ms Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 piewca antylogownosci uznaje glosy nawolujace do rozdzialu ideologicznosci i dziejowych sporow kto okupant a kto przyjaciel za rasowy belkot nie na temat, za to swoje wstawki czyni elementem niezbednym tej dyskusji.Jakze to takie nasze polskie, przyrodzone, swojskie.DTH popsul sobie wycieczke przez nieustanne rozciaganie tej dyskusji w obszar od ktorego tak gardlowo mocno zelig sie odcina a druga lapka go uruchamia.Krzyczy o zaniechaniu, nie moze sie obyc bez nakrecania.Postarajcie sie czasem wyrzec tych podszeptow ze im glosniej bedziecie krzyczec tym Niemcy beda bardziej winni.Bez urazy panowie, ale monopolu na nieomyslnosc i prawde tego swiata raczej nikt wam nie zaszczepil, chwilami wypadaloby sie zastanowic czy aby wlasnie pisze sie na temat....Kogos jeszcze dziwi to ze na forum wkrotce zostanie jankos i zelig plus jego cienie niezalogowane?:-)
ms Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 przez zapomnienie pominalem jakze istotna rzecz - gdybym sie gdzies pomylil to oczywiscie niezlomny p. zelig mnie poprawi:-)Wszystkim niestrudzonym w tropieniu mrocznej strony przedmówców zycze udanego nadchodzacego tygodnia, pelnego rownie zjawiskowych wypelniaczy :-)
Mirosław Jastrzebski Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 Uderzam w martyrologiczny, obrazowy ton, żeby łatwiej to było przyswoić"- słowa Zeliga. Skąd myśl,że Twoi rozmówcy są niedorozwinięci?
pomsee Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 Ale sie porobiło :)Rzecz chyba zaczęła sie od róznicy w ocenie rozłożeniu akcentów ale niestety okazało się, że dla niektórych akcenty to pryncypia.Panowie lato, sezon urlopowy dajcie sobie na luzik...:)
vonadamski Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 Witam!!!Powiem tak. To forum pada wlasnie przez tego typu zabawy w wojny ustne w których jeden stara sie pobic drugiego na slowa nie przebierając w srodkach.Czy ja powiedzialem fajnie sie nap.... ci niemcy, ale ich kocham oni byli cool a ich ideologia to chochocho"!!!Ludzie a przedewszystkim Ty Jankosie powtarzam Ci: ajgorsze dla żołnierza to NN" i czy on był niemcem, anglikiem, amerykaninem, polakiem, czechem, grekiem czy rosjanem to nie wazne. Czy DTH napisał ze bracia Ci byli nazistami i bardzo chetnie zabijali cywilow a w szczególności kobiety i dzieci? Czy to ze ktos poszedl do armii (nawet wehrmachtu) musialo oznaczac ze jest mordercą?Koledzy wygralismy te wojne ( w pewnym sensie mozna tak powiedziec). Czy to przez te wszystkie lata upowaznialo nas i upowaznia do tego aby pojedyncze osoby o ktorych nic nie wiemy nazywac mordercami?I przepraszam ze jako żołnierz dodałem to co powie każdy żołnierz każdej narodowości na temat żołnierskiej śmierci.Moja rodzina tez cierpiala przez niemcow i nawet oni im wybaczyli (woleli ich od ruskich) ale co tam najwazniejsze ze sa posrod nas osoby ktore w kazdej chwili chetne sa kogos pokasac za slowo Hans.Z powazaniem vonadamski
zelig Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 Proszę księdza...(mogę tak się do ciebie zwracać ms? Dziękuję.) No więc - proszę księdza, z proszę księdza wywodu zawiłego odczytałżem, iż z ksiąg objawionych czytał ksiądz, proszę księdza jednakowoż li tylko Księgę Apokalipsy. Zeliga i Kosa Jana jako bestyje piekielne ksiądz ogółowi wciska i kryształową o nich opinię krzywem swem spojrzeniem burzy... Ładnież to tak własne sprawki niejasne nad miłość bliźniego wynosić? Ładnież to tak nieprostego języka używać, aby to co nie popsute do końca zaplątać i zbełtać?Ściskam i pozostaję zmrożon w oczekiwaniu, że kolejne Słowo Niedzielne takich knowań pozbawione będzie...Z.
Bocian Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 Panowie, temat ciekawy a Wy sprowadzacie go do kopania się po kostkach.Wątek już jest na najlepszej drodze do kasacji. Więc bez osobistych wycieczek. Złośliwości zachowajmy na inne okazje.
zelig Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 No i przyjechała mylycja... Panie władzo, kto tu kogo kopie? Kolega sam się poślizgnął. (na mydle).
ms Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 mosci apostole, Ksiega Wyjscia powiada: Błagam Cię, pokaż mi swoją chwałę"inna z kolei:Rzekł Pan do Mojżesza: pomścij Izraelitów na Madianitach (....) wyruszyli przeciw Madianitom i pozabijali wszystkich mężczyzn." swiadom badz nie tylko Apokalipsy.
Gość Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 Witam.VonAdamski, a czy ja napisalem ze Ty pochwalasz to co Niemcy robili na Krecie czy gdzie indziej? Nie! Napisalem ze nie ma co zalowac zadnego z tych braci bo to byli najezdzcy i za cholere mi ich nie zal - dostali to na co zasluzyli! Przyznam sie ze kompletnie mnie nie interesuje czy ich szczatki beda pochowane odzielnie, czy tez w masowym grobie - nie ocenialem Ciebie czy DTH, tylko wyrazilem swoje zdanie. Moze powinienem napisac to drukowanymi aby paru gosci majacych problem z rozumieniem czytanego tekstu weszcie zaskoczylo - glownie chodzi mi o ms ktorego ostatnie teksty to zaproszenie do kolejnej pyskowki na forum. Przyznam sie z w calym tym watku najbardziej podoba mi sie komentarz grby - minimum slow max. tresci.W tym watku napisalem juz wszystko co mialem do powiedzenia - nie bede sie juz wiec powtarzal, i tlumaczyl po raz setny tym co nie zrozumieli.Pozdrawiam - jankos.
Monti Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 Jak to mówią Indianie:) :Gdzie Polaków dwóch tam trzy partie"I znowu w ciekawy temat zawitała kłótnia".Przykro,że zdarza sie to tak często na forum.
Romel79 Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 DTH - prowadz nadal ten temat, bo jest ciekawyBocian - wywal z tematu wszystkie psujące temat postypozdrawiamRomel
ms Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 proponuje wyciac wszystkie odp poczynajac od tej ktora nastapila 2004-07-24 21:35:00 (wlacznie) i DTH bedzie mogl kontynuowac bez zaklocen.ktos przeciw?:-)
Gość Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 Kolejny cenzor ktory pilnuje jedynie slusznej linii"...Rece opadaja! Zaczyna sie od cenzurowania wypowiedzi ludzi o innych pogladach a konczy na paleniu ksiazek i jeszcze gorszych rzeczach. Jak widac nie wszyscy potrafia wyciagac wnioski z historii.jankos
pomsee Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 Historia uczy jednej rzeczy, ze jeszcze nigdy nikogo i niczego nie nauczyła :(
vonadamski Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 Witam!!!Ale tu sie smiesznie robi. Opowiem o tym jutro kolegom w pracy hihi :) Ale sie ubawią :):):)Z uradowaniem vonadamski
mrand Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 Panowie! O czym jest ta dyskusja? Około połowy wątku zacząłem już cztać po łebkach bo mnie to znudziło.Został opowiedziany jakiś fragment historii i koniec. Nie ma co go rozwijać i rozkładać na czynniki pierwsze. Wcale się nie dziwię niektórym wypowiedziom bo ja też nie jestem sympatykiem niemieckiej wojskowości. Dla mnie żołnierze ci (na ochotnika czy nie) byli najźdźcami i walczyli w niesłusznej sprawie przez co polegli w niesławie. Taki jest wyrok historii. Z czysto ludzkiego punktu widzenia można rozpatrywać i analizować przypadki indywidualne ale dopiero po zdjęciu munduru.Sprawa zainteresowała mnie wyłącznie dlatego, że mój wieloletni przyjaciel, Niemiec, mieszka w Berlinie właśnie przy Blucherstrasse. PozdrawiamMrand
zelig Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 W tej chwili dyskusja jest o tym, że fotografując szklane gabloty należy bezwzględnie używać filtru polaryzacyjnego. Wtedy uniknie się niepożądanych odbić.Oraz o tym, że nie można kasować wątku lub wycinać posty za każdym razem jeśli ktoś (z niedawnych jego uczestników w dodatku) sobie tego zażyczy. Co to? jakaś nowa moda jest? - nie podoba mi się - Bocian Tnij! Wątek jest już historią i kropka. Może jednak ktoś się z niej czegoś nauczy zanim otworzy japę. A DTH może przecież założyć drugi wątek, z mniej kontrowersyjnym tytułem na przykład, po którym nastąpią długie oklaski i stojąca owacja.
