtopic.php?t=1129&postdays=0&postorder=asc&start=135&sid=1ff89dfcd2e0081fe97c086282c7163eNiestety ani razu nie było zainteresowania znalezionymi obrączkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 8 Maj 2011 Share Napisano 8 Maj 2011 Ostatnio znalazłem takie coś z tworzywa sztucznego.Jest tylo Bitte melden " i numer telefonu.Czy to ptasia obrączka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 8 Maj 2011 Share Napisano 8 Maj 2011 cd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 8 Maj 2011 Share Napisano 8 Maj 2011 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.