Skocz do zawartości

B-24 w Polsce

IRONRAT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
Dzisiaj o 11 30 na lotnisku Lublinek w Łodzi lądowały 4 zabytkowe samoloty udające się na pokazy lotnicze na Litwę. Był tam na pewno B-24, prawdopodobnie 2 kolejne to Wildcat Grummana oraz wersja A Mustanga, czwarty był to mały samolocik, którego w chwili obecnej jeszcze nie zidentyfikowałem. Widziałem je z pewnej odległości i 100% pewność identyfikacji mam co do B-24. Jeśli mi się uda, to zamieszczę jakieś fotki. Wystartowały w dalszą drogę o 14 00. Prawdopodobnie po zakończeniu pokazów samoloty będą wracały tą samą trasą, czyli w niedzielę lub poniedziałek powinny znowu tu być. Jak będę miał konkretne informacje co do terminu, to podam je na forum.
Ironrat
Napisano
Sorki, sprostowanie. Baba mi nad głową stała i nie mogłem się skupić. To oczywiście był b-25 Mitchell. Wciąż szukam materiałów dotyczących tego czwartego. To była mała maszyna, dolnopłat. Ledwo go widziałem z tej odległości.
Ironrat
Napisano
Z moich informacji wynika że to były:
Cztery samolociki z grupy Flying Bulls, postoj na tankowanie w drodze do
Moskwy. Oprocz Mitchella przylecialy jeszcze T28B, Super T-6 i Extra 300"

Żadnego Mustanga A nie mogło być, bo o ile wiem było ich pare, w tym jeden się rozbił 29 maja w stanach (a właściwie C, bo starsze nie latają)
Napisano
Jak pisałem, widziałem je niestety z dużej odległości i jedynie w przypadku Mitchella byłem pewien. Co do reszty pewności nie miałem.
Tak a propos, czy ktoś słyszał o tym przylocie wcześniej (lokalna prasa)? Bo ja się dowiedziałem o całej sprawie od człowieka z lotniska na godzinę przed przylotem.
Ironrat
Napisano
W Teleexpressie o nich mówili. Podobno wyladowały u nas dlatego, ze tu mamy tańsze paliwo i opłaty lotniskowe.
pzdr
Napisano
z grupy dyskusyjnej pl.rec.lonictwo

Będą wracali w poniedziałek lub we wtorek, też z międzylądowaniem na
Lublinku.
W poniedziałek rano prawdopodobnie będzie znany dokładny termin - powiadomie
Was"

Dodam tylko że Red Bullsi są regularnym gościem na pokazach w Czechach, a do nas mają za daleko..
W ich skład wchodzą:
B-25
F4U
2xT6
T28
Widgeon
2xAlphaJet
Kilka Extra 300
i może Vixen (ale ten chyba już nie, do niedawna latał pomalowany jak puszka Red Bulla :-) )
Z czego najczęście widać Corsaira, Texany i Mitchela, no i zespół na Extra 300 - to są jacyś mistrzowie w akrobacji...

http://www.hangar-7.com/

Napisano
Swego czasu (2 lata? temu-+1) jechałem wieczorową porą (zmierzchało się) drogą na Zakopane koło lotniska w Balicach. Tu patrzę wali coś nisko na dwóch silnikach, światełka powłączane, silniki tłokowe, usterzenie pionowe podwójne, podchodzi do lądowania po przepisowej rundce nad lotniskiem. Myślę ki diabeł zesłał Mitchella na nasze polskie niebo, przemęczony jestem, zwidy. Potem czytałem właśnie o jakimś pokazie czy międzulądowaniu tej historycznej maszyny.
Taaaaaa.
Trzeba mieć oczy szeroko ...
A i nad Suwałkami kiedyś widziałem jakiegoś latającego z pasami inwazyjnymi - pono też leciał na pokazy za granicę (Litwa?)

pzdr woyta
Napisano

Ja z kolei na kolei widziałem coś takiego... (2gą fotę wstawiłem do czołgów pod spec. nadz."). Wystartowało toto z pewnością z Okęcia i zwiększając pułap odleciało w kierunku wschodnim.
Wrażenie wstrząsające. Tylko raz coś takiego przeżyłem - jak nad Wawą latało Ju-52.

No może dwa razy: pierwszy raz w Stalingradzie. Podczas nalotu.

Napisano
Jednak szkoda,że to nie był Liberator. Byłby to kolejny (po latach) B-24 na Lublinku;) W 1945 Rosjanie omyłkowo
zestrzelili jednego Liberatora a drugiego poważnie uszkodzili. Co ciekawe ten uszkodzony całkiem zgrabnie wylądował na Lublinku. Kiedyś był w Skrzydlatej Polsce artykuł na ten temat ale autorowi trochę myliły się fakty.
Napisano
Dodam jeszcze że u nas można go zobaczyć w MLP w Krakowie, w Poznaniu na cytadeli i o dziwo na terenie szpitala bodajże w Krośnicach na Śląsku. W powietrzu już oddawna niestety nie.

pozdrawiam
Napisano
Jeśli mówimy o tym samym samolocie, to ruski pilot był pod wpływem" , wystartował, zrąbał maszynę, a ta po awaryjnym lądowaniu została przez miejscowych rozebrana na części. Z zalogi przetrwała tylko jedna osoba. Trafiłem na koło od niej, świece, i inne duperele, ale chłop twierdzi, że wszystko mu się przyda. Pertraktacje trwają.
Ironrat
Napisano
Trzeba mieć oczy otwarte to prawda, jak bylem raz w sklepie modelarskim to jeden starszy koles, modelarz z 70 lat mowił mi że widział nad Poznaniem w 1945 Me 163 Comet! Sądzicie że to możliwe?
Napisano
Że w 45-tym? :) Możliwe.

Wojtek1 > Dzięki! ale skąd się wziął wczoraj Jak-11 nad Wawą?! Też leciał na Litwę? Że tak powiem: jak Jak? skąd Jak? czyj Jak? itp.
Napisano
Czyli wszystko się wyjaśniło.

Z mapki wynika, że: Mitchel, Corsair, T-28B Trojan, Harvard Super Six i Jak-11 będą wracać 16-17 VIII (znowu) przez Łódź. Może ktoś mógłby się dowiedzieć w jakich mniej więcej godzinach będzie je można tam dopaść?
Napisano
kurde, staram się być na bieząco z takimi samolotami, ale z tym latającym Ju-87 z Ukrainy i Ła-5 z Rosji to mnie zagieli... Ma ktoś jakieś info?? Czy to repliki, jaka skala itp??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie