bodziu000000 Napisano 25 Marzec 2005 Autor Share Napisano 25 Marzec 2005 Może ktoś mi podpowiedzieć czyj to jest bunkier?PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 25 Marzec 2005 Share Napisano 25 Marzec 2005 Bodziu: skąd masz takie piekne zdjęcie ? Jest naprawde dobre, widać doskonale kamuflarz. Ktoś domyśla się może co to za obiekt ?Pozdrawiam d007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik Kasprzak Napisano 25 Marzec 2005 Share Napisano 25 Marzec 2005 Witam!Jest to oczywiście tzw. czeski ropik.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 25 Marzec 2005 Autor Share Napisano 25 Marzec 2005 Dzięki, tak myślałem, że jest to czeski bunkier.Wielkie dzięki.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 12 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2005 Cytadela Warszawska?:http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6170376187&rd=1PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 12 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2005 Na ebayu:http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6170314063&rd=1PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 Jest opisany gdzie. Kto odczyta?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas P Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 Witam. Napis obwieszcza, że jest to polski bunkier na granicy z Teschew(?). Co to z miejsce nie mam pojęcia. Może chodzi o Mławę, bo widać że bunkier jest nowy, chyba nawet jeszcze beton jest niedoschnięty. Poza tym brak maskowania a na Śląsku chyba było ono namalowane na większości bunkrów, bo o ile pamiętam wybudowali je trochę wcześniej niż w sierpniu 1939 roku. Czytałem gdzieś, że na pozycji mławskiej stosowano gałęzie jako rodzaj tymczasowego maskowania. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linz Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 Jeżeli napis brzmi Teschew czy coś w tym rodzaju to może to wskazywać na Cieszyn.Mława zdecydowanie odpada. Tamte schrony miały trochę inną budowę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hazet_95 Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 Ten Teschew wygląda mi na Tczew po prostu :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas P Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 Tczew mógłby być, w końcu nie wiadomo nic o autorze zdjęcia, a tym bardziej o jego edukacji geograficznej :) Co do tego że jest to schron z okolic Mławy to nie jestem na 100% pewien, ale w książce Mława 1939" widziałem taki schron. Nie mam jej przy sobie, jest w domu, bo podałbym dokładną jego specyfikację. Może ktoś podałby jaki to typ schronu, na pewno bojowy bo widać strzelnicę tradytorową. Podrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 13 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2005 Kolejne zdjęcie na ebayu, ale czy na pewno nasze?http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6170770079&rd=1PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudzin Napisano 13 Kwiecień 2005 Share Napisano 13 Kwiecień 2005 Nie jest to schron z Mławy, tamte nie mają łuków na krawędzi strop/ściana tylko są ścięte.W Tczewie raczej nie ma polskich schronów.To ostatnie to nie jakiś ruski schron? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 20 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2005 Kolejne pytanie, o to czy nasz?http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6171963527&rd=1PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linz Napisano 20 Kwiecień 2005 Share Napisano 20 Kwiecień 2005 To ostatnie zdjęcie wygląda jak schron z linii Mołotowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudzin Napisano 5 Maj 2005 Share Napisano 5 Maj 2005 Pozwolę sobie odgrzebać ten wątek z powodu mojej niedawnej wyprawy szlakiem polskich i sowieckich schronów w okolicach Nowogrodu. Myślę że udało mi się trafić w obiekty pojawiające się na archiwalnych zdjęciach, choć mogę się mylić. Najmniej pewny jestem schronu ze środkowych zdjęć, niestety jest mocno zniszczony. Ale on najbardziej pasował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 5 Maj 2005 Share Napisano 5 Maj 2005 Dokładnie tak - bo zdaje się tylko ten miał wejście labiryntowe, lub jak chcą Niemcy, szykanę" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 5 Maj 2005 Share Napisano 5 Maj 2005 Dobre :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 5 Maj 2005 Share Napisano 5 Maj 2005 Nie tyle dobre,ile to się tak po niemiecku fachowo nazywa :D (myślałem, że spadnę z krzesła na jednej konferencji jak usłyszałem...). Nb. po rosyjsku i austriacku nazywa się toto rozwiazanie nie wiedzieć czemu amburem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darula Napisano 8 Maj 2005 Share Napisano 8 Maj 2005 Nasz, czy nie nasz.Wydaje mi sie, że ruski z polska kopułką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sten Napisano 8 Maj 2005 Share Napisano 8 Maj 2005 Sciagnelem kiedys z Ebaya,nasz ale nie zapisalem gdzie sie znajdowal:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 25 Maj 2005 Autor Share Napisano 25 Maj 2005 Na ebayu:http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6182142930&rd=1Czy z Polski?PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 25 Maj 2005 Autor Share Napisano 25 Maj 2005 A przy okazji tego ostatniego zdjęcia, mam pytanie dotyczące zapór przeciwczołgowych. Nie znam się na polskich fortyfikacjach, więc pytam się, czy w Polsce w 1939 stosowano zapory jak na tym zdjęciu. Spotkałem się z zaporami drewnianymi, ale nie kojarzę zdjęć na których by były zapory metalowe. Może ktoś mi podpowie, czy takie były, gdzie można o tym poczytać, a może ktoś ma zdjęcia?PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqh Napisano 27 Maj 2005 Share Napisano 27 Maj 2005 Zapory jak na zdjęciu - jeże stalowe - zdobyto na Zaolziu w liczbie 734 sztuk (oprócz tego 4911 jeży żelbetowych i 178 kozłów hiszpańskich stalowych).Polacy na pewno byli nimi zainteresowani - w polskim Denkschriftcie" na fot. 223 pokazany jest bliżej nie określony plac ćwiczeń, na którym zgromadzono różne przeszkody p-panc, zapewne w celu ich przetestowania i - być może - wtórnego wykorzystania. Ale czy gdziekolwiek je wykorzystano - nie kojarzę. Główną zaporą p-panc były chyba jednak drewniane bąki albo po prostu odpowiednio powbijane pale.O czeskich jeżach i nie tylko poczytać zaś sobie można, zdjęcia pooglądać i technologię użycia prześledzić w czeskim Denkschriftcie". Poświęcony jest im tam cały rozdział 21. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 28 Maj 2005 Share Napisano 28 Maj 2005 Mam pytanko . Czy ktos z Polski kupil zdjecia schronow z Nowogrodu jakie byly wystawione na ebay-e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.