JoncaA Napisano 27 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2004 Pozwalam sobie otworzyc nowy watek, wedle pomysłu z wątku Polski sprzet?39", w ktorym chcialbym byscie umieszczali to, co wyda wam sie rewelacja, tak jak ten Bolinder. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 27 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2004 a skoro od ciagnika zaczynamy to warto sie chyba przyjzec i temu ciagnikowi. Rewelacja bardzo wielka to nie jest, ale srednia z pewnoscią... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 27 Sierpień 2004 Share Napisano 27 Sierpień 2004 Adam,Jak przypuszczam, to ostatnie zdjecie jest powiekszeniem fragmentu.Moglbym prosic o calosc?;o)Rzeczywiscie interesujace.Ale najbardziej interesujace jest kiedy i gdzie bylo to zdjecie zrobione.PozdrowieniaGrendel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 27 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2004 Otoczenie niewiele wnosi - ot polska wiocha. Lepsza jest towarzyszaca informacja - wrzesien 1939, Polska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Sierpień 2004 Share Napisano 27 Sierpień 2004 JoncaA napisał: Rewelacja bardzo wielka to nie jest, ale srednia z pewnoscią...Ani wielka, ani średnia, ani nawet żadna, a wręcz kolejny falstart.Fotografia ta po raz pierwszy /chyba/ została opublikowana w Polskim Wrześniu 1939" W.Trojcy z podpisem, że jest to C7P(sic!!!). Faktycznie jest to ciągnik... tyle że sowiecki T-26T2. W tym samym albumie znajduje się jeszcze zdjęcie sowieckiego dwuwieżowego T-26 /z bardzo charakterystyczną dla tego typu wieżą i ewidentnie niskim przedziałem silnika/, które p.Trojca opisał jako 7TP(!!!).Coż w tym miejscu mógłbym przytoczyć stary kawał, który uczy że bezkrytyczna wiara w słowo pisane bywa bolesna - ale że jest niecenzuralny, więc tego nie zrobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 27 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2004 A po co komu to forum gdybysmy byli wszystkowiedzacy? Albumu Trojcy nawet w reku nie miałem, a odbitke dostalem z taka, jak wyzej,inskrypcja na odwrocie . I chwala, ze znalazl sie ktos, kto mnie oswiecil. Dziekuje. A na falszywe rewelacje tez jest tu miejsce - bo gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 28 Sierpień 2004 Share Napisano 28 Sierpień 2004 Hieh...Dlatego wlasnie pytalem o miejsce i czas wykonania zdjecia.Dla mnie jest interesujace tak, czy owak, bo go nie znalem, a lubie wszelkie vickersowate, w tym T-26.PozdrowieniaGrendel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 28 Sierpień 2004 Share Napisano 28 Sierpień 2004 Jak mają być ciekawostki to dorzucę armatę p.lot. 75 mm wz. 36 St. na dwukołowej podstwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 28 Sierpień 2004 Share Napisano 28 Sierpień 2004 A ja tylko w kwestii formalnej.W świetle najnowszych publikacji rosyjskich nie było czegoś takiego jak T-26T2.Na zdjęciu mamy zwykły T-26T, w wersji z roku 1933, którego zbudowano ogółem 167 szt. Natomiast T-26T z opancerzoną nadbudówką, z jakiegoś powodu bez porównania popularniejszy, powstał dopiero w roku 1936, i to w zawrotnej liczbie 10 egzemplarzy - tak więc jeśli już, to on powinien nosić indeks T2. ;-)PzdrGrzesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 28 Sierpień 2004 Share Napisano 28 Sierpień 2004 Tak jak napisał coe, na zdjęciu które zamieścił Adam jest ciągnik na bazie T26. U Trojcy był opis, że jest to C7P, co oczywiście jest błędne, ale w którymś numerze Militariów i Faktów w cyklu Wrześniowe reminescencje" zamieszczono już dobry podpis tego zdjęcia jak i wspomnianego zdjęcia T26, który u Trojcy był błędnie przedstawiony jako 7TP. Adam, podrzucę Ci te Militaria i Fakty oraz oba albumy Trojcy.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 28 Sierpień 2004 Share Napisano 28 Sierpień 2004 Policyjny Ursus A. Drugie lepsze zdjęcie jest w wątku http://odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=39567. Kto ma trzecie zdjęcie, bo było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 28 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2004 3-cie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 29 Sierpień 2004 Share Napisano 29 Sierpień 2004 Może to nie jest żadna rewelacja, ale z chęcią bym się czegoś więcoj o tym dowiedział. Jotes pisał że to polski traktor czy można coś więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 29 Sierpień 2004 Share Napisano 29 Sierpień 2004 No nie jestem pewien czy polski. A tak w ogóle to ma ciekawe nadwozie jak na traktor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 29 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 29 Sierpień 2004 ze to z tylu jest niemieckie sami widzimy. Ciagnik przypomina jedna z konstrukcji Lanza (Lanz-Buldog express). Pod chlodnica sklonny jestem dopatrywac sie glowicy zarowej, ale brak z boku charakterystycznej obudowy kola zamachowego. Po mojemu jest to jakos niemiecki ciagnik drogowy, niekoniecznie z produkcji Lanz, a tylko podobnie skonfigurowany. W zalaczeniu skan Bolldoga-express, zedysmy wiedzieli ku czemu zmierzam w kombinowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 29 Sierpień 2004 Share Napisano 29 Sierpień 2004 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 30 Sierpień 2004 Share Napisano 30 Sierpień 2004 Ciagnikow w tym stylu produkowano w tym okresie naprawde sporo.Nie tylko w Niemczech.Tutaj jeden z modeli Lanz-Bulldog z kabina szosowa i charakterystyczna oslona kola zamachowego.PozdrowieniaGrendel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 30 Sierpień 2004 Share Napisano 30 Sierpień 2004 Ten tutaj to Kaelble Diesel-Express typ ZK.Ciagniki szosowe produkowalo tez FAMO, Hanomag i wiele innych firm.Niestety na dostepnych mi zdjeciach chyba nie mam tego konkretnego modelu.Wydaje mi sie, ze Ursus nie produkowal niczego takiego, ale moge sie mylic, bo to nie moja dzialka.PozdrowieniaGrendel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 30 Sierpień 2004 Share Napisano 30 Sierpień 2004 Niedawno na forum to zdjęcie było sensacją. Renault wz32.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 30 Sierpień 2004 Share Napisano 30 Sierpień 2004 Ta fotka też była ciekawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 30 Sierpień 2004 Share Napisano 30 Sierpień 2004 To zdjęcie było chyba na ebay, nie pamiętam dokładnie, bo było to ze 2 lata temu. Na zdjęciu jest prototyp PzInż 152 podczas prób, czyba, że się mylę.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 30 Sierpień 2004 Share Napisano 30 Sierpień 2004 Ta ostatnia fotka to chyba powojenna. Stylu nawet jest chyba Star66 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 30 Sierpień 2004 Share Napisano 30 Sierpień 2004 Zdaje się, że to było na allegro i jeszcze kilka innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 30 Sierpień 2004 Share Napisano 30 Sierpień 2004 Fotka jest napewno z przed wojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 30 Sierpień 2004 Share Napisano 30 Sierpień 2004 To zdjęcie w żadnym wypadku nie wygląda na powojenne, nie ma szans, zdecydowanie przedwojenne.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.