Skocz do zawartości

Polskie bunkry

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Linz - Krenau sam odczytałem, wiec to chyba to :)

Co do kaltalogi opikov" to takowy nie istnieje - prawie 10 tyś schronów to jedank za dużo na jedno opracowanie... ale istnieją bardzo dobre czeskie opracowanie dotyczące poszczególnych odcinków - jest tego mnóstwo różnych autorów/wydawców - choć chyba wszystkiego co do opika" jeszcze nie opisano (brak np. południowej Słowacji czy Rusi Zakarpackiej)

Bodziu, ten schron to tak na 90% Rzęgnowo - choć koniszka palca za to sobie uciąć nie dam...
  • Odpowiedzi 226
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jeżeli to Przemyśl,to może ktoś pokusi się o zidentyfikowanie który to schron w tym mieście.Z tego co wiem prawie wszystkie stoją do dnia dzisiejszego.
Napisano
Dowiedziałem sie własnie,że to naprawdę schron z Przemyśla.Stoi do dnia dzisiejszego obok hotelu ''Gromada''. Tutaj miałbym prosbę do kogoś z Przemyśla ,kto dysponuje cyfrówką.Czy mógłby zrobić jego zdjęcie i zamieścić na forum,albo przesłać mi na adres mailowy.
Napisano
dodam, ze na tym rosyjskim obiekcie jest cos w rodzaju tarasu na jego stropie. Wyglada to nieciekawie, plusem jest to, ze obok jest parkin strzezony i zlomiarze maja wiecej roboty. Poszukam zdjec, jak znajde to dodam, cos powinno byc ale nie jestem pewien.
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano
Na ciepły zimowy wieczór mówisz.Wygląda na polski(ta rura to chyba wyrzutnia ładunków oświetlajacych.Może Węgierska Górka ? Może Nowogród.?
Napisano
Moim zdaniem, to jest Włóczęga" po nakręceniu filmu. Z innego ujęcia niż to najpopularniejsze, zamieszczone w Wir zogen gegen Polen".
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam.
Czy ta kopóła nie jest czsem polską kopółą obserwacyjną jaką stosowano m.in. na Twierdzy Poznań przez polaków w 39r!
Tutaj link http://cgi.ebay.de/Orig-Foto-Bunker-Shelter-51_W0QQitemZ6230260430QQcategoryZ15504QQrdZ1QQcmdZViewItem
Napisano
Zaiste, świetne zdjęcie i z łatwym do wyretuszowania napisem :-) Kopuła jednak nie jest polska, ale niemiecka, choć faktycznie, wykorzystana przez Polaków na szeroką dość skalę. Omawialiśmy ją tu:

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=203155

Zdjęcie jednak nie jest wykonane w Polsce - na sposób z otwieranymi drzwiami osadzono je raczej tylko w Poznaniu, ale kołnierz betonowano znacznie wyżej, prawie pod dolne krawędzie otworów obserwacyjnych. Poza tym po prawej stronie, za drzwiami widać chyba kawałek blachy falistej, w polskiej fortyfikacji w ogóle nie używanej. Rewelacyjne jest jednak to, że widać, jak wyglądało ustrojstwo do zamykania drzwi.
Napisano
Nasze - Fort Dębe.

Na górnym - stanowisko obserwacyjne tradytora artyleryjskiego, a na dolnym - widok z tradytora lewobarkowego na prawobarkowy, ponad połówką koszar i kaponierą szyjową.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie