Forteca Napisano 27 Wrzesień 2005 Share Napisano 27 Wrzesień 2005 Linz - Krenau sam odczytałem, wiec to chyba to :)Co do kaltalogi opikov" to takowy nie istnieje - prawie 10 tyś schronów to jedank za dużo na jedno opracowanie... ale istnieją bardzo dobre czeskie opracowanie dotyczące poszczególnych odcinków - jest tego mnóstwo różnych autorów/wydawców - choć chyba wszystkiego co do opika" jeszcze nie opisano (brak np. południowej Słowacji czy Rusi Zakarpackiej)Bodziu, ten schron to tak na 90% Rzęgnowo - choć koniszka palca za to sobie uciąć nie dam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 3 Październik 2005 Share Napisano 3 Październik 2005 Zagadka miesiaca:Nowogrod ? Slask ? Polesie ? Polska ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 3 Październik 2005 Share Napisano 3 Październik 2005 Odpowiedź - Przemyśl, schron radziecki a kopuła faktycznie polska :D. Zdjęcie jak widzę dosyć popularne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linz Napisano 3 Październik 2005 Share Napisano 3 Październik 2005 Jeżeli to Przemyśl,to może ktoś pokusi się o zidentyfikowanie który to schron w tym mieście.Z tego co wiem prawie wszystkie stoją do dnia dzisiejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linz Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 Dowiedziałem sie własnie,że to naprawdę schron z Przemyśla.Stoi do dnia dzisiejszego obok hotelu ''Gromada''. Tutaj miałbym prosbę do kogoś z Przemyśla ,kto dysponuje cyfrówką.Czy mógłby zrobić jego zdjęcie i zamieścić na forum,albo przesłać mi na adres mailowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabartoldi Napisano 11 Październik 2005 Share Napisano 11 Październik 2005 dodam, ze na tym rosyjskim obiekcie jest cos w rodzaju tarasu na jego stropie. Wyglada to nieciekawie, plusem jest to, ze obok jest parkin strzezony i zlomiarze maja wiecej roboty. Poszukam zdjec, jak znajde to dodam, cos powinno byc ale nie jestem pewien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 27 Październik 2005 Autor Share Napisano 27 Październik 2005 Któryś z warszawskich fortów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 11 Listopad 2005 Autor Share Napisano 11 Listopad 2005 Nasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 12 Listopad 2005 Share Napisano 12 Listopad 2005 Jak najbardziej nasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 13 Listopad 2005 Share Napisano 13 Listopad 2005 Mam mala zagadke na cieply zimowy wieczor.Jaki to schron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linz Napisano 13 Listopad 2005 Share Napisano 13 Listopad 2005 Na ciepły zimowy wieczór mówisz.Wygląda na polski(ta rura to chyba wyrzutnia ładunków oświetlajacych.Może Węgierska Górka ? Może Nowogród.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqh Napisano 14 Listopad 2005 Share Napisano 14 Listopad 2005 Moim zdaniem, to jest Włóczęga" po nakręceniu filmu. Z innego ujęcia niż to najpopularniejsze, zamieszczone w Wir zogen gegen Polen". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 14 Listopad 2005 Share Napisano 14 Listopad 2005 Ja tez jestem zdania ze to Wloczega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 16 Listopad 2005 Autor Share Napisano 16 Listopad 2005 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IwoJima Napisano 27 Listopad 2005 Share Napisano 27 Listopad 2005 Witam. Czy ta kopóła nie jest czsem polską kopółą obserwacyjną jaką stosowano m.in. na Twierdzy Poznań przez polaków w 39r!Tutaj link http://cgi.ebay.de/Orig-Foto-Bunker-Shelter-51_W0QQitemZ6230260430QQcategoryZ15504QQrdZ1QQcmdZViewItem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqh Napisano 27 Listopad 2005 Share Napisano 27 Listopad 2005 Zaiste, świetne zdjęcie i z łatwym do wyretuszowania napisem :-) Kopuła jednak nie jest polska, ale niemiecka, choć faktycznie, wykorzystana przez Polaków na szeroką dość skalę. Omawialiśmy ją tu:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=203155Zdjęcie jednak nie jest wykonane w Polsce - na sposób z otwieranymi drzwiami osadzono je raczej tylko w Poznaniu, ale kołnierz betonowano znacznie wyżej, prawie pod dolne krawędzie otworów obserwacyjnych. Poza tym po prawej stronie, za drzwiami widać chyba kawałek blachy falistej, w polskiej fortyfikacji w ogóle nie używanej. Rewelacyjne jest jednak to, że widać, jak wyglądało ustrojstwo do zamykania drzwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IwoJima Napisano 28 Listopad 2005 Share Napisano 28 Listopad 2005 Właśnie, też mi te betonowanie nie pasowało. Ale fotka ciekawa.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 1 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2005 Modlin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 1 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2005 Różan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 1 Grudzień 2005 Share Napisano 1 Grudzień 2005 Propo retuszowania tego z kopułką ... mój szefiozo własnie wyszedł na obiad no to ciach ... :) ehhh ten photoshop ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 1 Grudzień 2005 Share Napisano 1 Grudzień 2005 Bodziu, jedno i drugie to Różan - możesz podesłać linki na prv. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 9 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2005 Zdjęcie było wśród innych z Polski, więc pytanie w związku z tym, czy to aby na pewno nasze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 9 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2005 Pytanie jak wyżej. Nasze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqh Napisano 9 Grudzień 2005 Share Napisano 9 Grudzień 2005 Nasze - Fort Dębe.Na górnym - stanowisko obserwacyjne tradytora artyleryjskiego, a na dolnym - widok z tradytora lewobarkowego na prawobarkowy, ponad połówką koszar i kaponierą szyjową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudzin Napisano 9 Grudzień 2005 Share Napisano 9 Grudzień 2005 Dębe, Dębe... Piękne... rozczuliłem się :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.