ms Napisano 26 Lipiec 2004 Napisano 26 Lipiec 2004 tak, DTH moze zalozyc watek w ktorym znowu naplyna zapaleni milosnicy wlasnych teoryjek...Chyba nikt nie ma juz watpliwosci ze z taka obsada racenezentow to forum wkrtoce przybierze kilkuosobowy charakter.Troche refleksji zanim wlasnie otworzy sie w nerwicy jape a pozniej bedzie sie pragnelo zeby wypocinki wlasne trwaly i trwaly i trwaly....
administrator Napisano 26 Lipiec 2004 Napisano 26 Lipiec 2004 Panowie, widzę że nie chcecie atować" tematu. Skoro nie macie nic do dodania w związku z przedmiotem wątku to odpuśćcie sobie dodawanie nic nie wnoszących postów.
Gość Napisano 26 Lipiec 2004 Napisano 26 Lipiec 2004 To jak opowieść tego dziadka z Czterech pancernych..": erste in Polen, zweite.... itd.
Gość Napisano 26 Lipiec 2004 Napisano 26 Lipiec 2004 jak już jest opowieść o tym kto był dobry a kto zły to jankos102, skąd wiesz że on był mordercą, zabijał dzieci i kobiety? dlatego że poszedłna ochotnika ? i co z tego że bł atakującym ? miał zdezerterować żeby nie atakować innego kraju ?
Forteca Napisano 26 Lipiec 2004 Napisano 26 Lipiec 2004 DTH napisał: 3 trupy z jednej rodziny tu i 3 trupy z innej tam. Co tu jest w tym porownaniu nie na miejscu? Wyjasnij."No tak, może i w Powstaniu Warszawskim zginęło 3 braci z SS Viking albo od Kamińskiego... może też bezimiennie. A przecież można było tę skądinąd ciekawą historyjkę napisać np. tak: Trzech braci, który niczym teutońscy konkwistadorzy lecieli zdobywać dla Hitlera Kretę, niosąc smierć i zniszczenie, jednakże zamiast łupów znaleźli żołnierską śmierć. Historia niby podobna do tej opowiedzianej przez Spielberga, jednakże w zupełnie innym kontekscie."
wachmistrz Napisano 26 Lipiec 2004 Napisano 26 Lipiec 2004 A w Pancernych" jest scena jak stary Niemiec opowiada Czereśniakowi pod Ritzen, jak to zginęli jego czterej synowie: jeden w Polsce, drugi i trzeci na Krecie, a czwarty pod Staligradem. Koniec końców ojciec też ginie w motocyklu Magneta, kiedy robią zwiad dla czołgów por. Kozuba... Ot, taka wojenna historia jakich tysiące pewnie było. A Przymanowski mógł ją wziąć z życia, niekoniecznie wymyślił.Pozdrawiam. wachmistrz
marcinkappa Napisano 27 Lipiec 2004 Napisano 27 Lipiec 2004 DTH, bardzo fajny wątek i zdjęcia, proszę o więcej, szczególnie o niemieckich spadochroniarzach bo to CIEKAWY temat. Pozdrawiam,Marcin.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.